Ve hře je velká sázka o to, kdo připraví lepší menu. Tentokrát se musí ukázat milovníci lesů a lovu. Zachrání náš kuchařský tým jejich čest? (2009)
00:00:02 ZVONÍ TELEFON
00:00:07 Dobrý den, tady Kuchařská pohotovost.
00:00:14 A jsme opět tady, vaše oblíbená služba.
00:00:34 Na základně Kuchařské pohotovosti to žije.
00:00:38 Jirko!
00:00:40 Áá!
00:00:43 Šéfkuchař Jiří, seriózní profesionál,
00:00:47 se kterým nejsou žádné žerty. Martino!
00:00:51 Jeho pravá ruka Martina, specialistka na studenou kuchyni.
00:01:00 Láďo! Poslední do týmu, šéfcukrář
00:01:04 Vladimír. Drsný chlapík, který se s ničím nepáře.
00:01:10 Jirko, Martino! A všichni 3 dohromady?
00:01:13 Tým snů, který splní každé vaše kulinářské přání.
00:01:20 Tak co, máte chuť? Sbíhají se vám sliny?
00:01:23 Pak není nic jednoduššího, než kontaktovat
00:01:27 Kuchařskou pohotovost. Připravíme menu jen pro vás.
00:01:33 ZPĚV:Honili srnečka, aby ho střelili,
00:01:39 aby ho střelili do jeho srdéčka.
00:01:54 V jedné malé vesnici na jihu Čech je odedávna klubovna
00:01:58 místních rybářů a myslivců. Ze svých úlovků připravují
00:02:02 jednou za čas hostinu a společně se radují ze svých trofejí.
00:02:06 Až donedávna tady panovala naprostá idyla,
00:02:10 jenomže rybářská i lovecká vášeň má svou sílu,...
00:02:15 Lovu zdar. Na Petra a na ryby.
00:02:18 ...a jednoho nepříliš krásného dne se všechno změnilo.
00:02:22 Rybičky jsou rybičky, hochu. To si ještě popovídáme.
00:02:26 O čem. O těch tvých divočákách? Co je lepší,
00:02:29 jestli ta ryba nebo ta zvěřina.
00:02:31 To je, oč tu běží! Ryby nebo zvěřina?
00:02:34 A právě proto si myslivec Bohouš a rybář Petr zavolali
00:02:37 Kuchařskou pohotovost, aby je rozsoudila.
00:02:46 Kluci, to bude něco. Já ryby ani zajíce nelovím,
00:02:50 takže já to nemůžu ani rozsoudit. Ono má oboje svoje kvality.
00:02:55 Já to mám nejhorší, já jsem jak vášnivý rybář,
00:02:58 tak vášnivý myslivec,
00:02:59 ale budeme si muset s tím nějak poradit.
00:03:01 Jo... Ono to nějak dopadne.
00:03:05 Ano, tentokrát je úkol Kuchařské pohotovosti
00:03:08 opravdu složitější než jindy. Být arbitrem
00:03:10 není nikdy jednoduché, a proto menu pro oba tábory
00:03:13 sestavoval Jiří víc než pečlivě. A protože obojí bychom
00:03:17 v jednom díle nestihli, budeme se pro dnešek věnovat
00:03:20 pouze tomu, jak vaří myslivci. Tak, pánové,
00:03:22 který je rybář a který myslivec? Já jsem rybář.
00:03:26 Tak ty máš dnes volno a my jdeme vařit.
00:03:29 A já jdu pařit.
00:03:38 A než si náš tým připraví všechno potřebné,
00:03:40 prozradíme vám dnešní menu: jako předkrm se bude podávat
00:03:44 kančí panenka s omáčkou cumberland a salátem s liškami.
00:03:48 Hlavní chod, srnčí hřbet s vinnou omáčkou
00:03:51 a odpalovanými noky, doplní bruselská kapusta.
00:03:54 A jako dezert vybral Vladimír kaštanové dortíky s lesním ovocem
00:03:58 a hruškami v červeném víně.
00:04:00 Začneme přípravou hlavního chodu. Budeme podávat srnčí hřbet
00:04:04 s vinnou omáčkou. A na to budeme potřebovat
00:04:08 srnčí hřbet. Já jsem ho vykostil, takže máme zvlášť kosti
00:04:11 a zvlášť hřbet, je svázaný provázkem do válečku.
