Pořádná studentská oslava – tak to tady ještě nebylo! Připraví náš tým ty správné pochoutky a zvládne rozdováděnou partu vysokoškoláků? (2010)
00:00:00 .
00:00:02 ZVONÍ TELEFON
00:00:07 Dobrý den, tady Kuchařská pohotovost.
00:00:13 A jsme opět tady, vaše oblíbená služba.
00:00:35 Na základně Kuchařské pohotovosti to žije.
00:00:38 Jirko!
00:00:40 Áá!
00:00:43 Šéfkuchař Jiří, seriózní profesionál,
00:00:46 se kterým nejsou žádné žerty. Martino!
00:00:52 Jeho pravá ruka Martina, specialistka na studenou kuchyni.
00:01:00 Láďo! Poslední do týmu, šéfcukrář
00:01:04 Vladimír. Drsný chlapík, který se s ničím nepáře.
00:01:10 Jirko, Martino! A všichni 3 dohromady?
00:01:14 Tým snů, který splní každé vaše kulinářské přání.
00:01:20 Tak co, máte chuť? Sbíhají se vám sliny?
00:01:24 Pak není nic jednoduššího, než kontaktovat
00:01:27 Kuchařskou pohotovost. Připravíme menu jen pro vás.
00:01:34 Kuchařská pohotovost tentokrát tak trochu omládne.
00:01:37 Tedy určitě Jiří a Vladimír! Náš tým si totiž zavolal
00:01:40 sympatický vysokoškolák Lukáš a vařit se bude přímo
00:01:44 na studentských kolejích. A jaká je Lukášova prosba?
00:01:48 Kamarád Jakub má narozeniny a říkal jsem si,
00:01:51 jak je nějak ozvláštnit. Jeho symbol je prasátko
00:01:54 a proto jsem si říkal, jestli byste mi poradili
00:01:57 s nějakým dortem ve tvaru prasátka. Obávám se,
00:02:00 že to tady není moc komfortní, ale snad to půjde
00:02:02 i v těchto podmínkách. No, uvidíme, co na to řekne
00:02:06 Kuchařská pohotovost, která právě dorazila na místo.
00:02:17 No, je to tady velké, ale takové trochu sterilní.
00:02:20 Tak my si to tady se štábem pěkně upravíme.-Dobře.
00:02:34 Vypadá to tady úplně nádherně. Povedlo se vám to.
00:02:37 Tak to je paráda. Co budeme vařit?
00:02:39 Lukáš říkal, že by chtěl pro kamaráda dort
00:02:42 ve tvaru prasátka, tak já jsem si připravil roládu
00:02:45 a vzal jsem si na to mustr. Ten je bezvadný.
00:02:49 Ale to není špatný nápad s těmi roládami.
00:02:51 Tak že bychom udělali takový narozeninový roládový...
00:02:54 ...raut. Přesně.
00:02:57 A je rozhodnuto! Rolády na všechny způsoby.
00:02:59 Slané sýrové a šunkové v několika variacích
00:03:02 a samozřejmě sladká bezé roláda ve tvaru prasátka
00:03:05 jako narozeninový dort od Vladimíra.
00:03:08 Lukáš navíc prozradí svůj tajný recept na sangrii,
00:03:11 takže oslava bude vskutku dokonalá. A teď honem do práce,
00:03:15 ať oslavenec nečeká.
00:03:17 Na bezé roládu budeme potřebovat: bílky, hladkou mouku, cukr krystal,
00:03:23 mletý kokos, cukr moučku, vanilkový cukr a kypřící prášek.
00:03:28 Na krém budeme potřebovat: mléko, máslo, cukr krystal,
00:03:33 pudinkový prášek a instantní kávu. Lukáši, já tě poprosím,
00:03:40 kdybys smíchal hladkou mouku a strouhaný kokos.
00:03:43 Já dám zatím vyšlehat bílky. Do bílků přidám cukr krystal.
00:03:49 Nedám ho tam všechen, budu dosypávat během šlehání.
00:03:54 A šleháme. Já ti tam ještě přidám kypřící prášek.
00:04:03 To je dobré, teď už jen vyšlehat bílky.
00:04:12 Bílky jsou těsně před došleháním, tak já přisypu ještě vanilkový cukr
00:04:21 A teď mi to podrž. To prasátko, co budeme dělat, je jeho maskot?
