Zábavná show, kde největší hvězdou je příroda sama. Moderátoři Maroš Kramár a Vladimír Kořen vás provedou pořadem, u kterého se budete divit, žasnout a bavit. Účinkují: V. Freimanová, R. Záruba, S. Bartůšek a P. Šmolka. Režie A. Rezek

Video bylo možné přehrát do 23. 2. 2015
Litujeme, ale video není dostupné

Naším tématem je genialita matky přírody a to, jak lidé dokáží využít jejích obrovských „vynálezů“. Tentokrát se můžete těšit na Veroniku Freimanovou, Roberta Zárubu, Stanislava Bartůška a Petra Šmolku.

Dozvíte se například kdy dikobraz střílí své ostny, jak vypadají asi nejzvláštnější ryby na světě, co je světovým hitem v gastronomii a jak si náš moderátor poradil s jednou z nejtěžších westernových disciplín.

Otestujte si své znalosti zázraků přírody

Dikobraz

Na první pohled dikobraz připomíná ježka, se kterým však není nikterak příbuzný, dikobrazi jsou totiž hlodavci. Víte, za jakých okolností dikobraz vystřeluje ostny?

Bizarní zvířata

V exotických zemích žije mnoho zvířat, která jsou pro nás na pohled velice zvláštní. Patří mezi ně i morčata. Ty známe jako roztomilé domácí mazlíčky, přitom to jsou exotická zvířata z jižní Ameriky, kde v podzemních norách dodnes žijí jejich divocí předkové. Jedním z příbuzných morčat jsou i kapybary. Čím se kapybary od morčat liší?

Rybičky

Další otázka se bude týkat ryb, pochopitelně ne těch „známých“ tuzemských, jde přeci jen o zázraky přírody. Na pobřeží Afriky a Asie žijí lezci, nevelké rybky, které se vyznačují neobvyklou vlastností. Jakou?

Ochrana klimatu

Někteří tvrdí, že se Země otepluje, jiní zase opak, tedy že se neotepluje. Ať už je pravda na té či oné straně, jedno je jisté, naši planetu a její klima je třeba chránit. Najít schůdné řešení, které by vedlo ke spokojenosti všech, se zatím jeví jako tvrdý oříšek. Jak bychom teoreticky mohli výrazně omezit globální oteplování?

Molekulární gastronomie

Jedním ze zázraků přírody, který hosté v pořadu dokonce ochutnali, byly pokrmy spadající do takzvané molekulární gastronomie, při níž se k přípravě netradičních jídel využívají vedle běžných surovin i neobvyklé chemické postupy. Při jaké teplotě vře tekutý dusík, do něhož se suroviny při přípravě ponořují?