Naučí šéfkuchař Mirek Kalina paní Gabrielu zpracovat zvěřinu tak, aby byl spokojený její přítel myslivec i malá dcera, která jí jen těstoviny a čokoládu? (2011)
00:00:00 .
00:00:05 -Paní Gabriela bydlí na samotě u lesa
00:00:07 se svou malou dcerkou Adélkou a přítelem Zdeňkem.
00:00:10 Zatímco on je vášnivý nimrod, Adélka masu právě neholduje.
00:00:15 -Maso z divočáka mi nechutná.
00:00:17 -Jak uvařit, aby chutnalo všem?
00:00:20 Navíc příprava zvěřiny není silnou stránkou paní domu.
00:00:28 -No mě spíš trošku překvapuje, že tady vlastně mezi lesy
00:00:31 paní nedělala nikdy zvěřinu. Paní Gábina.
00:00:34 Že tady jsou určitě nějaké obory
00:00:36 a určitě tady bude také nějaký nucený odstřel.
00:00:39 A že to jako nedělá? No tak nedělá, no.
00:00:45 Já myslím, že lidé se trošku zvěřiny bojí,
00:00:48 že je to něco jiného, něž jakékoliv jiné maso.
00:00:51 Je to pravda. Je to trochu jiné. Ale je to jiné v tom,
00:00:55 že je to kvalitnější maso, lepší maso. Takže uvidíme.
00:01:08 -I vy se chcete v kuchyni zlepšit a naučit se něco nového?
00:01:11 Pomůže vám Kuchařská pohotovost a s ní šéfkuchař Mirek Kalina,
00:01:15 který pracoval již ve třech prestižních restauracích
00:01:18 oceněných michelinskou hvězdou.
00:01:33 -Jsme na místě. Koukám, první člen rodiny.
00:01:39 Nazdar, kamaráde. Necháš mě zazvonit?
00:01:49 -Jé, konečně!
-Dobrý den.
00:01:51 Kuchařská pohotovost Mirek Kalina.
00:01:53 Dobrý den.
-Dobrý den, těší mě.
00:01:55 -Tak jsme tady správně, doufám?
-Ano.
00:01:57 Jste tady správně, už na vás čekám.
00:01:59 -Jeřišmaria, ten vypadá docela důležitě. S dovolením, kamaráde.
00:02:05 Jestli mě pustíš kousek.
00:02:14 -Tak na začátek bychom si mohli potykat, co myslíte?
00:02:17 -Jo? Bude to lepší asi.
-Já jsem Gábina.
00:02:18 -Mirek. Ahoj, těší mě.
-Ahoj.
00:02:20 Prosím tě, já bych potřebovala poradit.
00:02:22 Tady mám mleté maso, zvěřina. Nejspíš srnka.
00:02:25 -Nejspíš srnka, jo?
-A já si s tím nevím rady.
00:02:28 Protože jsem s tím moc nevařila. Jestli bys mně mohl poradit.
00:02:34 -A tohle je co? Tohle je kousek vepřového.
00:02:36 Předpokládám.
00:02:37 -No, do toho.
-Aby to bylo šťavnatější.
00:02:39 Tak jo, tak z toho uděláme něco, co budou jíst i děti.
00:02:42 -Právě! Ta malá. Ta také všechno nesní.
00:02:45 Tak jestli karbanátky, nebo sekanou? Nebo něco takového?
00:02:48 -Tak to co z toho uděláme, budeme tomu říkat srnčí sekaná.
00:02:51 -Srnčí sekaná. To bude super.
-Tak jo. A co dál?
00:02:55 Co tady máš?
00:02:56 -Tady jsem si připravila ještě na polívku.
00:02:58 -Polívka je grunt, že jo. To se říká.
00:03:00 -My máme rádi takové ty husté polévky.
00:03:02 -Hustý, jo?
00:03:03 -Bramboračka?
00:03:04 -Já koukám, máš tady kopr,
00:03:06 tak že bychom udělali kulajdu třeba?
00:03:08 -Kulajdu, to ano.
-Tak kulajda. To bude určitě dobré.
00:03:11 -To budu ráda, když mně poradíš.
-To jí i dcera?
