Eva by chtěla své přátele pohostit místními specialitami tak, jak se v kraji vinných sklípků sluší a patří. Náš tým tento úkol vyřeší velmi šibalsky, ale obstojí i před skvělými moravskými kuchařkami? (2008)
00:00:00 .
00:00:02 VYZVÁNĚNÍ TELEFONU
00:00:05 HOUKÁ SIRÉNA
00:00:14 A je to tady! Služba, na jakou jste dlouho čekali:
00:00:18 Kuchařská pohotovost.
00:00:33 Tak tyhle 3 už znáte.
00:00:35 Jako 1. přichází na scénu šéfkuchař.
00:00:38 Jirko, Jirko! Jé, je.
00:00:43 Jiří, král každé kuchyně. A tohle už je Martina.
00:00:49 Hoši, ale tohle musí být perfektní. Vždycky připravená pomoci.
00:00:54 A do třetice všeho dobrého, v našem případě navíc sladkého,
00:00:59 Vladimír, odborník na dezerty.
00:01:01 Borůvky nerostou.
-Borůvky nerostou, jo?-Ne.
00:01:05 A všichni 3 dohromady? Dokonale sehraný tým, který splní
00:01:09 každé vaše kulinářské přání. Stačí zavolat a vaše problémy
00:01:14 v kuchyni jsou jednou provždy pryč. Ale teď už konec řečí,
00:01:18 je tu nový naléhavý případ.
00:01:21 Dobrý den, tady Kuchařská pohotovost.
00:01:25 Dobrý den, tady Eva, prosím vás, přijedou mi přátelé z města
00:01:29 a potřebovala bych pro ně vymyslet nějaké menu jako typické přivítání
00:01:33 u nás na Jižní Moravě. Šlo by to?
00:01:35 My jsme tedy všichni z Čech, ale pokusíme se!
00:01:38 Jak by ne! Žádná prosba nezůstane našimi kuchaři nevyslyšena.
00:01:42 A zvlášť ne ta, která se týká kraje plného štědrých a milých lidí,
00:01:47 ale také výborného vína, ze kterého hlavně Jiří
00:01:50 tak často a rád vaří. A když to má být přivítání
00:01:53 na Moravě, tak se vším všudy! Z moravského vína
00:01:56 se tedy bude vařit moravská cibulačka s moravským uzeným,
00:02:00 jako hlavní chod bude moravský vrabec s moravským zelím
00:02:03 a bramborovým knedlíkem a sladkou tečkou na závěr
00:02:06 koláčky s tvarohovou, ořechovou, makovou a povidlovou náplní,
00:02:09 jak jinak než moravské. Teď už jen doufejme,
00:02:11 že Eva menu schválí a s jeho přípravou pomůže.
00:02:13 Jo, to zmákneme, to půjde, takže já se budu moc těšit.
00:02:16 Zatím, nashledanou.
00:02:18 Náš tým se ale tentokrát těší snad ještě víc,
00:02:21 zdejší krajina totiž napovídá, že je opravdu na co!
00:02:24 A navíc, mnohoslibné tu rozhodně nejsou jen vinice kolem.
00:02:54 Takže vítejte. Typické přivítání u nás je kroj,
00:02:58 chleba a sůl, ale my si dáme víno
00:03:00 a uznejte, že to vypadá lépe. Baže.
00:03:03 To sice rozhodně vypadá, ale doufejme,
00:03:07 že zůstane jen u jedné skleničky. Naše čtveřice má totiž
00:03:10 před sebou pořádný kus práce. Na zdravíčko.
00:03:12 Na zdraví a mohli bychom si tykat, ne?
00:03:15 Já jsem Jirka, Láďa, Martina. Těší mě, Eva. Nazdar.
00:03:21 -Čau.
-Čau. Ahoj.
00:03:27 Je dobré, ale máme hodně práce, tak musíme jít do toho.
00:03:31 Jsem pro, jdeme na to.