00:04:14 Dále potřebujeme: mrkev, celer a petržel, vše nakrájené na kostky,
00:04:18 nakrájenou cibuli, nakrájenou slaninu, brusinky,
00:04:21 silný vývar ze zvěřiny nebo hovězí, víno a na naložení koření - tymián,
00:04:27 jalovec, pepř a sůl. Nejdříve si naložíme maso.
00:04:35 Poprosím opepřit a já nasekám tymián a jalovec.
00:05:16 No, to krásně voní. Ta ryba takhle vonět nemůže.
00:05:21 No, to je otázka! Koření ale každopádně udělalo své.
00:05:25 Teď se maso musí nechat zaležet, takže se Jiří s Bohoušem přemístili
00:05:30 ke sporáku, kde začnou s přípravou omáčky.
00:05:33 Kosti dáme do trouby na 180 stupňů a upečeme ne do zlatova,
00:05:38 ale do voňava, protože ta vůně se potom dostane do omáčky.
00:06:02 Slanina je rozškvařená, přidáme zeleninu.
00:06:10 Opečeme do zlatova a přidáme cibuli.
00:06:22 Opečeme zase do zlatova a zalijeme vínem a vývarem.
00:06:45 Ještě přidáme koření - jalovec a tymián.
00:07:01 Lehce osolíme.
00:07:12 Tady se nám to vaří, podíváme se, jak jsou na tom kosti.
00:07:19 Já si myslím, že to je v pořádku.
00:07:22 Začíná to krásně vonět, takže přidáme do základu.
00:07:31 Já to tady budu hlídat, průběžně dolévat vodu
00:07:35 a ty můžeš pomoct Vladimírovi s dezertem.-Výborně.
00:07:44 Bohouši, jako dezert jsem vybral kaštanové dortíky.
00:07:47 Budeme na ně potřebovat: plátky kakaového korpusu,
00:07:51 kaštanové pyré, smetanu na šlehání,
00:07:54 smetanu na vaření, kalvádos, žloutky, cukr moučku, želatinu
00:07:59 a vanilková semínka. Nejdříve dám nabobtnat želatinu.
00:08:17 Nejdřív si připravíme, jak bude dortík vypadat.
00:08:21 Já mám tady tyto formičky, znáte je,
00:08:24 už jsme je používali několikrát. Pokud nebudete mít
00:08:27 takovou formičku, stačí vám takový kroužek,
00:08:30 ale budete jich muset mít víc. A než si stačil Vladimír nachystat
00:08:34 ozdobné plátky, kterými se budou formičky vykládat,...
00:08:38 ŠEPTÁ:Ahoj, mami! ...ukázalo se, že Jiřímu je v kuchyni
00:08:41 asi trochu smutno. Když nebudete mít ozdobný plátek,
00:08:47 jako mám já, ten jsem použil
00:08:50 jako bonus pro kamarády myslivce, tak hotový dortík můžete obalit
00:08:54 třeba jen ve strouhané čokoládě. Přesně tak,
00:08:58 jen musíte formičky vymazat. Stejně jako Vladimír a Bohouš,
00:09:03 kteří potom vymazané formičky vyložili proužkem
00:09:06 nařezaným z ozdobného plátku podle papírové šablony.
00:09:37 Bohouši, teď tě poprosím, jestli bys mi udělal zálivku.
00:09:41 Vezmeme žloutky, smetanu na vaření. Část smetany naliji do žloutků
00:09:47 a ty mi to promíchej, aby tam nebyly kousky.
00:09:50 Zbytek smetany dám do hrnce a přidám moučkový cukr.
00:10:01 Přidám vanilková semínka a rozmíchám to.
00:10:18 Bohouši, teď tě poprosím tímto vykrajovačem vykrájet kolečka.
00:10:22 Budeme jich potřebovat 10. Jo?
-Hm.-Já mezitím půjdu na sporák
00:10:27 a až se mi to bude vařit, zavařím žloutkovou zálivku.
00:10:56 Kolik jich je? Dost.
00:10:59 Super. Já už to mám uvařené. Koukej, jak nám to zhoustlo.
00:11:04 Já jsem to se zálivkou provařil a teď do toho zapracuji
00:11:07 kaštanové pyré. Z jedlých kaštanů?
00:11:10 Z jedlých kaštanů. Koupíš to normálně v supermarketu
00:11:14 nebo koupíš jedlé kaštany, upražíš je, oloupeš
00:11:17 a rozemeleš na mlýnku na maso. Já to teď důkladně promíchám,
00:11:22 aby to bylo hezky hladké.
00:11:26 Dám to tady na stranu vychladit a mezitím si dáme
00:11:31 kolečka do formiček. To už nemusíš, to bude stačit.
