Anglické cookies s čokoládou

L. Koudelková, 12 let, Praha

300 g polohrubé mouky
250 g cukru
2 vejce
250 g tuku na pečení
špetka soli
čtvrtka balíčku prášku do pečiva (kypřícího prášku)
1 tabulka hořké čokolády
2 polévkové lžíce kakaa
2 malá jablka

Smícháme všechny sypké suroviny: mouku, cukr, sůl, kypřící prášek a kakao. Dáme roztavit tuk (dokud není úplně řídký – vzhled oleje). Nastrouháme jablka a nalámeme čokoládu. Smícháme jablka, tuk, sypké suroviny a vejce. Později přidáme kousky čokolády (později než tuk, jinak by se kousky roztekly a nebyly by vidět).

Na plech dáme pečící papír, na papír uděláme malé hromádky (daleko od sebe, těsto se totiž rozteče a jednotlivé sušenky by se spojili v jednu velkou). Pečeme cca 25 minut na 180 °C. Po vychladnutí můžeme sušenky ochutnat.

Banán v čokoládě

Jirka Doležal, 7 let, Kořenov

hořká čokoláda
máslo
banán

Do hrnce dáme rozehřát hořkou čokoládu a máslo a stále mícháme. Pak odstavíme čokoládu a namáčíme v ní banány. Dáme do ledničky, aby čokoláda ztuhla.

Palačanky se zmrzlinou

Lucie Koudelková, Praha 5 – Hlubočepy

1 vejce
1 hrnek mouky
voda
olej
zmrzlina (vanilková nebo čokloládová)

miska
pánev
lžíce (na míchání)
obracečka (nebo plochá vařečka)
talíř

Smícháme vejce, mouku, vodu a lžíčku oleje. Rozehřejeme olej na pánvi a nalijeme na ni vytvořené těsto. Necháme opéct a otočíme. Po opečení obou stran nandejte vzniklou palačinku na talíř. Dejte na ni trochu zmrzliny a zabalte. Můžete pocukrovat nebo posypat kakaem.

Muffiny

Muffiny Monika Doležalová, 11 let

na 12 ks

125 g másla
100 g cukru krupice
2 vejce
250 g hladké mouky
1 lžička prášku do pečiva
5 lžiček mléka
1 nasekaná čokoláda

Troubu předehřejeme na 180 °C. Změklé máslo, cukr a vejce ušlehejte, aby se cukr rozpustil, přidáme mouku s práškem do pečiva a promícháme. Nakonec přidáme mléko, čokoládu pokrájenou na malé kousky a vše ještě jednou promícháme. Formu na muffiny naplníme směsí a dáme péct. Upečené muffiny necháme vychladnout.

Skořicové sušenky

Skořicové sušenky Kateřina Křiváčková

10 g mleté skořice
100 g másla
120 g cukru moučka
1 vejce
250 g hladké mouky
1 lžička prášku do pečiva

Odvážíme si mouku, cukr, změklé máslo a mletou skořici. Vejce rozklepneme. Všechny suroviny smícháme tak, aby nám vznikla homogenní hmota, nezapomeneme na lžičku prášku do pečiva. Těsto rozválíme na vále a pomocí formiček nebo nože vyřízneme tvary dle své fantazie. Dáme na plech s vloženým pečícím papírem. Skořicové zákusky pro děti pečeme v troubě vyhřáté na 160 °C 8 minut. Poté můžeme podávat na oslavě.

Mini pizzy

Mini pizzy Pavlína Salabová, 12 let

toustový chléb
šunka
rajče
okurka
sýr
kečup na ozdobení
máslo

Z toustového těsta vykrojíme pomocí hrnečku kolečko. Vykrojené kolečko namažeme trochou másla a položíme na něj plátek šunky. Rajče a okurku nakrájíme na tenké plátky a navrstvíme je na šunku. Posypeme nastrouhaným sýrem a dáme zapéct do trouby (při vrchním ohřevu 200 °C cca 10 min.). Po vyndání z trouby ozdobíme kečupem.