00:03:33 Nejdříve si naložíme maso na moravské vrabce.
00:03:37 Ideální by bylo, kdybychom to maso mohli nechat
00:03:40 naložené přes noc, ale takhle nám postačí
00:03:42 co nejdelší čas. Budeme potřebovat:
00:03:45 Libovější bůček nakrájený na kostky, plecko,
00:03:48 cibuli nakrájenou nahrubo, drcený nebo mletý kmín,
00:03:55 sůl a česnek. Vezmeme si pekáč nebo plech, podle množství.
00:04:09 Přidáme česnek. Po česneku přidal Jiří i sůl, kmín
00:04:13 a nakrájenou cibuli, všechno důkladně promíchal
00:04:16 a s Evinou pomocí zakryl potravinářskou fólií.
00:04:21 Tak, teď dáme do chladu. Evo, můžu poprosit?
00:04:25 Určitě. A my se pustíme do přípravy polévky
00:04:31 Na moravskou cibulačku budeme potřebovat:
00:04:34 cibuli nakrájenou na půlkolečka, vývar, suché aromatičtější víno,
00:04:40 moravské uzené, vajíčko, hladkou mouku, máslo,
00:04:45 trošičku česneku, špetku cukru, pepř, sůl a chilli.
00:04:52 Tak se do toho pustíme. Rozehřejeme si máslo
00:04:55 a opečeme cibulku dozlatova.
00:05:03 Cibulka je akorát, přidáme trochu mouky,
00:05:06 ale opravdu trochu.
00:05:13 Orestujeme a přilijeme vývar a bílé víno.
00:05:27 Přivedeme k varu a provaříme 10 minut.
00:05:40 Máme provařeno, přidáme uzené.
00:05:51 Vajíčko lehce rozšleháme a přidáme do polévky.
00:06:01 Mícháme lehce, aby nám zůstaly větší kousky.
00:06:08 Začneme s dochucováním: špetku česneku,
00:06:13 ale opravdu jen trošku, trochu pepře, špetku cukru a sůl.
00:06:27 Soli dáme víc. A trochu chilli? Hm.
00:06:31 Uděláme pikantnější, dáme trochu chilli.
00:06:43 Máme hotovo, tak ochutnáme.
00:06:51 Jaká je? Vynikající, nemám slov.
00:06:55 Mně taky chutná. Fakt skvělá.
00:07:01 Necháme na teple, přiklopíme a při podávání
00:07:05 přidáme opečený rohlík se sýrem. Nyní je ovšem na řadě rekapitulace.
00:07:10 Na rozehřátém másle dorůžova osmažíme cibuli
00:07:13 nakrájenou na půlkolečka. Přisypeme trochu hladké mouky,
00:07:18 orestujeme, přilijeme vývar a bílé víno. Přivedeme k varu
00:07:21 a zhruba 10 minut provaříme. Pak přidáme kostičky uzeného masa
00:07:25 a rozšlehaná vejce. Lehce promícháme a ještě chvíli provaříme
00:07:29 Ochutíme trochou česneku, pepře, špetkou cukru a solí,
00:07:33 případně chilli. Podáváme se sýrovými krutony,
00:07:36 tedy plátky rohlíků potřenými máslem
00:07:39 a posypanými strouhaným sýrem, které jsme v troubě zapekli.
00:07:42 A teď už patří místo v kuchyni Vladimírovi.
00:07:45 Já jsem velmi dlouho přemýšlel, co uděláme pravého moravského,
00:07:49 protože já jsem Pražák jak poleno. Nakonec se mi podařilo získat
00:07:53 recept na koláčky přes naši paní režisérku
00:07:56 od paní Ireny z Tuřan. Já ji zdravím a děkuji za koláčky.
00:08:00 Dělají se jako buchtičky, ne jak děláme v Praze
00:08:03 takové ty tlačené koláče. Přesně, tady se to dává
00:08:06 ke každé slavnostní příležitosti, ať je to svatba, narozeniny
00:08:10 nebo jen posezení. Už jsi je dělala?