00:04:27 To je jeho přezdívka. Moc lichotivé to není.
00:04:30 Ještě mi to podrž. To se lidem jen zdá,
00:04:33 ale to je takové pěkné, milé prasátko, něco jako tady to.
00:04:37 Jo? Já jsem přidal do vyšlehaných bílků směs kokosu, mouky
00:04:41 a kypřícího prášku. Teď to zlehka zamícháme.
00:04:51 A můžeme začít roztírat pláty.
00:04:55 Rozetřeme vrstvu asi 3 mm vysokou. Kdyby byla moc vysoká,
00:05:01 tak by se nám špatně roláda stáčela.
00:05:06 Bezé pláty je třeba vždycky před pečením pocukrovat.
00:05:10 Ono to na tom udělá takovou pěknou, křupavou krustičku.
00:05:13 Teď to dáme péct na 200-220 stupňů 5-8 minut
00:05:16 a my se zatím pustíme do přípravy krému.
00:05:23 Do hrnce dáme mléko, ne úplně všechno,
00:05:26 trošku si schováme na zálivku. Já už cítím ten náš plát,
00:05:30 budu ho muset vyndat. Už voní.
00:05:33 Voní nádherně. Povedl se.
00:05:38 Do mléka přidám cukr. Zbytek mléka naliji do misky.
00:05:46 Prosím tě, rozmíchej pudingový prášek s mlékem a udělej zálivku.
00:06:01 Lukáši, pěkně jsi to rozmíchal. Já si půjčím metličku
00:06:05 a rozmíchám cukr v mléce.
00:06:13 Mléko se nám už vaří. Máme připravenou zálivku,
00:06:17 rychle ji zavaříme a budeme dobře míchat,
00:06:20 aby se nám krém nepřipálil. A dobře provařit.
00:06:31 Tak, a je hotovo.
00:06:35 Krém máme uvařený. Když bychom neměli takový stroj,
00:06:38 tak to pocukrujeme a přetáhneme nějakou utěrkou.
00:06:42 Ten cukr zamezí tomu, aby se nahoře utvořila kůrka.
00:06:46 Tím, že my to budeme chladit v kotlíčku, tak se nemůže stát,
00:06:50 že by to oschlo.
00:06:52 Akorát je problém, že budeme mít půl hodiny prostoj,
00:06:55 než se to vychladí. Co kdybychom nakrájeli
00:06:58 ovoce na sangrii? To bychom mohli.
00:07:05 Krém máme vychlazený, ovoce nakrájené najemno.
00:07:09 Já to vždycky krájím 2 hodiny a s vámi to bylo jedna dva.
00:07:13 Nejdřív musíme dodělat krém. Vezmeme máslo a nakrájíme ho
00:07:17 na malé kousky. Kdybychom tam hodili celou kostku,
00:07:21 tak by se to špatně rozmíchalo. Nakrájené máslo přidáme do krému.
00:07:25 Je důležité, aby byl opravdu dobře vychlazený,
00:07:28 jinak by v tom máslo začalo tát a měli bychom z krému polévku.
00:07:33 Já to už zapnu.
00:07:47 Krém máme vyšlehaný do hladka a teď ho dochutíme kávou.
00:07:51 To nám žere to prase. To má, aby neusnulo na tu párty.
00:07:55 Tak já mu ho vezmu. Pojď.
00:07:58 Přidám do instantní kávy trošku vody,
00:08:01 protože kdybychom ji tam nasypali, tak by se nám špatně rozpouštěla.
00:08:06 A zašlehám do krému.
00:08:22 A můžeme začít stáčet rolády. Stáčel jsi někdy roládu?
00:08:26 Akorát z bůčku. Tak teď ji budeš dělat z bezé.
00:08:36 Vrstvu krému takovou, jako je silný plát nebo o něco méně
00:08:46 Krém je rozetřený. Teď uděláme jakoby 1. záložku.
00:08:59 Ten papír je důležitý, protože v něm tu roládu utáhneme.
00:09:09 Když nemá člověk takový nůž, tak se dá použít prkénko nebo pravítko.
00:09:15 První roláda ke zatočená. Tak to si můžeme zopakovat recept.