Palačinky se skořicí

Palačinky se skořicí Klárka Švecová, 8 let

4 dcl mléka
2 vejce
200 g polohrubé mouky
2 polévkové lžíce práškového cukru
skořice
olej na smažení

Do těsta nasypeme špetku skořice a pořádně rozmícháme a začneme dělat menší palačinky. Naplníme marmeládou nebo tvarohem a ozdobíme ovocem, třeba jahodami i se šťávou. Dobrou chut!

Burizony v bílé čokoládě s lentilkou

Andrea Letalová

cca 100 malých košíčků

60 g másla
60 ml smetany ke šlehání
200 g bíle čokolády
140 g burizonů
lentilky
košíčky

V kastrolu se silným dnem na mírnem ohni rozvaříme máslo, smetanu a čokoládu na kousky. Přidáme burizony. 10 minut necháme vychladnout a dáme do kosicku a položíme navrch.

Kynuté koláčky s tvarohem

Kynuté koláčky s tvarohem 500 g hladké mouky
120 g cukru krystal
150 g tuku na pečení
½ lžičky citronové kůry
špetka soli
4 žloutky
250 ml mléka
30 g droždí
vejce na potření

Nádivka
tvaroh
vanilkový cukr
1 vejce
marmeláda (ovoce)

Nejprve si připravíme kvásek, mouku prosejeme, smícháme s cukrem, rozehřátým tukem, citronovou kůrou, solí a žloutky. Těsto zaděláme kváskem a necháme kynout 30 minut. Na pomoučněném vále s těsta tvoříme bochánky, promáčkneme střed a dáme nádivku (tvaroh+marmeláda).

Okraje potřeme vejcem rozšlehaným s trochou mléka a pečeme cca 200°C.

Tvarohové taštičky plněné marmeládou

Matěj Halás, 13 let

1 dávka (cca 50 ks)

250 g hladké mouky
1 tvaroh (modrý)
1 tuk na pečení
jam nebo marmeláda
moučkový a vanilkový cukr

Smícháme mouku, tvaroh, tuk na pečení a rukama propracujeme hladké těsto a necháme 5 minut odležet v ledničce. Vyválíme těsto o tloušťce 1,5 mm, vykrájíme kolečka, naplníme marmeládou nebo jamem a děláme taštičky. Pečení – 170 °C do růžova. Upečené, ještě horké taštičky obalíme ve směsi moučkového a vanilkového cukru. Podáváme vychladlé.

Palačinky

Palačinky 2 vajíčka
40 g cukru
200 g hladké nebo plohrubé mouky
½ mléka
200 g zavařeniny
džem nebo marmeláda
tuk na opékání

Pánev si předem rozhřejeme, pak ji dobře peroutkou vymastíme, nalijeme na ni malou sběračkou těsto, které otáčivým pohybem pánví rozlijeme po celém jejím povrchu. Palačinky musí být tenké jako papír. Po upečení po jedné straně palačinku od pánve uvolníme širokým tenkým nožem nebo lopatkou a obrátíme. Opečeme i po druhé straně. Potom mažeme marmeládou a polijeme případně předem roztavenou čokoládou a můžeme podávat i s ovocem.

Švédské masové kuličky

Švédské masové kuličky Majda Horáková, Nejdek, 12 let

4 porce

400 g mletého hovězího masa
200 g mletého vepřového masa
velká cibule
2 vejce
140 g rozdrobeného chleba
5 lžic mléka
4 lžíce masového vývaru
120 ml zakysané smetany

Koření

sůl
pepř
strouhaný muškátový oříšek
mletý zázvor
mletý kardamon
mleté nové koření

Cibuli oloupeme, nakrájíme najemno a smícháme s masy, rozšlehanými vejci, rozdrobeným chlebem, mlékem a veškerým kořením. Hmotu důkladně propracujeme a necháme v lednici 60 minut odležet. Poté vlhkýma rukama tvarujeme kuličky a pečeme v předehřáté troubě na 200 °C asi 10 minut. Kuličky vložíme do vymáštěného kastrolu, přidáme vývar a necháme v troubě dusit 30 minut při 180 °C. Ke konci zalijeme smetnou a ještě prohřejeme. Podáváme s brambrovou kaší, brusinkami a smetanovou omáčkou.