00:08:13 Ne, já co je od sladkého, tak já ... Proto jsem moc ráda,
00:08:17 že vás tady mám. Na těsto na tyto koláčky
00:08:20 budeme potřebovat: hladkou mouku, polohrubou mouku,
00:08:24 cukr krystal, droždí, mléko, žloutky,
00:08:28 olej a majonézu.
00:08:30 Mě překvapila majonéza, protože co v ní je - žloutky, olej...
00:08:34 Tam není nic špatného. Zkusíme to. Nejdřív vezmeme droždí.
00:08:40 Já to dělám tak, že vůbec nedělám žádný kvásek,
00:08:43 takže my si ho uděláme rovnou do toho kotlíčku.
00:08:46 Nejdřív se udělá s cukrem. Ukaž, já to udělám,
00:08:52 ona ta cukrařina je přece jen chlapská práce.
00:08:56 Nesmí se tam toho cukru dát moc, protože kvasinky to nemají rády.
00:09:01 Ale vždyť cukr je taková živná půda pro kvasinky.
00:09:05 Vždyť z toho papají, ne? Je to stejné, jako u lidí.
00:09:08 Představ si, dáš si kostku cukru. Výborné.
00:09:11 Když ti do pusy někdo nasype celou krabici, tak tě to zabije,
00:09:14 tak to je to samé, jako u kvasinek.
00:09:19 Přidáme trochu mléka.
00:09:26 Teď tam nadávkujeme hladkou mouku.
00:09:36 Ještě maličko a už to bude stačit.
00:09:39 Bude to středně husté jako jogurt. To je ono.
00:09:44 Teď na to navrším mouku.
00:09:52 Dáme tam žloutky, cukr, majonézu.
00:10:07 Teď počkáme, ono nám to droždí za chvilku prokyne nahoru.
00:10:15 Koukej, jak nám to pěkně vyběhlo. No, vidím.
00:10:19 Teď tam dáme zbytek dalších surovin: polohrubou mouku,
00:10:24 olej a trošku mléka. Zbytek mléka budeme dolévat opatrně.
00:10:33 Dám to do našeho hnětacího strojku. Dalo by se to zadělat v ruce,
00:10:37 ale tohle nám práci usnadní. Já si myslím.
00:10:45 Začíná to vypadat dobře. Možná přidám trošku tekutiny,
00:10:50 nechci abychom utopili pekaře, teda pekaře, mlynáře!
00:10:54 Pokud netušíte, jak se dá mlynář utopit,
00:10:57 vězte, že se to stane v okamžiku, kdy to s přidáváním tekutiny
00:11:00 přeženete a těsto příliš zřídne. To vypadá dobře.
00:11:04 To sice ano, ovšem ještě je potřeba zjistit,
00:11:07 jestli to i dobře chutná. Mně tam něco chybí.
00:11:10 Každý ti neřekne, co do toho všechno dává,
00:11:13 ale já vždycky do těsta dávám
00:11:15 trošku citrónové kůry, ono to pěkně provoní.
00:11:18 Na 1 kg mouky bude kůra z 1 citrónu akorát.
00:11:23 Ještě tam dávám muškátový oříšek, ten mám rád.
00:11:31 Myslím, že to stačí. Ono se to ještě proleží.
00:11:34 Těsto budeme asi tak 3x přetužovat,
00:11:37 to znamená, že ho necháme vykynout... Pak zase prohnětat a zase vykynout.
00:11:44 Přesně. A to je právě to, co se mi zdá
00:11:46 se sladkým jídlem pracné. Pořád hníst v rukách, nechat
00:11:52 a zase hnětat. Když vaření, tak ať máš za 1-1 a 1/2 hodiny hotovo.
00:11:59 Taky bych byl snad radši kuchař, ono je to opravdu jednodušší.