00:03:13 -Ano, bramboračku jí.
-A vaříš jí kulajdu někdy?
00:03:17 -Nevařím.
00:03:18 -Dobrý. Ale koukám, že už tady něco vaříš, tadyhle.
00:03:22 -Tady mám připravené brambory jako přílohu.
00:03:26 -To máš všechno na kaši?
00:03:28 Nebo máš v úmyslu udělat ještě něco jiného?
00:03:30 Co udělat třeba povidlové taštičky? Nebo něco takového?
00:03:34 Když už budeme dělat ty brambory a budeme je loupat?
00:03:36 -Povidlové taštičky, to by mohlo být.
00:03:38 -To docela sedí k té zimní náladě, že jo.
00:03:41 -Ty také moc neumím.
00:03:43 To jsem měla na bramborové šišky, ty umím. Ale taštičky budou lepší.
00:03:47 -Jo? Tak já jsem je dělal také asi tak dvakrát.
00:03:50 -Jo? Tak to možná dáme.
00:03:56 TROUBENÍ
00:03:59 -Dědeček dělal myslivce, můj otec. Teď já.
00:04:02 Tak z těchhle trofejí jsem střelil všechno.
00:04:05 To jsou všechno moje trofeje.
00:04:07 Gábina trošičku tápe v té přípravě, neví kolikrát co a jak.
00:04:14 Pomůže si kuchařkou, nebo nějakými recepty.
00:04:21 -První krok a hned první komplikace.
00:04:23 U Gábiny převážila tréma nad sebedůvěrou,
00:04:26 a krájení cibule se musel profesionálně chopit Mirek.
00:04:30 -Nemohl bys mně to ukázat? Prosím tě?
00:04:34 Mirku, vždyť mě to nejde. Jak vy to děláte, takové to?
00:04:38 -No já na každém našem zásahu krájím cibuli.
00:04:42 -Protože to lidem ukazuju.
-Tak mi to ukaž, prosím.
00:04:54 -Tady mám nakrájenou housku, veku, nebo rohlíky.
00:04:57 Je to úplně jedno, co to je.
00:04:59 A tím budeme vlastně zahušťovat tu sekanou.
00:05:02 Co udělám s tou houskou je to,
00:05:05 že ji vlastně trošku pokropím tou smetanou.
00:05:08 Tím pádem ji zjemníme.
00:05:12 -Takže to je smetana 30%?
-No, je ta nejlepší smetana.
00:05:17 -Nejlepší smetana.
-Jasně.
00:05:19 Protože jiná smetana není smetana.
00:05:24 Teď dáme část té cibule, kterou si pokrájela,
00:05:27 orestujeme na pánvi na másle, trošku s tymiánem.
00:05:31 A přidáme ji právě do naší sekané.
00:05:36 -Proč se to restuje? To by mě zajímalo.
00:05:38 -No tak je to proto, aby ta cibulka lépe změkla.
00:05:42 Protože někdo nemá rád, když tam jsou kousky cibule.
00:05:45 Ty kousky cibule křupou, protože se nikdy neupečou úplně.
00:05:49 Proto ji orestujeme a ta cibule
00:05:51 se nám lépe spojí s celou tou hmotou.
00:05:54 -I chuť, možná.
-Ano, bude mít lepší chuť.
00:05:56 Necháme to pomaličku dusit.
-Do zlata?
00:05:59 -Do zlata ne, jenom do sklovata.
00:06:02 -Do sklovata, aha.
00:06:06 -Maso.
00:06:08 Říkáš srnčí, jo?
-Ano, srnčí.
00:06:11 -Dobře. Budu tomu věřit, že je to srna.
00:06:13 -Je to srna, já ji viděla.
00:06:17 -A tady je kousek nějakého tučného vepřového?
00:06:20 Tak předpokládám, že je to krkovice, nebo bůček.
00:06:23 Něco takového. Aby právě to právě bylo šťavnaté.
00:06:27 Aby ta naše sekaná byla šťavnatá.
00:06:29 -Zvěřina je dost suchá.
00:06:30 -Teď tam přidáme vejce.
00:06:33 Já dám dvě ty vejce.
00:06:34 A potom uvidíme, když tak přidáme třetí.