00:11:36 To bychom s tím pak museli krmit kapry.
00:11:39 No, ti to sežerou. To není špatný nápad.
00:11:42 Neý nám to vychladne, tak bychom je mohli jít nakrmit.
00:11:49 Vladimír s Bohoušem se brzy přesvědčili,
00:11:52 že kaprům čokoládový korpus opravdu chutná. Kaštanový krém
00:11:56 mezitím vychladl a nejen to! Než se vrátili od rybníka,
00:11:59 pilná včelka Martina vyšlehala smetanu do pevné šlehačky
00:12:03 a ještě slila a rozpustila želatinu.
00:12:05 No, paráda. Martino, díky!
00:12:08 Tím pádem už jen stačilo spojit kaštanový krém, želatinu
00:12:11 i šlehačku v hladkou hmotu, dochutit ji kapkou kalvádosu
00:12:15 a nalít do formiček. Vladimír pak ještě zarovnal jejich povrch.
00:13:00 Máme to hotové. Bohouši, já tě poprosím,
00:13:02 jestli bys to dal někam do chladu. Já tady zatím uklidím
00:13:06 a vy si mezitím zopakujete recept. Formičky vymažeme,
00:13:10 vyložíme proužkem vykrojeným z ozdobného plátku, na dno dáme
00:13:13 kolečko čokoládového korpusu a pustíme se do přípravy zálivky.
00:13:17 Žloutky rozšleháme s trochou smetany na vaření
00:13:20 a zálivka je hotová. Zbytek smetany dáme do hrnce s cukrem
00:13:24 a vanilkovými semínky a uvedeme k varu.
00:13:27 Zahustíme zálivkou, krátce provaříme,
00:13:29 vmícháme kaštanové pyré a necháme vychladnout.
00:13:33 Poté spojíme s rozpuštěnou želatinou,
00:13:35 hustou šlehačkou a kapkou kalvádosu v hladký krém,
00:13:38 kterým naplníme vyložené formičky a dáme do lednice.
00:13:42 Až krém ztuhne, opatrně dortíky vyjmeme,
00:13:45 a pokud jsme nepoužili ozdobný plátek, obalíme je
00:13:48 po obvodu třeba ve strouhané čokoládě. Podáváme s hruškami
00:13:52 pošírovanými v červeném víně. Recept na ně najdete na webových
00:13:56 stránkách našeho pořadu. A pokud tento dezert ozdobíte
00:13:59 lesním ovocem a čokoládovými figurkami,
00:14:02 bude tato stylová lahůdka pro myslivce i pastvou pro oko.
00:14:05 Jak se dělají kaštanové dortíky, to už víš,
00:14:08 já tě teď naučím zajímavý předkrm. Budeme dělat kančí panenku
00:14:11 s cumberland omáčkou a liškovým salátem.
00:14:14 Nejdřív si naložíme maso. Na to budeme potřebovat:
00:14:17 kančí panenky svázané provázkem do válečků, borovičku a pepř.
00:14:31 Panenky stačilo ze všech stran opepřit a zalít borovičkou,
00:14:34 takže je mohl Bohouš za chvíli odnést do ledničky,
00:14:38 kde se nechají asi půl hodiny zaležet.
00:14:40 Martina zatím začala s přípravou omáčky cumberland.
00:14:43 A na to budeme potřebovat: komptované brusinky, pomeranč,
00:14:47 rybízový džem, červené víno, olej, kečup, chilli, cukr,
00:14:53 bílý pepř a sůl. Martino, panenka je v ledničce.
00:14:58 Super. Já tě teď poprosím, jestli bys mi nakrájel salát.
00:15:01 Já ti ukážu jak.
00:15:06 Takhle pěkně na nudličky. Dobře.
00:15:13 Jde ti to. A já se přemístím ke sporáku,
00:15:16 protože omáčka cumberland se musí vařit.
00:15:21 Na rozehřátém oleji orestujeme nastrouhanou kůru z pomerančů.
00:15:29 Přidáme trošku cukru, ať nám to pěkně zkaramelizuje.
00:15:44 Přidáme brusinky,
00:15:55 rybízový džem,
00:16:00 červené víno, kečup,
00:16:09 šťávu z pomeranče,
00:16:18 sůl,
00:16:23 bílý pepř
00:16:28 a trošku chilli.
00:16:36 No, a promixujeme.