00:12:03 Nekecej. Hele, Jirka, už tam protestuje.
00:12:07 Není divu, kuchař si přece taky při vaření zrovna neodpočine.
00:12:10 Ale cukrář, jak je známo, si občas musí vyhrnout rukávy
00:12:13 a pořádně zabrat. Naštěstí toho našeho cukráře
00:12:17 tahle práce zjevně stále ještě baví.
00:12:19 Já vždycky, když si udělám ten bochánek,
00:12:22 tak si ho srovnám a hezky ho poplácám.
00:12:25 Přes prdel. Po prdelce, Jiříku.
00:12:29 Hodíme přes něj utěrku a necháme ho vykynout.
00:12:34 A my si zatím zopakujeme recept: Droždí rozmícháme s trochou cukru,
00:12:39 mléka a hladké mouky. Na tento základ navršíme
00:12:42 zbývající hladkou mouku a cukr, žloutky, majonézu a chvíli počkáme,
00:12:47 až droždí nakyne. Pak přidáme polohrubou mouku, olej
00:12:50 a během hnětení postupně opatrně přidáváme další mléko,
00:12:54 dokud těsto nebude mít požadovanou konzistenci.
00:12:57 Dochutíme ho citrónovou kůrou a muškátovým oříškem
00:13:01 a necháme v teple vykynout. Po vykynutí těsto
00:13:04 ještě aspoň 3x přetužíme a můžeme se pustit do koláčků.
00:13:07 Na lehce pomoučeném vále těsto vyválíme,
00:13:11 nařežeme na čtverečky, přidáme náplň a zabalíme.
00:13:14 Podle tvaru jednotlivých koláčků by přitom mělo být jasně patrné,
00:13:18 jaká náplň se uvnitř skrývá, aby si každý host mohl vybrat
00:13:22 právě tu, kterou má rád. Proto udělal Vladimír
00:13:25 povidlové koláčky čtvercové s přeloženými rohy do středu,
00:13:29 ořechové oválné, shora naříznuté a makové jako hřebínek.
00:13:33 Posledním druhem, na kterém si dnes budou moci
00:13:36 hosté pochutnat, budou koláčky s náplní tvarohovou,
00:13:39 tu ale Vladimír s Evou nejdřív musí připravit.
00:13:42 Na tvarohovou náplň budeme potřebovat: měkký tvaroh, žloutky,
00:13:46 cukr krystal, pudinkový prášek a citrónovou kůru.
00:13:49 Tak to rychle zamícháme, ať můžeme pokračovat.
00:13:52 Já dám do kotlíčku tvaroh, cukr, žloutky, pudingový prášek,
00:14:07 kůru z citrónu. A dáme to míchat.
00:14:22 Pojď, ochutnáme to.
00:14:27 Co? Parádní, nemá chybu!
00:14:30 Výborně, v tom případě zbývá jen rychle uklidit stůl
00:14:34 a pustit se do plnění posledního druhu koláčků.
00:14:38 Tvarohové uděláme klasické kulaté moravské koláčky.
00:14:45 Můžu? Ne, musíš.
00:14:53 Tak jedeme dál, ať nám to odsejpá. Máme jich udělat ještě spoustu.
00:14:56 Přesně tak, a než budou všechny koláčky naplněné,
00:14:59 máme dost času zopakovat si postup přípravy tvarohové náplně.
00:15:03 Promícháme tvaroh, cukr, žloutky, pudinkový prášek
00:15:06 a nastrouhanou citrónovou kůru a je to hotovo.
00:15:09 Tvarohové koláčky děláme kulaté a nahoru můžeme přidat
00:15:13 křupavou posýpku, kterou jsme dělali už na jablečný koláč.
00:15:16 Naplněné koláčky vyskládáme na vymazaný plech,
00:15:19 pomašlujeme rozšlehaným vejcem, necháme asi 15 minut vykynout
00:15:23 a pečeme na 200 až 220 stupňů dozlatova.