00:09:19 Směs mouky, kokosu a kypřicího prášku
00:09:21 opatrně smícháme s bílky, které jsme vyšlehali
00:09:24 s krystalovým a vanilkovým cukrem. Vzniklé těsto naneseme
00:09:28 v tenké vrstvě na pečicí papír, zasypeme moučkovým cukrem
00:09:31 a dáme do trouby na 200 stupňů na 5 - 10 minut,
00:09:35 dokud lehce nezezlátne. Hotové pláty necháme vychladit
00:09:38 a mezitím si připravíme krém: V trošce mléka rozmícháme
00:09:42 pudinkový prášek a tuto zálivku za stálého míchání zavaříme
00:09:46 do zbytku vroucího mléka s cukrem. Základ na krém necháme vychladnout
00:09:50 a poté do něj vmícháme máslo a dochutíme instantní kávou
00:09:54 rozmíchanou v troše vody. Hotovým krémem potřeme
00:09:57 bezé pláty a stočíme z nich pevné rolády, které necháme
00:10:01 v chladu nejlépe do druhého dne. Ztuhlé rolády potáhneme
00:10:04 zbytkem krému nebo čokoládou a posypeme kokosem či oříšky.
00:10:09 Vladimír ale podle Lukášova přání pomocí sladké modelovací hmoty,
00:10:13 recept na ni najdete na našich webových stránkách,
00:10:16 vytvořil z bezé rolády čuníka "jen zachrochtat“.
00:10:20 Dobré prasátko, co? Ale to v tuhle chvíli ještě vůbec
00:10:24 není hotové, protože rolády se mi teprve chladí.
00:10:28 Ale Lukáš mi připomněl, že musíme udělat sangrii,
00:10:31 aby se dobře zaležela. Lukáši, co na ni budeme potřebovat?
00:10:35 Jablka, mandarinky, ananas je dobrý, ale já ho nemusím,
00:10:38 tak tam není... Takže vlastně všechno pevné ovoce.
00:10:41 Cokoliv pevného, mandarinek jen málo.
00:10:44 Dále budeme potřebovat: víno, pomerančovou a vinnou limonádu,
00:10:51 vermut a gin.-Tohle jsi tu asi zapomněl z lednice.
00:10:54 Já to uklidím. Ne, ne! To je největší nádoba,
00:10:58 kterou jsme na kolejích sehnali. Do ní se to bude dělat.
00:11:01 Kromě popelnice. Tak já se budu koukat,
00:11:03 ať se něco naučím. Nejdříve tam nalijeme víno.
00:11:16 Teď tam dáme šťávy, přiměřeně.
00:11:21 To je nějaká limonáda s bublinkami?
00:11:25 Tahle je bublinková. Já to už vidím.
00:11:33 Přidáme opatrně ovoce.
00:11:51 Teď 1 důležitý fígl, gin s vermutem tam nebudeme lít nějak rychle,
00:11:56 ale pěkně přiměřeně po těch jablíčkách a po ovoci.
00:12:01 Ono se nám to krásně zapije. Tak ukaž.
00:12:12 A to si tohle uděláte v pátek a máte to tady na koleji do neděle?
00:12:16 To si uděláme a během 2 hodin to zmizí.
00:12:20 Teď bychom to mohli přetáhnout nějakou fólií
00:12:23 a odneseme to někam do chladu. Dobře.
00:12:25 Kousky ovoce vložíme do nádoby s vínem a ovocnými limonádami,
00:12:29 opatrně je po povrchu zalijeme ginem a vermutem
00:12:32 a v žádném případě nemícháme, aby jím ovoce nasáklo.
00:12:35 Necháme zaležet nejlépe do 2. dne a můžeme slavit.
00:12:39 Ale aby bylo na oslavě i do čeho kousnout,
00:12:41 musíme do kuchyně pustit Jiřího.
00:12:43 Lukáši, domluvili jsme se, že uděláme rolády a začneme sýrovou
00:12:47 Budeme potřebovat: plátkový sýr, majonézu, čerstvý termizovaný sýr,
00:12:53 bílé víno, želatinu, sůl, bílý pepř.
00:12:57 Nejdříve si rozpustíme želatinu.
00:13:00 Máme ji namočenou ve studené vodě, nabobtnala, tak já ji sliji.