00:06:37 -Podle konzistence.
00:06:40 -Opatrně.
-To dělám stejně, tohle.
00:06:43 Ty vejce.
-Klepeš vejce stejně, jo?
00:06:45 -To se nemusím učit.
00:06:50 -Můžeš se,prosím tě, podívat na tu cibulku, jak vypadá?
00:06:53 Jestli se nám už nepálí?
00:06:55 -Vypadá to dobře.
00:07:03 -A zatím, co se maminka snaží, ani dceruška nezůstává pozadu.
00:07:07 Adélce pro změnu pomáhá bratranec Kuba.
00:07:21 -Tady je pepř a sůl.
00:07:23 -Takže dáme sůl.
00:07:26 -Vidíš, že se nestydím, protože já rád jídlo dochucuju.
00:07:30 Aby to mělo nějakou chuť.
00:07:32 Samozřejmě toho pepře nedám tolik, protože to bude jíst i Adélka.
00:07:36 Jenom tak trošku. Přiměřeně.
00:07:39 -Mirku, já kouknu na tu cibuli.
-Tu cibulku klidně stáhni.
00:07:42 Nebo vypni. A musí nám trošku vychladnout.
00:07:46 Abychom ji nedávali úplně horkou do té sekané.
00:07:52 Takže sůl, pepř tam máme,
00:07:53 máme tam vejce, když tak můžeš mísit.
00:07:56 Můžeš mísit a já ti budu přidávat další ingredience do toho.
00:08:01 -Mě to tímhle moc nejde. Já mám radši klasickou vařečku.
00:08:06 -Musíš se naučit nějaké nové věci.
00:08:10 Taková jedna logická věc, jak dochucovat sekanou.
00:08:14 Ta sekaná, nebo to maso obecně, je poměrně sladké.
00:08:18 Dáme tam cibuli, ta je sladká.
00:08:19 Dáme tam smetanu, ta je také sladká.
00:08:21 Takže to máme pořád hodně sladké všechno.
00:08:24 Takže potřebujeme něco trošku něco navinulého,
00:08:27 trošku nakyslého, něco, co trošku té sekané dá říz.
00:08:31 A to je dijonská hořčice.
00:08:34 -Ale ta je ostrá?
-Dvě polévkové lžíce.
00:08:37 -Po dijonské hořčici následuje houska namočená ve smetaně.
00:08:41 Gábina brzy zjišťuje, že ta nejlepší metoda
00:08:44 zpracování směsi je stará jako lidstvo samo.
00:08:47 -Propracuji, dobře.
00:08:51 -Na řadu přichází i zchladlá orestovaná cibule,
00:08:54 a zase trpělivé míchání.
00:08:58 -To je úžasné, jak to hněteš! Myslím, že to bude dobré.
00:09:02 Sekaná jako od babičky.
-Krásné.
00:09:05 -Dobrý. Ten česnek hodně na jemno.
-Kolik dáme česneku?
00:09:10 -Tak přiměřeně. Na tohle množství dámě tak čtyři stroužky.
00:09:15 Což si myslím, že by mělo být dost.
-My většinou česnekem nešetříme.
00:09:22 -Nešetříte?
-Dáváme dost.
00:09:24 -Dost česneku, to je v pořádku. Přidám ještě jeden.
00:09:27 -Tak jo. To jsem chtěla slyšet.
00:09:32 Je to majoránka?
00:09:34 -No jasně, co by to tak mohlo být.
-Je to tam napsané.
00:09:42 Já v létě dávám čerstvou ze zahrádky.
00:09:44 -Jo? Máš?
-Ano, bylinky mám.
00:09:47 -Takže tohle je ze zahrádky, předpokládám, ale nasušená.
00:09:50 -Nasušená, ale už to není ono.
-Ale je dobrá.
00:09:52 Já chválím, že máš bylinky na zahradě.
00:09:57 Já bych také nějaké měl, kdybych měl zahrádku.
00:10:03 -Ledaže bys mě vystřídal.
-Ukaž.
00:10:09 Já už bych to nechal.
00:10:14 -Bez ochutnávání prý není vaření. V případě syrového masa
00:10:18 by to však byla příliš riskantní záležitost.