00:15:26 Ale to ještě není všechno! Po upečení je pomašlujeme
00:15:29 rozpuštěným máslem s trochou rumu
00:15:32 nebo pravé moravské slivovice, pak je pocukrujeme
00:15:35 a pokusíme se je uchránit před mlsnými jazýčky
00:15:37 až do příchodu návštěvy. A zatímco budou koláčky
00:15:40 chladnout, jejich místo v troubě zaujmou moravští vrabci.
00:15:43 Maso máme zaleželé, podlijeme trochou vody.
00:15:50 Kdybychom dělali menší množství, tak přiklopíme do pekáčku.
00:15:53 Tady to vyřešíme tak, že zpočátku budeme dělat na nižší teplotu,
00:15:57 zhruba na 160 stupňů, po hodině přidáme na 180
00:16:02 a dopečeme dozlatova. Během pečení budeme podlévat,
00:16:05 obracet. Tak jak se to bude péct.
00:16:08 Takže teď to nepřikryjeme? Ne, necháme to tak.
00:16:12 A než se nám maso upeče, připravíme si zelí a knedlík.
00:16:16 My ale nesmíme zapomenout na rekapitulaci:
00:16:19 Větší kostky vepřového masa promícháme s prolisovaným česnekem,
00:16:23 solí, kmínem a nahrubo nakrájenou cibulí.
00:16:26 Přikryjeme fólií a dáme do chladu, nejlépe přes noc.
00:16:29 Zaleželou masovou směs podlijeme trochou vody
00:16:32 a dáme do trouby péct zpočátku zakryté nebo při nižší teplotě.
00:16:36 Asi po hodině odkryjeme nebo přidáme teplotu na 180 stupňů
00:16:39 a dopečeme dozlatova. Během pečení maso podléváme
00:16:42 a obracíme. Ideální přílohou je
00:16:43 samozřejmě moravské zelí a bramborový knedlík,
00:16:46 jejichž příprava nás čeká právě teď.
00:16:48 Koukal jsem, jak se dělá moravské zelí.
00:16:51 Používá se vaše domácí? Děláte si domácí?
00:16:53 Děláme, jenže ho děláme na podzim,
00:16:56 šlapeme sami, ale už jsme ho stačili sníst, takže bohužel.
00:17:05 Já jsem si to myslel, tak máme připravené čerstvé.
00:17:10 Budeme potřebovat: nakrouhané zelí, nakrájenou cibulku, sádlo,
00:17:15 hladkou mouku, ocet, cukr, kmín a sůl.
00:17:20 Nejdříve si podusíme zelí, lehce osladíme,
00:17:28 potom přidáme a dochutíme, takže teď jen lehce.
00:17:34 Trochu kmínu a trochu soli, to bude takový základ.
00:17:39 Takže přiměřeně? Ano, jen lehce.
00:17:43 Podlijeme vodou, taky lehce, protože zelí pustí vodu
00:17:49 Dáme na sporák. Pro začátek přiklopíme,
00:17:54 podusíme doměkka a v 2. kastrůlku uděláme jíšku.
00:17:59 Použijeme vepřové sádlo. Sádlo rozehřejeme,
00:18:02 přidáme cibulku, osmažíme dorůžova nebo lehce dozlatova,
00:18:06 přidáme mouku, prosmažíme, uděláme světlou jíšku.
00:18:16 Než byla cibule opečená dozlatova, stačil Jiří zkontrolovat zelí
00:18:20 a trochu ho podlít. Do osmažené cibulky pak nasypal
00:18:23 hladkou mouku a orestoval ji, až začala pěnit.
00:18:31 Jíšku máme hotovou, zelí bude asi taky měkké,
00:18:35 tak slijeme a vodu ze zelí přidáme do jíšky,
00:18:39 rozmícháme, provaříme a přidáme do zelí.
00:19:00 Dochutíme.
00:19:02 Přilijeme ocet, přidáme cukr a dosolíme.