00:16:52 A máme hotovo. Já to odnesu někam vychladit
00:16:55 a vy si mezitím zopakujte recept. Na rozehřátém oleji orestujeme
00:16:59 nastrouhanou pomerančovou kůru. Trochu osladíme
00:17:02 a necháme lehce zkaramelizovat. Poté přidáme brusinky, džem, víno,
00:17:06 kečup, pomerančovou šťávu, sůl, pepř a chilli, krátce provaříme,
00:17:10 do hladka rozmixujeme a na závěr necháme vychladit.
00:17:15 Zbývá poslední část předkrmu, a to je liškový salát.
00:17:19 Na ten budeme potřebovat: ledový salát nakrájený na nudličky,
00:17:22 lišky, bílý vinný ocet, cukr, sůl a pepř.
00:17:33 K salátu přidáme lišky,
00:17:38 zalijeme troškou octa, osolíme,
00:17:50 trošku cukru a opepříme.
00:17:56 Pak už jen stačilo všechno promíchat
00:17:58 a poslední část předkrmu byla hotová. Tedy pardon,
00:18:02 ještě je potřeba opéct naložené panenky.
00:18:05 Ale to až těsně před podáváním. Teď si raději zopakujeme recept,
00:18:09 a to nejen na salát s liškami. Kančí panenky svážeme do válečku,
00:18:13 opepříme, zalijeme borovičkou a necháme asi půl hodiny zaležet.
00:18:17 Před podáváním je osolíme a na oleji na prudko opečeme.
00:18:20 Servírujeme nakrájené na plátky s omáčkou cumberland
00:18:24 a salátem s liškami, jehož příprava je snadná:
00:18:27 ledový salát nakrájíme na nudličky, přidáme spařené, opečené
00:18:31 nebo sterilované lišky, ocet, sůl, cukr a pepř, promícháme a je to.
00:18:36 A teď už rychle za Jiřím, který se chystá dokončit hlavní chod.
00:18:40 Základ na omáčku je provařený, tak ho scedíme.
00:19:13 Přidáme brusinky.
00:19:25 Přivedeme k varu a necháme svařit asi na polovinu.
00:19:29 Teď to maso. Předtím jsme nesolili, tak ho teď osolíme.
00:19:53 Já to zprudka opeču a vrátím to zpět do pekáčku.
00:20:13 Teď to vložíme do trouby na 80 stupňů na 45 minut.
00:20:18 A než se vám maso upeče, můžete si udělat přílohu.
00:20:21 Nejdřív si ale samozřejmě zopakujeme recept:
00:20:24 srnčí hřbet vykostíme, očištěné maso svážeme do válečku,
00:20:28 opepříme, posypeme nadrceným jalovcem,
00:20:30 nasekaným tymiánem a dáme nejlépe přes noc zaležet.
00:20:34 Zbylé kosti i se šlachami dáme do trouby na 180 stupňů
00:20:37 a než se opečou, připravíme si základ na omáčku.
00:20:41 Na rozškvařené slanině orestujeme na kostičky
00:20:44 nakrájenou kořenovou zeleninu, poté cibuli
00:20:47 a vše zalijeme vínem a vývarem. Přidáme celý jalovec
00:20:50 a větvičky tymiánu, lehce osolíme, uvedeme k varu
00:20:55 a do vroucího základu přidáme opečené kosti.
00:20:58 Za občasného dolévání vody vaříme co nejdéle,
00:21:00 ideální je až 8 hodin. Poté scedíme, přidáme brusinky
00:21:04 a svaříme na polovinu. Na závěr, bude-li potřeba,
00:21:08 dochutíme omáčku solí a pepřem. Maso, které se mezitím zaleželo,
00:21:12 osolíme, zprudka opečeme na oleji a vložíme asi na 45 minut do trouby
00:21:18 na 80 stupňů, nebo "na jehlu“ na 55 stupňů.
00:21:21 Recept na tento pokrm najdete v aktuálním vydání
00:21:24 časopisu Týdeník Květy.
00:21:26 Ideální přílohou k tomu našemu srnčímu
00:21:29 jsou odpalované noky. Na ně budeme potřebovat: mléko,
00:21:33 žloutky, máslo, dětskou krupičku, sůl, muškátový oříšek, bílý pepř
00:21:38 a na osmažení olej. Hoši, tak jak to jde?
00:21:42 S chlapama už máme hlad. Vaříte, vaříte?
00:21:44 Jde to. To není jak sedět na posedu.
00:21:47 Tak já mám nápad, pomůžete mi, vy uděláte tabuli a já připravím noky.
00:21:51 A nejdřív mi to tam pomůžete odnést.-Dobře.