00:10:21 Řešení je prosté a účinné.
00:10:24 I když staří řezníci
00:10:25 by Mirka možná prohlásili za trošku změkčilého.
00:10:33 -Já bych to nedochucoval už. Slané je to dost, si myslím.
00:10:38 Ta zvěřinová chuť tam je také.
00:10:41 Česneku dost?
00:10:42 -Jo. Dobrý.
-Dobrý?
00:10:44 -Super.
00:10:46 -Trošku to zpracuju. Tu sekanou. Aby se nám právě nerozjížděla.
00:10:51 A hlavně abychom z ní dostali ten vzduch.
00:11:00 Někdo to třeba dělá, že to sype moukou.
00:11:02 To je úplná blbost.
00:11:03 Stačí prostě vzít potom trošku vody, a vodou ji uhladit.
00:11:09 Ona by se neměla rozjet.
00:11:12 Takže tady máme druhou šišku.
00:11:17 -Mám to zapnout?
-Pojď, dej ji tam. Ať se peče.
00:11:21 -A na kolik to necháme?
00:11:23 Na 190 stupňů?
00:11:24 -Na 190 a trošku to podlijeme vodou.
00:11:26 Maličko.
00:11:28 Je to dobrý. Nech to tam. To je v pohodě.
00:11:30 Já to tam dám takhle z misky.
00:11:36 -To je dost, docela.
-To je přiměřeně.
00:11:39 Tak, výborně.
-Dobře.
00:11:48 A necháme ji jak dlouho péct?
00:11:51 -Tak za půl hodinky ji zkontrolujeme.
00:11:56 -Mleté maso promícháme v míse s dijonskou hořčicí,
00:11:59 přidáme housku namočenou ve smetaně, sůl, mletý pepř,
00:12:03 majoránku, vejce a na oleji
00:12:05 orestovanou cibuli, česnek a tymián.
00:12:09 Vše dobře promícháme a ze směsi vytvoříme šišky,
00:12:12 které po vyhlazení podlijeme vodou
00:12:15 a tři čtvrtě hodiny pečeme v troubě.
00:12:19 Poté sekanou vyjmeme a výpek zjemníme máslem.
00:12:25 -Jako vaří ráda, ale v té zvěřině má trošku mezery.
00:12:31 Jednou dělala kančí roládu, do toho dala párky s vajíčkem
00:12:36 a po upečení se to celé úplně rozpadlo.
00:12:41 Takže z toho byla vlastně taková směs.
00:12:44 Tak srnčí sekaná s bramborovou kaší,
00:12:46 to je také jedno z mých oblíbených jídel.
00:12:49 Bramborovou kaši mám úplně nejradši.
00:12:54 -Ještě že to Mirek neslyšel.
00:12:56 Bramborová kaše se přes veškeré úsilí nedaří a nedaří.
00:13:00 Příčinou je zřejmě nevhodný varný typ brambor
00:13:06 -Nech to tam. To je lepidlo!
00:13:10 To je jasné. Já jsem to tušil.
00:13:14 Blbý brambory. To se nedá nic dělat.
00:13:16 Nicméně naše kaše bude vynikající!
00:13:22 -Kuchaři ovšem bojují do poslední chvíle.
00:13:26 -Dobrý, já bych to nechal.
00:13:34 Ale teď není vůbec špatná!
00:13:38 Já bych řekl, že je dobrá.
00:13:39 -Je dobrá?
00:13:40 -No u nás v restauraci by to neprošlo, takováhle kaše.
00:13:43 Nicméně, já myslím, že docela dobrý.
00:13:46 -Pohoda.
00:13:52 -Já jím vlastně úplně všechno.
00:13:54 Kromě mlíkové polívky úplně všechno.
00:13:56 Kulajdu mám rád se ztraceným vejcem.
00:14:00 Je to také staročeské jídlo klasické.
00:14:03 A Adélka určitě také ochutná. Určitě.
00:14:07 Nějakou lžičku určitě sní. Viď?
00:14:12 -První věc co si uděláme
00:14:13 je v každém případě cibulový základ.
00:14:16 A na té cibulce si také podusíme tady ty hříbky, co tam máme.