Šneci ve vaší kuchyni

Šneci ve vaší kuchyni Lucie Polomská, 10 let

1 listového těsto
30 dkg nakrájeného šunkového salámu
30 dkg nakrájeného tvrdého sýra
3 lžíce oleje
2 stroužky
kečup
vajíčko
kmín celý

Listové těsto rozdělíme na dvě části. První vyválíme na tloušťku asi 3 mm. Poté plát potřeme olejem, ve kterém je nastrouhaný česnek. Dále těsto potřeme kečupem a poklademe šunkovým salámem a sýrem. Když máme vše hotovo, tak těsto zabalíme do roličky, potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme kmínem. Druhou část těsta připravíme stejně jako první. Poté vložíme na plech a pečeme v troubě na teplotu 180 °C asi 20 minut. Po upečení necháme vychladnout a krájíme na plátky asi 2 cm.

Jablkové řezy

Jablkové řezy Honzík Grzegorz, 6 let

sušenky BeBe podle potřeby
4 lžíce másla
2–3 jablíčka
150 ml vanikového pudingu
rozinky
asi hrst vlašských ořechů
skořicový cukr

Uvaříme puding a necháme ho vychladnout.

Oloupeme jablíčka, nakrájíme je na tenké plátky a podusíme je na pánvi, ve které nejdřív rozpustíme lžíci másla. Až budou jablíčka změklá, přidáme rozinky, podle chuti skořicový cukr a na hrubo nasekané oříšky.

V misce utřeme zbývající máslo s trochou cukru a postupně přidáme vanilkový puding. Krém dobře ušleháme, aby v něm nebyly hrudky. Dno a boky misky obložíme sušenkami BeBe a potřeme je polovinou vanilkového krému. Na krém naskládáme další vrstvu sušenek (můžeme použít i piškoty).

Jablkovou směs navršíme na sušenky a potřeme zbývající polovinou krému. Nakonec na povrch naskládáme zbývající sušenky.

Řezy necháme několik hodin v ledničce, aby se všechny vrstvy spojily, a než se do nich pustíme, pocukrujeme je a ozdobíme oříšky.

Perníčky

Ondřej Jerman, 6 let

400 g hladké mouky
75 g másla nebo nějakého tuku na pečení
2 vejce
140 g moučkového cukru
2 lžíce medu
1 kávová lžička jedlé sody
2 lžičky koření do perníku
půl kávové lžičky skořice
lžíce kakaa

Pečeme a po vytažení z trouby ihned potíráme rozšlehaným žloutkem. Tyto perníčky potřebují alespoň 14 dní na rozležení.

Narozeninový dort

Narozeninový dort Honza Oliva

toustový chléb
3 pomazánková másla
2 tavené sýry
3 lžíce pažitky
šunka
salám
plátkový sýr
cherry rajčata
petrželová nať
paprika
nůž
příborový nůž
miska

Toustové chleby seřízneme na rovné čtverce. Smícháme 2 pomazánková másla, 2 tavené sýry a pažitku. Vedle sebe poskládáme 4 chleby a celý jejich povrch potřeme pomazánkou. Přidáme plátky šunky. Další 4 kousky chleba namažeme z obou stran, přitiskneme na šunku a přidáme salám. Stejným způsobem přidáme další vrstvu chleba a poklademe ji plátky sýra, na které opět přitiskneme namazané chleby.

Dort pomažeme ze všech stran pomazánkovým máslem. Na boky přilepíme plátky šunky, na vrchní část plátky sýra. Celý dort ozdobíme zeleninou, bylinkami a kornoutky ze salámu.