00:13:09 Rozpustíme v mikrovlnce. Prosím, mrkni na to.
00:13:31 Takhle dobré? Bezvadné. Já jsem akorát
00:13:34 přidal majonézu k sýru a rozmíchám do hladka.
00:13:41 Máme, lehce opepříme a osolíme.
00:13:51 Já tu mám připravené víno, abychom to trochu zředili,
00:13:56 ale nebudeme ředit moc. Někdy je ten sýr opravdu suchý,
00:14:01 tak je potřeba zředit víc, ale dneska jsme si vybrali
00:14:05 takový pěkný šťavnatý. Želatinu přidáme na závěr,
00:14:10 až když máme rozmícháno.
00:14:20 Máme připraveno. Natáhneme fólii a budeme dělat roládu.
00:14:25 Poprosil bych houbičku.
00:14:28 Přetřeme si stůl vlhkou houbičkou, aby nám fólie držela.
00:14:38 Poklademe plátky sýra lehce přes sebe.
00:14:54 Navrstvíme připravenou směs.
00:15:01 Opatrně smotáme... Dáme vychladit a až roláda ztuhne,
00:15:05 nakrájíme ji na kolečka. První sýrová roláda je tedy hotová.
00:15:09 Další varianty Jakuba naučí Martina.
00:15:15 Začneme třeba, třeba... paprikovou. Budeme potřebovat papriky -
00:15:20 zelenou, červenou, žlutou, chilli papričky
00:15:23 a mletou sladkou papriku. Nejdříve bylo potřeba nakrájet
00:15:31 papriky na drobné kostičky. Martina předvedla jak
00:15:34 a potom předala žezlo Lukášovi.
00:15:44 Já si tady zatím do mísy odeberu trošku té směsi.
00:16:00 Přidáme mletou papriku. Zamícháme. Máš rád pálivé?
00:16:08 Jestli to mám udělat hodně pálivé nebo málo.
00:16:10 Určitě. Aspoň budete potom víc pít.
00:16:15 Vyberu z toho ta semínka a najemno nakrájím.
00:16:26 Papričky přidáme do směsi. Já vám tady nakrájím
00:16:29 ještě 1 zelenou, ať to máte pěkně barevné.
00:16:32 A aby těch barev nebylo málo,
00:16:34 pomohla Martina Lukášovi nakrájet ještě žlutou papriku.
00:16:48 Od každé barvy trochu a zamícháme.
00:16:58 A začneme dělat roládu. Přidáme trošku směsi na kraj
00:17:03 a nebudeme roztírat jako Jirka. Ano! Náš šéfkuchař zvolil
00:17:10 jiný způsob. Udělal roládu na způsob šneka.
00:17:14 A protože Martina moc dobře ví, že na talíři se nejlépe vyjímá
00:17:18 více druhů, roládu zavinula tak, aby náplň byla pouze ve středu
00:17:21 a sýr zůstal po obvodu. Potom stačilo roládu pomocí
00:17:24 potravinářské fólie utáhnout, odnést do ledničky
00:17:28 a začít dělat další druh.
00:17:35 Nejprve bylo potřeba nanést na plátky sýra základní krém.
00:17:42 Přidáme pomeranče nakrájené na měsíčky.
00:17:49 A teď kůru z pomeranče. Naškrábu si jen to oranžové,
00:17:53 to bílé ne, to je hořké.
00:17:58 Já už to mám hotové. Co tam mám přidat?
00:18:01 Tak já ti tady dám misku, dej si tam trošku
00:18:05 té základní směsi a uděláme nivu s ořechem.
00:18:09 Přidáme kůru. Nivu všechnu?
00:18:14 Půlku. A zatočíme.
00:18:24 Zase to dej na ten kraj a pak posypeme ořechy.
00:18:35 Můžu zabalit? Jo. Já se na tebe podívám,
00:18:38 jak ti to hezky jde. No, ohni si to celé
00:18:43 a prsty to stlač. Pořádně to zmáčkni,
00:18:46 protože jinak tam budeš mít bubliny. Takhle ne,
00:18:50 takhle to hezky zmáčkneš. Jo? Jo.
00:18:58 A je to hotové. Díky.
00:19:04 Další zajímavou variantou je roláda se špenátem.