00:14:25 -Základ pro kulajdu jako by připomínal
00:14:27 známé pořekadlo o houbách s octem. Aby nebyla jeho chuť surově ostrá,
00:14:31 je ocet nejprve na osmahlé cibulce téměř odpařit.
00:14:40 Teprve pak se mohou přidat i houby,
00:14:42 které spolu s kmínem tvoří chuťový základ polévky.
00:14:47 -Teď to necháme trošku podusit ten základ a já myslím,
00:14:50 že zmůžeš přilít ten vývar, co tady máš vedle sebe.
00:14:57 Zeleninový nebo kuřecí.
-Budeme ještě dávat vodu?
00:15:01 -Ne. Nebudeme tam přidávat vodu.
00:15:03 Protože máme vodu i v těch bramborách.
00:15:07 Ty brambory tam dáme i s tou vodou, ve které se to vařilo.
00:15:12 Nicméně teď to musíme zavařit a v průběhu té doby,
00:15:15 co se nám bude zavářet ta polévka,
00:15:17 použijeme pokličku, to je vždycky rychlejší,
00:15:20 Kdybys nevěděla.
-To vím.
00:15:23 -Tak si připravíme zásmažku.
00:15:25 -Zásmažka dodá kulajdě
00:15:27 kromě zahuštění také příjemnou máslovou chuť.
00:15:31 Pokud ovšem nechceme máslo rychle spálit,
00:15:33 kápneme na pánev nejprve trochu oleje.
00:15:36 Po rozpuštění másla přidáme hladkou mouku a mícháme,
00:15:39 dokud nebude mít svou typicky zlatavou barvu.
00:15:44 -Dobrý. Hotovo. Už to chytá barvu.
00:15:48 Takže bych to stáhnul, jo.
00:15:51 Tak polévka se nám prováří už asi patnáct minut, nebo dvacet,
00:15:55 což by na houby mělo stačit. Takže ji zahustíme.
00:16:09 Tak, paráda.
00:16:14 DÍTĚ ZPÍVÁ
00:16:40 -Další věc, co si musíme připravit, tak jsou ty zastřená vejce.
00:16:43 Vezmeš jedno vejce.
00:16:47 Rozklepneš si ho.
00:16:49 A musíš jít těsně nad tu vodu. A pomaličku ho tam pustit.
00:16:55 -A nechat ho.
-Nechat ho, přesně tak.
00:16:58 Takové ty cancourky, co se ti dělají okolo,
00:17:01 to je úplně normální a ty vyhodíme.
00:17:03 My potřebujeme akorát ten střed, ten pevný střed.
00:17:06 Podle toho také poznáš čerstvé vejce.
00:17:08 Pokud to vejce není čerstvé, tak je řídké.
00:17:11 Což znamená, že ti vyteče a že to máš po celém tom kastrůlku.
00:17:17 Nemusíš se bát.
-Bude úraz asi.
00:17:20 -Pomalu, tak. Paráda.
00:17:25 Tak jak vidíš, po dvou minutách
00:17:26 pozvolného vaření ta vejce už jsou hotová.
00:17:33 Takže ti to ukážu.
00:17:34 Takhle by mělo vypadat to zastřené vejce.
00:17:36 To znamená, že vlastně ten žloutek je potažený tím bílkem.
00:17:39 A je stále ještě měkký. Tekutý. Tak by to mělo být.
00:17:43 Ten bílek je vařený a žloutek je tekutý.
00:17:47 Takže dáme zchladit do studené vody.
00:17:50 -To moje není tak hezké.
-To tvoje není tak hezké,
00:17:56 ale to vůbec nevadí. Já myslím, že bude dobré.
00:17:59 Dáme tam ty vařené brambory
00:18:01 co tady máme a dáme je tam i s tou vodou.
00:18:15 Dáme smetanu?
-Dáme smetanu.
00:18:17 -Za stálého míchání.
00:18:19 Dej tam všechno.
-Všechno?
00:18:23 -Jasně.
00:18:30 Já bych se toho nebál.
-Dobře.
00:18:32 Je tam.
00:18:35 -Tak ale v každém případě
00:18:36 bych tu polévku trochu přisolil a připepřil.