00:19:20 Ochutnáme, jestli jsem to trefil.
00:19:27 Tak co? Vynikající.
00:19:30 Pravé moravské kyselé zelí. Není mu co vytknout.
00:19:34 To je paráda. Jako Pražák jsem měl trochu strach,
00:19:37 abychom to trefili, takže jsem moc rád.
00:19:39 Teď nám chybí už jen bramborový knedlík.
00:19:42 Do toho se pustí Martina. A my si uděláme rekapitulaci.
00:19:46 Nastrouhané zelí lehce osladíme, přidáme trochu kmínu a soli,
00:19:49 podlijeme vodou, přiklopíme a podusíme doměkka.
00:19:53 Mezitím na rozehřátém sádle osmahneme cibulku do růžova,
00:19:56 přidáme mouku a vytvoříme světlou jíšku.
00:19:59 Tu zředíme tekutinou, kterou jsme slili z měkkého zelí,
00:20:03 důkladně vše rozmícháme, provaříme a přidáme k zelí.
00:20:06 Na závěr dochutíme octem, cukrem a solí.
00:20:09 A teď už nám chybí pouze bramborový knedlík,
00:20:12 a tak se konečně ke slovu dostane i Martina.
00:20:14 Na bramborový knedlík budeme potřebovat:
00:20:17 najemno nastrouhané vařené brambory, hrubou mouku,
00:20:20 krupici, vajíčko, ocet, sůl a na pomoučení válu
00:20:23 hladkou mouku. Pustíme se do toho.
00:20:27 Dáme brambory, přidáme hrubou mouku, krupici,
00:20:38 vajíčko, lžíci octa a sůl. Uděláme si z toho těsto.
00:21:03 Těsto máme hotové, pomoučíme si vál a jdeme tvarovat.
00:21:16 Hotovo. Zkus ty.
00:21:28 To těsto je hrozně choulostivé. Já se bojím.
00:21:31 S námi se nemusíš ničeho bát. No jistě,
00:21:35 kdo by o tom taky pochyboval, když je Martina tak přesvědčivá.
00:21:40 Hezký knedlík, máš ho krásný. Dáme ho do vroucí osolené vody
00:21:44 a budeme ho vařit 15-20 minut. Můžu tě poprosit,
00:21:47 jestli bys mi odklopila pokličku? Určitě, ráda.
00:21:51 Aspoň je čas na malé vylepšení! Nakonec byla Martina
00:21:54 s jejich výtvory přece jen spokojená,
00:21:56 a tak se oba knedlíky mohly začít vařit.
00:22:04 Menu máme hotové, tak můžeme chystat tabuli, ne?
00:22:07 A co kdybychom si tu tabuli dali ve sklípku?
00:22:10 To je dobré, tak jdeme. A než bude tabule přichystaná,
00:22:13 zopakujeme si recept: Vychladlé vařené brambory
00:22:16 najemno nastrouháme, přidáme hrubou mouku, krupici,
00:22:20 vejce, lžíci octa a sůl. Důkladně prohněteme
00:22:22 a vytvoříme kompaktní těsto. Z něj na pomoučeném vále
00:22:26 vytvarujeme úhledné válečky, které vaříme ve vroucí osolené
00:22:29 vodě asi 15 - 20 min. Tak, uvařit bramborový knedlík umíme,
00:22:33 Eva má prostřeno, Kuchařská pohotovost sbaleno,
00:22:35 takže zbývá už se jen rozloučit.
00:22:37 Přišli jsme se rozloučit s dobrým moravským bílým vínem
00:22:40 od nás, Pražáků. Tady máš ode mě ještě červené.
00:22:44 Děkujeme. My budeme muset jet,
00:22:47 tak jestli nás vyprovodíš. Nevyprovodím, nevyprovodím.
00:22:51 Jak to? Já vás musím zklamat.
00:22:53 Podívejte se, kolik tady mám příborů.