00:21:54 Bohouši, já ti beru vejce, to bude lepší.
00:22:05 Jiří ve vroucím mléce rozehřál máslo, přidal špetku muškátu,
00:22:09 pepře a soli, a poté postupně vmíchával krupici,
00:22:13 dokud nevzniklo husté těsto. Až se přestalo lepit na dno
00:22:16 i stěny hrnce, stáhl ho ze sporáku. Do zchladlého těsta zamíchal
00:22:20 žloutky a pomocí 2 lžic vytvaroval noky,
00:22:24 které v rozpáleném oleji opekl do zlatova. Zkuste to taky!
00:22:27 Pokud navíc noky doplníte vařenou růžičkovou kapustou,
00:22:31 kterou se špetkou cukru, soli a pepře orestujete na slanině,
00:22:35 bude tahle příloha naprosto bez chyby. A bez chyby je i tabule,
00:22:39 kterou nachystali Petr s Bohoušem, nálada, která u stolu panuje,
00:22:44 a taky předkrm z kančí panenky.
00:22:47 Můžete začít hodnotit. Dobrou chuť.
00:22:49 OBA:Dobrou chuť. Děkujeme.
00:22:51 Duel mezi myslivci a rybáři je tedy rozehrán!
00:22:54 Uvidíme, jak kolegové rybáři práci myslivce Bohouše ocení.
00:23:00 Takhle dobrou rybu jsem ještě nejedl.
00:23:02 Ryba je ryba, ale tohle je dobré. Člověče, nemá to kosti!
00:23:06 Což je výhoda. A ne jediná! Předkrm i hlavní chod
00:23:10 totiž zmizely z talířů velmi rychle,
00:23:13 a zdá se, že to rybáři nebudou mít vůbec lehké.
00:23:28 A teď pozor, na řadu přichází dezert.
00:23:35 Na tomto se shodneme všichni. To vypadá pěkně.
00:23:39 Nevím, jak dopadnou ty ryby, ale tohle se dá.
00:23:43 Určitě.
00:24:07 Tak co, kluci? To vypadá docela dobře, ne?
00:24:10 No, já si myslím, že zvěřina dopadla perfektně.
00:24:13 Teď ještě aby dopadly dobře ryby.
00:24:18 Máte i vy problémy v kuchyni nebo jen chcete potěšit své blízké?
00:24:24 ZVONÍ TELEFON
00:24:26 Kontaktujte Kuchařskou pohotovost.
00:24:30 Přijedeme kdykoli, kamkoli a menu vám ušijeme přímo na tělo.
00:24:35 Jak jinak, Kuchařská pohotovost je tu přece pro vás.
00:25:10 Rybičky jsou rybičky. To si ještě popovídáme.
00:25:14 O čem? O těch tvých divočákách?
00:25:17 Co je lepší, jestli ryba nebo zvěřina.
00:25:19 Jak dopadne spor mezi myslivci a rybáři,
00:25:22 to se dozvíte příště. Candát se zeleninou julienne
00:25:25 a omáčkou s koprem, pstruh s bylinkami
00:25:28 pečený v solné krustě a sladké paštičky
00:25:30 s krémem z vaječného koňaku, to je menu, které se pokusí
00:25:33 oba znepřátelené tábory smířit.
00:25:35 Skryté titulky: Dušková
00:25:37 .
Dalšímu volání o pomoc na základnu Kuchařské pohotovosti předcházela malá hádka a velká sázka mezi myslivci a rybáři o to, kdo může a také umí připravit lepší menu. Pan Bohumír a pan Petr se velmi dlouho navzájem přesvědčovali o tom, kdo je lepší, ale nedospěli k žádnému výsledku. Až jednoho z nich napadlo moudré řešení, zvedl telefon a vytočil známé číslo. A tady náš tým už věděl, že jde opravdu do tuhého a že bude třeba vytáhnout do boje s těmi největšími trumfy. A tím se započal jeden velký duel mezi skupinkou myslivců a rybářů.
A s jakými trumfy tedy půjdou do boje myslivci? Bude to předkrm v podobě kančí panenky s houbovým salátkem a omáčkou Cumberland, hlavním chodem bude daňčí nebo srnčí hřbet, pečený na bylinkách s vinným glace, dušená bruselská kapusta na slanině a odpalované noky. Dezert zastoupí kaštanové dortíky s lesním ovocem a nakládanými hruškami v červeném víně.
No, vypadá to velmi dobře, ale uvidíme, s čím v příštím díle vyrukují rybáři!