00:18:39 -Hele, sůl mám tady,.
00:18:41 -Máš ji tady. Tak jsme se krásně sešli.
00:18:44 Nad polévkou.
00:18:49 No a poslední ingredience, kterou nesmíme zapomenout je kopr.
00:18:53 -Přidáme kopr.
00:19:01 Mohu promíchnout?
00:19:09 Vypadá to skvěle.
00:19:11 Ta je moje.
00:19:21 -Co?
00:19:25 Je to doma?
-Ano.
00:19:28 -Tak jo.
00:19:30 -Pokrájené osolené brambory vaříme do poloměka.
00:19:32 Z másla a hladké mouky připravíme světlou zásmažku.
00:19:36 Houby orestujeme společně s cibulí a kmínem,
00:19:39 zastříkneme octem a zalijeme vývarem.
00:19:43 Krátce povaříme, zahustíme zásmažkou
00:19:46 a vaříme další půl hodiny. Do provařené polévky
00:19:50 přidáme brambory a dochutíme solí a pepřem.
00:19:56 Na závěr zjemníme smetanou a přidáme nasekaný kopr.
00:20:04 -Klobouk dolů teda, jak jim to jde a jak jsou sehraní.
00:20:07 Já myslím, že se to určitě povede. Bude spokojenost na všech stranách.
00:20:12 Taštičky s povidlím a se strouhankou,
00:20:14 to úplně jako neznám. Ale nechám se překvapit.
00:20:19 -Taštičky povidlové já jím nejraději ze všech jídel.
00:20:28 -No tak koukám, že Adélka pomáhá. To je skvělé.
00:20:30 Tak doufej maminko, že jí to vydrží do pozdních let.
00:20:34 -Děláme to dobře?
-Děláte to perfektně.
00:20:38 -Najemno.
-Správná intenzita.
00:20:42 Já tedy připravím tu náplň. Mám tady švestková povidla.
00:20:48 Do těch švestkových povidel přidám nasekané vlašské ořechy.
00:20:56 A dal bych tam i trochu rumu. Co ty na to? Máš tady nějaký rum?
00:21:00 -No rum tady mám.
00:21:02 Ale ty myslíš, dávat ho do jídla pro děti?
00:21:06 -Tak já ho tam moc nedávám.
00:21:08 Já tím nebudu nalévat ty děti rumem,
00:21:09 ale dám tam tak trošku na chuť. Maličko.
00:21:12 -Já bych ho ta nedávala.
-Máš ráda rum?
00:21:14 -Ne!
-Tak ale trošku bych tam dal.
00:21:16 -Ne, nedáme ho tam.
-Ne! Ne,ne,ne.
00:21:18 -Tak jestli nevíte co sním, tak já vím.
00:21:20 -Co tady děláš?
00:21:21 -Tak už nemáme ani rum. Kdo to byl?
00:21:23 -To by můj přítel Zdeněk.
00:21:25 Teď nám vzal rum, tak je to vyřešené.
00:21:28 -Aha.
-Jo, rum pro děti není!
00:21:31 -Správně.
00:21:33 Takže bude náplň bez rumu.
-Náplň bude bez rumu, přesně tak.
00:21:38 Jenom s vlašskými ořechy.
00:21:41 -Základem taštiček je těsto z hrubé a polohrubé mouky,
00:21:44 vařených brambor a také solamilu, který všechno drží pohromadě.
00:21:49 A zatím co se krásně barví restovaná strouhanka,
00:21:51 smíchaná se skořicovým i moučkovým cukrem,
00:21:54 kterou budeme potřebovat na uvařené taštičky,
00:21:57 je potřeba zapracovat do těsta dvě vejce.
00:22:00 A všechno dokonale spojit.
00:22:07 Těsto se pak rozválí asi na pět milimetrů
00:22:09 a plnit se bude švestkovými povidly.
00:22:11 Tentokrát bohužel bez rumu.
00:22:16 -Mám tady takové udělátko, nevím co to udělá,
00:22:19 ale je to právě na takové věci, jako jsou taštičky.
00:22:24 Tak to zkusíme.
00:22:30 Takže vykrojím jednu.