00:19:07 Do základní sýrové směsi stačí přidat čerstvé
00:19:10 špenátové listy zbavené stonků a trochu česneku.
00:19:33 No, vidíš, vysloveně studijní typ. Díky.
00:19:37 A zase do lednice. A já to tady mezitím uklidím.
00:19:42 A to je ideální příležitost, abychom si zopakovali recept
00:19:46 na všechny sýrové rolády. Nejprve si připravíme základní
00:19:49 krém: rozmícháme čerstvý termizovaný sýr s majonézou,
00:19:54 přidáme trochu pepře, soli, bílého vína a na závěr vmícháme
00:19:57 rozpuštěnou želatinu. Na navlhčeném stole rozvineme
00:20:00 potravinářskou fólii, poklademe ji plátky tvrdého sýra,
00:20:04 naneseme krém a svineme roládu, kterou necháme v chladu ztuhnout.
00:20:08 Tento recept má spoustu variant. Záleží na vaší chuti a fantazii.
00:20:12 Osvědčená je ale například varianta papriková: do základního
00:20:16 krému vmícháme mletou papriku a nadrobno nakrájené čerstvé
00:20:20 barevné papriky a chilli papričku. Dál postupujeme stejně
00:20:23 jako u základní varianty. A můžeme si vybrat,
00:20:26 buď uděláme po vzoru Jiřího klasického "šneka“
00:20:30 nebo roládu zavineme tak, aby sýr zůstal pouze po obvodu.
00:20:33 Tento způsob je vhodný zejména, budeme-li dělat roládu s pomeranči:
00:20:37 vrstvu základního krému poklademe měsíčky pomeranče bez kůže,
00:20:41 přidáme nastrouhanou pomerančovou kůru a zavineme.
00:20:45 Dalším zajímavým typem je roláda s nivou a ořechy:
00:20:49 do krému vmícháme strouhanou nivu a před zavinutím krém
00:20:54 posypeme ořechy. Poslední roláda, kterou se dnes Jakub naučil,
00:20:58 byla se špenátovými listy, které nesmíme zapomenout
00:21:02 zbavit stonků. K nim do základního krému
00:21:05 vmícháme ještě podle chuti prolisovaného česneku
00:21:08 a barevná mozaika, kterou takto připravené rolády vytvoří na stole,
00:21:13 pokud je před servírováním nakrájíme na kousky,
00:21:16 bude opravdu dokonalá.
00:21:17 Další typ rolády bude šunková a na ni budeme potřebovat:
00:21:21 šunku, pomazánkové máslo, šlehačku, namočenou želatinu, sůl a pepř.
00:21:28 Poprosím rozehřát želatinu, slít vodu a rozpustit.
00:21:38 Do pomazánkového másla zamícháme šlehačku.
00:21:49 Trochu osolíme a opepříme.
00:22:00 Přidáme trochu želatiny. Pomazánkové máslo je poměrně tuhé,
00:22:06 takže nebudeme přidávat tolik, nechceme tu roládu úplně tvrdou.
00:22:13 Základ máme hotový, poprosím tě narovnat plátky šunky tak,
00:22:18 jak jsi to dělal se sýrem. I šunková roláda má
00:22:22 několik variant. Bez základního krému
00:22:25 se ale žádná neobejde: budeme potřebovat pomazánkové máslo,
00:22:28 které smícháme s našlehanou smetanou, solí a pepřem.
00:22:31 Poté vmícháme rozpuštěnou želatinu a můžeme začít plnit roládu.
00:22:35 Tentokrát však místo plátků sýra použijeme šunku.
00:22:38 Zajímavou variantou je roláda s hráškem a pažitkou, které stačí
00:22:42 přimíchat do základního krému. Dalším druhem je roláda s vejci.
00:22:46 Přidáme nasekaná vajíčka natvrdo a pro větší efekt na krém
00:22:50 vyskládáme vejce nakrájená na plátky a hranolky šunky.
00:22:53 Paštikovou variantu vytvoříme také jednoduše: paštiku našleháme
00:22:57 se základním krémem do husté pěny a pokud navrch přidáme
00:23:00 hranolky šunky a pár snítek pažitky,
00:23:03 bude na řezu skutečně nevšední. Další roládu můžeme doplnit vínem,
00:23:07 jak hroznovým, kterým nakonec krém ozdobíme,
00:23:11 tak suchým bílým, které vmícháme do základu.