00:22:55 Jak se mnou nezasednete k téhle tabuli,
00:22:57 jako kdybyste u mě nebyli. Tak my tady zůstaneme tedy.
00:23:01 Jo! Jo, to mám radost.
00:23:03 A náš tým snad ještě větší. Není divu, podlehnout kouzlu
00:23:06 jižní Moravy je totiž náramně snadné,
00:23:09 zejména pro trojici Pražanů. Ta výjimečně nemusí spěchat
00:23:13 k dalšímu případu, blíží se totiž prázdniny
00:23:15 a s nimi i reprízy starších dílů. Ale teď konec řečí
00:23:18 a rychle pro hosty, protože pravá
00:23:21 moravská cibulačka už čeká! Já vás vítám na jižní Moravě
00:23:24 a tentokrát nevařím s babičkou, ale s Kuchařskou pohotovostí.
00:23:29 Na zdraví. Všichni:Na zdraví!
00:23:32 Správně, přípitek moravským vínem a pak už jen "dobrou chuť“.
00:23:36 Doufejme, že dobrá bude nejen pro kamarádky z města,
00:23:40 ale i pro zkušenou moravskou kuchařku.
00:23:43 Jak ti chutná, babi? Dobrá, dobrá. Bodejť by ne,
00:23:46 když se podívám na kluky, tak je člověku líp.
00:23:51 A je to zdravé, je tam všechno, co tam patří.
00:23:54 Babi, taky to vaše víno. A já s vínem nic nejím.
00:23:58 Babička je takový typ člověka, co nikdy nepil alkohol.
00:24:01 Celkem koukám, že už při 1. hltu neřekla "Ou!“.
00:24:05 Nakonec je to dobré, takže můžeme pokračovat
00:24:09 podle nových receptů a udělat to taky tak.
00:24:12 Je vidět, že babička se nebrání ani případným kuchařským
00:24:15 experimentům, takže 2. zkoušky v podobě hlavního chodu
00:24:19 se už nikdo nebojí. Ani není proč, zmizel totiž z talířů
00:24:22 než bys řekl švec. A moravské koláčky?
00:24:25 Ty už přece nevystydnou, proto se naši kuchaři
00:24:28 nechali ochotně pozvat na exkurzi do místního vinného sklípku,
00:24:32 kde se ukázalo, že s koštýřem jim to jde
00:24:35 skoro stejně dobře jako s vařečkou.
00:24:37 Dáte si taky? Tady je dobře na jižní Moravě.
00:24:40 Na Moravě je fajn!
00:24:45 Máte i vy nějaké speciální přání? Nevíte si rady
00:24:49 s tradiční českou kuchyní nebo snad s přípravou velké oslavy?
00:24:53 Kontaktujte Kuchařskou pohotovost.
00:25:00 Přijedeme, nakoupíme, poradíme, uvaříme.
00:25:07 Opět za týden u vás doma.
00:25:33 Prázdninové reprízy jsme už zmiňovali.
00:25:38 Uvidíte díly, které u vás měly největší ohlas.
00:25:42 Můžete si tedy zopakovat, co s velkou rybou,
00:25:45 nečekanou úrodou hub či ořechů, jak si poradit s letním grilováním
00:25:50 nebo dětskou oslavou. Náš tým ale o prázdninách
00:25:53 zahálet nebude, a tak se na zbrusu nové díly
00:25:56 Kuchařské pohotovosti můžete těšit už v září.
00:25:59 Skryté titulky: Dušková
00:26:00 .
00:00:02 VYZVÁNĚNÍ TELEFONU
00:00:05 HOUKÁ SIRÉNA
00:00:14 A je to tady! Služba, na jakou jste dlouho čekali:
00:00:18 Kuchařská pohotovost.
00:00:33 Tak tyhle 3 už znáte.
00:00:35 Jako 1. přichází na scénu šéfkuchař.
00:00:38 Jirko, Jirko! Jé, je.