Bábovka ŠUP ŠUP

Šimon Surových

2 vejce (žloutek a sníh)
1 hrnek ml. cukru
½ hrnku oleje
½ hrnku mléka
2 hrnky polohrubé mouky
1 vanilkový cukr
1 prášek do pečiva

Žloutky, cukr a vanilkový cukr utřeme, přidále olej a mléko, umícháme, vsypeme polohrubou mouku. Pak si vyšleháme z bílků tuhý sníh a opatrně vmícháme, poté vmícneme prášek do pečiva. Formu na bábovku vymatíme sádlem a vysypeme strouhankou. Vlijeme těsto a pečeme při 150–180 °C po dobu 45–60 minut, po 30 minutách zkoušíme špejlí.

Buchta Raffaelo

Hana Kubů, 10 let

Krém
2 vejce
1 hrnek cukru
1 vanilkový cukr
2 hrnky hl. mouky
1 hrnek mléka
1 prášek do pečiva

Plech vymažeme máslem vysypeme polohrubou moukou Do plechu vylijeme krém. Potom smícháme 1 hrnek kokosu, 1 hrnek cukru, 1 vanilkový cukr. Touto směsí posypeme těsto. Dáme do vyhřáté trouby péct do zlatova. Teplou polijeme 1 šlehačkou.

Zelňáky

Hana Kubů, 10 let

1 sáček kysaného zelí
polohrubá mouka
1 vejce
kmín
sůl
pepř
česnek
majoránka
olej na smažení

Zelí trochu pokrájíme, dáme do misky i se šťávou, přidáme mouku, aby vznikla hustota jako na bramborák, přidáme vejce a koření. Placičky velké jako dlaň smažíme do zlatova.

Roztomilý čokoládový ježek

Roztomilý čokoládový ježek Martina Pasecká

pro 8 osob

3 vejce
175 g cukru
3 lžíce rumu
1 balení vanilkového cukru
špetka soli
200 g polohrubé mouky
150 g změklého másla
3 žloutky
3 lžíce kakaa
50 g půlených mandlí
100 g čokoládové polevy

Z bílků ušlehejte tuhý sníh, zašlehejte do něj 100 g cukru. Utřete 3 žloutky, 75 g cukru, rum, vanilkový cukr a sůl do pěny. Střídavě přidávejte sníh z bílků a prosátou mouku, těsto vařečkou opatrně obracejte.

Těsto pečte v tukem vymazané a moukou vysypané formě. Upečené těsto nechte vychladnout. Nařežte vodorovné platy.

Máslo utřete s moučkovým cukrem a žloutky, přidejte špetku soli, kakao. Krémem potřete piškotové pláty a ježka opět sestavte.

Hotovou čokoládovou polevu nechte rozehřát ve vodní lázni. Do ježka zapíchejte rozpůlené mandle a zalijte čokoládovou polevou.

Klášterní rohlíčky

Klášterní rohlíčky Martina Pasecká

140 g hl. mouky
100 g jader lískových oříšků
50 g moučkového cukru
100 g másla nebo rostlinného tuku
1 žloutek
tuk na vymazání plechu

Na ozdobení
čokoládová poleva
nastrouhané oříšky

Vše zpracujeme na těsto, které necháme v chladu odpočinout. Potom uválíme váleček, nakrájíme na stejné kousky a tvarujeme rohlíčky. Dáme na plech vyložený pečícím papírem, v předehřáté troubě zvolna upečeme. Vychladlé rohlíčky pomažeme na vrchní straně čokoládovou polevou, obalíme v nastrouhaných oříšcích a necháme ztuhnout. Jsou moc dobré.

Buchta á la Raffaelo

Buchta á la Raffaelo Martin Borek, 14 let

Drobenka
cukr vanilkový (1 balíček)
kokos strouhaný (200 g)
máslo (400 g)

Krém
mléko (1 l)
vanilkový pudink (3 balíčky)

Těsto
olej (půl hrnku)
kypřící prášek do pečiva (půl balíčku)
mouka hladká (1 a půl hrnku)
cukr (150 g)
2 vejce
zakysaná smetana (200 ml)

Korpus
Připravíme si půl hrnku oleje, 200 ml zakysané smetany, 1 a půl hrnku hladké mouky, 2 vejce, půl hrnku cukru krupice, půl prášku do pečiva. Vše vymícháme do hladka, nalijeme na vymazaný a vysypaný plech a upečeme.