00:22:32 Teď to vlastně otočím.
00:22:34 Dám to sem.
00:22:35 A poprosím tě, jestli bys podala ta švestková povidla.
00:22:38 Schválně, jestli to bude fungovat.
-To jsem sama zvědavá.
00:22:43 -Tak já taky. Dáme tam přiměřeně těch švestkových povidel.
00:22:47 Možná je jich tam trochu víc, než by mělo být.
00:22:53 Jsem na to sám zvědavý.
00:22:57 Ono to funguje.
00:22:58 Neuvěřitelné.
-Ukaž.
00:23:01 No opravdu.
00:23:04 Tak a dáme ji vařit.
00:23:09 Do vroucí osolené vody.
00:23:16 -Bramborové těsto zásadně nesolíme. Aby nám nezřídlo.
00:23:20 Čerstvě uvařené taštičky si nakonec každý podle své chuti
00:23:23 posype orestovanou strouhankou s cukrem.
00:23:37 -Tak a dnešní večerní menu je hotové.
00:23:41 J to kulajda se ztraceným vejcem.
00:23:43 Srnčí sekaná s bramborovou kaší.
00:23:46 A povidlové taštičky.
00:23:49 -Mirečku, já bych ti chtěla hrozně moc poděkovat.
00:23:51 Protože si mě zachránil. Jsem strašně ráda,
00:23:54 že jsi přijel a pomohl mi uvařit.
00:23:56 A tady bych ti chtěla nabídnout.
00:23:58 -To je naše potěšení a potěšení Kuchařské pohotovosti.
00:24:02 -Děkuji.
-Tak abys viděla,
00:24:03 že na vás také myslíme, nebo na tebe myslíme,
00:24:06 ta tady máš takový malý dárek od nás.
00:24:10 -Tu zástěru myslíš?
-Tu zástěru, ano.
00:24:17 Tak vážení přátelé.
00:24:19 Povidlové taštičky.
00:24:21 Koukám,že dojídáte, tak aby nám nevychladly.
00:24:24 Jak vám chutná?
-Je to výborné.
00:24:26 -Výborné.
-Adélko?
00:24:27 -Je to taky výborný.
00:24:30 -Je to také výborné, to je mi velkým potěšením.
00:24:33 -Mirku, a co ta kaše? To se nějak netáhne?
00:24:36 -No tu kaši jsem uvařil jinou, samozřejmě. Z lepších brambor.
00:24:41 Protože kdybych byl japonský kuchař,
00:24:43 tak bych musel spáchat harakiri.
00:24:46 Přátelé, přeji vám dobrou chuť. Bylo mi velkým potěšením.
00:24:49 A doufám, že se brzy uvidíme.
00:24:51 Mějte se hezky, díky.
-My děkujeme.
00:24:53 -Děkujeme.
00:24:59 -Zásah kuchařské pohotovosti
00:25:01 proběhl k plné spokojenosti všech zúčastněných.
00:25:05 A koho navštívíme příště?
00:25:07 O pomoc požádala paní Veronika,
00:25:08 která na plánovanou oslavu potřebuje speciality k pivu.
00:25:15 A co vy?
00:25:17 Také máte v kuchyni problém?
00:25:19 Chcete se zlepšit ve vaření, nebo se naučit nová jídla?
00:25:22 Přihlaste se na naší webové adrese.
00:25:25 Tam najdete i všechny naše recepty.
00:25:27 Těšíme se na vás.
00:25:30 Skryté titulky M.Vrbská Česká televize Brno, 2010
00:25:31 .
Paní Gabriela bydlí na samotě u lesa. Je to šikovná kuchařka, když ale dojde na zpracování zvěřiny, kterou její přítel coby myslivec občas donese domů, moc jistá si není. Její malá dcera navíc odmítá jíst téměř cokoli a vystačí si jen s těstovinami, rýží a zásobou čokolády. Jak připravit zvěřinu a udělat ji pokud možno tak, aby chutnala všem členům domácnosti včetně těch nejmenších, závislých na přísunu čokolády? Kuchařská pohotovost, zastoupená šéfkuchařem Mirkem Kalinou, už je na cestě, aby se problém co nejrychleji vyřešil.