00:23:14 Poslední variantou je roláda s křenem: do krému přidáme
00:23:18 nastrouhaný křen a nadrobno nasekanou šunku,
00:23:21 roládu zabalíme a dáme, stejně jako všechny ostatní,
00:23:24 vychladit. Recept na tento pokrm najdete v aktuálním vydání
00:23:28 časopisu Týdeník Květy. Ztuhlé rolády krájíme na plátky,
00:23:31 a pokud je prostřeme na ozdobenou tabuli,
00:23:34 jako naši kuchaři, rozpustilá párty může začít.
00:23:37 Já myslím, že dobré.
-Je to fajn.-Lukáši, můžete!
00:23:42 Tak pojď, neboj se, tady tě nikdo nesní.
00:23:45 Já ti nevěřím. Až na konec.
00:23:48 Tak, otoč se a stůj.
00:23:55 Ty vole!
00:23:59 Jo!
00:24:06 Takže všechno nejlepší. Prý ti říkají Prasátko,
00:24:10 tak támhle máš fotku z občanky. SMĚJÍ SE
00:24:13 To jsem nečekal, je to super. Jakub skutečně netušil,
00:24:16 co se na něj chystá! Lukáš ho až do poslední chvíle napínal,
00:24:20 a jak je vidět, překvapení se povedlo.
00:24:23 Oslava se rozbíhá, Kuchařská pohotovost
00:24:27 svůj úkol splnila a tak se může tiše po anglicku vytratit.
00:24:31 A náš štáb ostatně taky. Tady už asi nikomu chybět nebudeme...
00:24:40 Máte i vy problémy v kuchyni nebo jen chcete potěšit své blízké?
00:24:46 ZVONÍ TELEFON
00:24:48 Kontaktujte Kuchařskou pohotovost.
00:24:52 Přijedeme kdykoli, kamkoli a menu vám ušijeme přímo na tělo.
00:24:57 Jak jinak, Kuchařská pohotovost je tu přece pro vás.
00:25:32 Příště navštívíme sympatické sourozence Terezku a Honzu,
00:25:35 kteří slaví narozeniny ve stejný den. Letošní oslavu
00:25:39 chtějí mít jako od maminky. Tu svoji bohužel ztratili,
00:25:42 takže vaření je na babičce a občas i na tátovi,
00:25:45 který má ovšem do dobrého kuchaře daleko.
00:25:48 A jak situaci zachrání náš tým? Připraví drůbeží vývar
00:25:51 s kuřecími nudličkami, efektní masový dortík,
00:25:54 jablečný kompot, a samozřejmě narozeninový dort.
00:25:57 Skryté titulky: Dušková
00:25:58 .
I na takové zadání, jako je studentská párty, muselo jednou dojít. Radost kuchařského týmu, že jejich kulinářské zásahy sledují i studenti vysokých škol, neznala mezí a překonala všechny nástrahy, které prostředí kolejí skýtalo. Odolat volání o pomoc, které přicházelo od studenta kybernetiky Lukáše, nebylo prostě možné. I jeho vzkaz byl originální.
A jaké bylo vlastně jeho přání: „Oslava narozenin v prostředí kolejní studovny. Blíží se poslední narozeniny mého kamaráda, spolužáka a spolubydlícího, strávené na vysoké škole, a tak bych mu rád připravil skvělou oslavu. Pokaždé něco vaříme, ale bez trouby je výběr jídel omezený. K dispozici jsou dvouplotýnkové vařiče, něco nádobí a několik šikovných rukou. Chci udělat nádhernou poslední narozeninovou kolejní párty. Jako perličku bych rád vytvořil dort ve tvaru prasátka. Prasátko je takový Jakubův symbol, myšlený v dobrém.“
Dort ve tvaru prasátka – to byl velký úkol pro šéfcukráře Vladimíra. Jeho bezé roláda ve tvaru prasátka nakonec inspirovala Jiřího i Martinu natolik, že připraví sýrové a šunkové rolády s různými náplněmi a na všechny způsoby. A sangria podle Lukášova vlastního receptu tenhle roládový studentský raut dokonale doplní.