Sypání
Na pánvi rozpustíme 150 g másla, přidáme 200 g strouhaného kokosu, 150 g cukru krupice a 1 vanilkový cukr. Na mírném plameni opražíme dorůžova.

Krém
Uvaříme pudink z 1 litru mléka a 3 vanilkových pudinků. Do horké hmoty zašleháme celé máslo 25 g a třetinu sypání. Nalijeme na upečenou buchtu a posypeme zbytkem sypání. Mírně zamačkáme do krému.

Čínské nudle podle Anči

Čínské nudle podle Anči Eliška Pavlíčková

pro 1 osobu

jeden balíček kvalitních čínských nudlí (myšleno jako čínská polévka)
150 gramů kuřecího masa
½ cibule
1 vejce
nové koření
směs na čínu
olej
sůl
pepř
voda z čínských nudlí

Rozpálíme si olej a necháme na něm zesklovatět cibulku. Poté vhodíme kuřecí maso rozkrájené na střední kostky a necháme jej zatáhnout. Mezitím uvaříme čínskou polévku. Až je maso zatáhnuté a polévka hotová, opatrně vyndáme nudle a vložíme je též na pánev. VODU NEVYLÉVÁME!!! Chvíli smažíme a po té osolíme, opepříme, přidáme špetku nového koření a směsi na čínu. Důkladně promícháme a přidáme jedno vejce. Chvíli smažíme a důkladně promícháváme, dokud není vejce hotové. Jídlo je za 15 minut hotové a chutné. Podáváme hned po vyjmutí z pánve. Možno dochutit dle vlastní fantazie.

Pomerančové bonbony

Pomerančové bonbony Eliška Pavlíčková

pro 1 osobu

3 pomeranče
1 čokoládu na vaření
želatinu
oříšky

Oloupeme si pomeranč a rozdělíme ho na jednotlivé měsíčky, které také zbavíme slupky. Roztavíme si čokoládu na vaření a mezi tím si obalíme pomeranče do želatiny. Rozdrtíme oříšky na malé kousky. Ponoříme do roztavené čokolády, posypeme oříšky a znovu ponoříme do čokolády. Bonbony necháme vychladnout a podáváme doporučeně jako dezert. (Kdo chce, si bonbon může posypat kakaem.)

Těstovinový salát podle Aničky

Těstovinový salát podle Aničky Anička Kováříková, 12 let

pro 2 osoby

1 hrnek těstovin
6 cherry rajčat
1 malá okurka
1 červená kapie
1 sterilizovaná kukuřice
1 sterilizovaný hrášek
bílý jogurt nebo zakysaná smetana
citrónová šťáva
zelená petrželka

Uvaříme těstoviny a necháme vychladnout. Na malé kousky nakrájíme zeleninu, zakapeme citrónovou šťávou a smícháme dohromady s jogurtem nebo smetanou. Dozdobíme zelenou petrželkou a dáme vychladit.

Kočičí muffiny

Kočičí muffiny Anička Kováříková, 12 let

2 hrnky polohrubé mouky
1 hrnek cukru
1 hrnek mléka
½ hrnku oleje
1 prášek do pečiva
2 vejce

Vše smícháme dohromady. Těsto rozdělíme na půl, do druhé půlky přidáme 2 lžičky kakaa. Plníme do papírových košíčků. Do světlého těsta přidáme ovoce (banán, rybíz, borůvky, maliny…), do tmavého přidáme nasekanou čokoládu. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C asi 20 min.

Těstoviny s kukuřicí a mrkví

Těstoviny s kukuřicí a mrkví Anna Kabeláčová, 11 let, Vsetín

Ahoj, píšu můj oblíbený recept,na který jsem přišla tak, že rodiče byli v práci a já jsem je chtěla překvapit.

Pro 4 osoby si připravím:

olivový olej
1 cibuli
340 g kukuřice
1–2 mrkve
1 dcl vody
80 g rajčatového protlaku
sůl
pepř
tymián
sušenou bazalku
parmezán nebo eidam (na posypání)
350 g těstovin

Postup:

Ve vodě necháme vařit těstoviny. Cibuli oloupeme, nakrájíme na čtverečky a dáme smažit na olivový olej. Mrkev oškrábeme, nakrájíme na půlkolečka a hodíme na pánev. Podlijeme vodou a necháme dusit, dokud mrkev nezměkne. Poté přidáme kukuřici a rajčatový protlak a promícháme. Dochutíme solí, pepřem, tymiánem a bazalkou. Těstoviny scedíme a smícháme s omáčkou. Nastrouháme si parmezán nebo eidam a posypeme.

Minikoblížky s ovocem a nugátem

Minikoblížky s ovocem a nugátem Anetka Kortišová, 10 let, Mnichovo Hradiště

Dobrý den, zasílám Vám můj nejoblíbenější recept, který mě naučila moje teta.

Suroviny:

125 g měkkého tvarohu
100 g hladké mouky
1 vejce
špetka soli
půl sáčku prášku do pečiva
1 lžíce cukru krupice
0,5 l olej na smažení
100 g nugátu
ovoce (kdo má co rád)

Postup:

Nejprve si připravíme těsto na koblížky – do misky dáme tvaroh, mouku, vejce, sůl, prášek do pečiva a cukr a mícháme do hladkého těsta a dáme do chladničky odpočinout – alespoň 1 hodinu.

Vyndáme včas, aby mělo těsto před smažením opět pokojovou teplotu. Do hrnce dáme olej, necháme rozpálit, lžičkou tvoříme koblížky a dáváme je do hrnce s olejem – smažíme do zlatova. Po usmažení koblížky dáváme na papírovou utěrku abychom se zbavili přebytečného oleje.

Ve vodní lázni si rozpustíme nugát. Na talířek (doprostřed) dáme nugát, na něj koblížek, ozdobíme ovocem a polijeme (postříkáme) nugátem.

Přeji dobrou chuť.

Bramboráčky

Bramboráčky Veronika Horáková, Mnichovo Hradiště

Dobrý den, zasílám Vám recept do soutěže:

Potřebujeme:

800 g brambor
česnek podle chuti
80 g hladké mouky
sůl
pepř
majoránka
1 vejce
olej na smažení

Postup:

Brambory oloupeme, omyjeme a osušíme. Na jemném struhadle je nastrouháme. Ihned vmícháme mouku, vejce, oloupaný a prolisovaný česnek. Těsto na bramboráky okořeníme pepřem, solí a majoránkou.

Těsto v malých dávkách nalijeme na pánvičku či lívanečník. Tradiční bramboráky pečeme na rozehřátém oleji po obou stranách dozlatova. Upečené bramboráky dáme na ubrousek, aby odsál přebytečný tuk.

Šunkové rizoto

Šunkové rizoto pro 4 osoby

dva hrnky kvalitní rýže, např. Basmati
150 g krůtí šunky
trocha oleje
sůl
červená řepa na oblohu

Rýži vypereme ve vodě, uvaříme ve dvou hrncích vody, do které přidáme sůl a olej. Do uvařené rýže vmícháme na kostičky nakrájenou šunku. Na talíř dáme jako oblohu červenou řepu.

My s bratrem nemáme rádi variantu rizota s masem, ale šunkové rizoto nám moc chutná.

Tento recept už umím uvařit i já sám!

Váš divák Zpráviček Elias Khamis Abadi, 7 let

Bezlepkové muffiny

Bezlepkové muffiny na 12 muffinů

2 vejce
1 hrnek bezlepkové mouky
půl hrnku cukru
půl hrnku mléka
půl prášku do pečiva (škrobového)

Utřeme vejce s cukrem, přidáme mouku (my nejraději mícháme půl hrnku kukuřičné mouky a půl hrnku jiné napřlizerka), do mouky zamícháme prášek do pečiva. Do dobře rozmíchaného těsta přilijeme mléko. U nás jsou oblíbené mufínky s kousky čokolády. Takže ještě nalámeme do těsta kousky čokolády např. z figurek Mikulášů. A těsto lijeme do silikonových formiček. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 25 minut.

Tento recept už umím uvařit i já sám!

Váš divák Zpráviček Iman Khamis Abadi, 7 let

Bílý dort s překvapením

Bílý dort s překvapením Barbora Hadrovská, 14 let, Kutná Hora

Potřebuji:

Těsto:

230 g másla pokojové teploty
460 g cukru
5 bílků pokojové teploty
2 lžičky vanilkového cukru
380 g hladké mouky
4 lžičky prášku do pečiva
½ lžičky soli
350 l mléka

Barvivo:

žlutá
oranžáda
červená
zelená
modrá
fialová

Krém:

¾ l mléka
2× puding (vanilka+karamel)
20 dkg cukru
2× tuk na pečení pokojové teploty

Marcipán (500 g):

400 g cukru moučky
400 g sušeného mléka (dá se koupit nejčastěji v tomto množství)
mandlové aroma
trocha vody

Cukr a sušené mléko vždy v poměru 1:1

Postup:

Začneme s marcipánem, aby nám trochu odležel (netrhá se po rozválení). Do velké mísy vysypeme sušené mléko, cukr moučku a promícháme. Podle množství přidáme pár lžiček mandlového aroma a opravdu jen trochu vody, protože když se to přežene, tak nám bude marcipán „kapat“. Propracujeme do konzistence marcipánu a necháme uležet (ne v ledničce, stačí mísu nechat na stole).

Po vytvoření marcipánu začneme s těstem. Do mísy vložíme všechny ingredience, které jsou napsané na výrobu těsta mimo barvivo. Vznikne nám vizuálně něco jako krupicová kaše. Těsto si rozdělíme do šesti hlubokých talířů. Do každého talíře s těstem přimícháme jedno barvivo. Ne celý pytlík, aby to nebylo moc tmavé. Množství barviva si každý určí podle své fantazie.

Předehřejeme si troubu na 180 °C. Budeme péct ve formách na korpus (já pekla po dvou, protože jsem měla dvě stejné formy). Podle počtu forem se určí čas celého pečení. Formu vymažeme máslem, které nám zbylo z másla do těsta. Jednotlivé díly dortu (jednotlivé barvy) pečeme 20 minut.

Mezi tím, co se nám peče první várka si připravíme krém. ¾ litru mléka vylijeme do hrnce a ubereme z něj cca 200 ml mléka. Zbylé mléko v hrnci rozehřejeme (Pozor, ať se nepřehřeje). Do hrníčku, kde máme trochu mléka, vysypeme oba dva pudingy naráz a rozmícháme. Nepřidáváme žádný cukr, jak je psáno v návodu na obalu pudingů. Jakmile je mléko v hrnci teplé, přimícháme k němu směs, která nám vznikla v hrníčku. Mícháme, aby se nám neutvořily hrudky. Po chvilce nám puding začne mít hustější konzistenci. Až bude hustý tak, jak by měl správný puding být, přstaneme vařit, ale stále musíme míchat.

Když budeme mít všechny díly dortu upečené a krém vychlazený, začneme je skládat na sebe. Na spodní díl namažeme krém, dáme na něj druhý díl, krém, třetí díl, krém, čtvrtý díl, krém, pátý díl, krém, šestý díl, krém. Krém dáme i po stranách dortu.

Necháme si dort stranou a začneme s marcipánem. Vyválíme si placku a z formy, ve které jsme dělali díly dortu vykrojíme kruh. Ten si zatím též necháme stranou a začneme vyvalovat dlouhý pruh, který bude po straně dortu. Na dort nejdříve dáme pruh okolo a přikryjeme marcipánovým kruhem, aby nebyly spoje tak ošklivé. Ze zbytku marcipánu si můžeme utvořit postavičky nebo ozdoby na vršek dortu. Kdybychom zbytek marcipánu chtěli obarvit, přidáme k němu trochu ze zbytku barviva a kapičku vody, aby nám to nezačalo „kapat“. Potom už je to jen na vaší kreativitě.

Postup trochu zdlouhavý, ale celkově dort není pracný a délka pečení je úměrná počtu forem.