00:00:43 Jiří, král každé kuchyně. A tohle už je Martina.
00:00:49 Hoši, ale tohle musí být perfektní. Vždycky připravená pomoci.
00:00:54 A do třetice všeho dobrého, v našem případě navíc sladkého,
00:00:59 Vladimír, odborník na dezerty.
00:01:01 Borůvky nerostou.
-Borůvky nerostou, jo?-Ne.
00:01:05 A všichni 3 dohromady? Dokonale sehraný tým, který splní
00:01:09 každé vaše kulinářské přání. Stačí zavolat a vaše problémy
00:01:14 v kuchyni jsou jednou provždy pryč. Ale teď už konec řečí,
00:01:18 je tu nový naléhavý případ.
00:01:21 Dobrý den, tady Kuchařská pohotovost.
00:01:25 Dobrý den, tady Eva, prosím vás, přijedou mi přátelé z města
00:01:29 a potřebovala bych pro ně vymyslet nějaké menu jako typické přivítání
00:01:33 u nás na Jižní Moravě. Šlo by to?
00:01:35 My jsme tedy všichni z Čech, ale pokusíme se!
00:01:38 Jak by ne! Žádná prosba nezůstane našimi kuchaři nevyslyšena.
00:01:42 A zvlášť ne ta, která se týká kraje plného štědrých a milých lidí,
00:01:47 ale také výborného vína, ze kterého hlavně Jiří
00:01:50 tak často a rád vaří. A když to má být přivítání
00:01:53 na Moravě, tak se vším všudy! Z moravského vína
00:01:56 se tedy bude vařit moravská cibulačka s moravským uzeným,
00:02:00 jako hlavní chod bude moravský vrabec s moravským zelím
00:02:03 a bramborovým knedlíkem a sladkou tečkou na závěr
00:02:06 koláčky s tvarohovou, ořechovou, makovou a povidlovou náplní,
00:02:09 jak jinak než moravské. Teď už jen doufejme,
00:02:11 že Eva menu schválí a s jeho přípravou pomůže.
00:02:13 Jo, to zmákneme, to půjde, takže já se budu moc těšit.
00:02:16 Zatím, nashledanou.
00:02:18 Náš tým se ale tentokrát těší snad ještě víc,
00:02:21 zdejší krajina totiž napovídá, že je opravdu na co!
00:02:24 A navíc, mnohoslibné tu rozhodně nejsou jen vinice kolem.
00:02:54 Takže vítejte. Typické přivítání u nás je kroj,
00:02:58 chleba a sůl, ale my si dáme víno
00:03:00 a uznejte, že to vypadá lépe. Baže.
00:03:03 To sice rozhodně vypadá, ale doufejme,
00:03:07 že zůstane jen u jedné skleničky. Naše čtveřice má totiž
00:03:10 před sebou pořádný kus práce. Na zdravíčko.
00:03:12 Na zdraví a mohli bychom si tykat, ne?
00:03:15 Já jsem Jirka, Láďa, Martina. Těší mě, Eva. Nazdar.
00:03:21 -Čau.
-Čau. Ahoj.
00:03:27 Je dobré, ale máme hodně práce, tak musíme jít do toho.
00:03:31 Jsem pro, jdeme na to.
00:03:33 Nejdříve si naložíme maso na moravské vrabce.
00:03:37 Ideální by bylo, kdybychom to maso mohli nechat
00:03:40 naložené přes noc, ale takhle nám postačí
00:03:42 co nejdelší čas. Budeme potřebovat:
00:03:45 Libovější bůček nakrájený na kostky, plecko,
00:03:48 cibuli nakrájenou nahrubo, drcený nebo mletý kmín,
00:03:55 sůl a česnek. Vezmeme si pekáč nebo plech, podle množství.
00:04:09 Přidáme česnek. Po česneku přidal Jiří i sůl, kmín
00:04:13 a nakrájenou cibuli, všechno důkladně promíchal
00:04:16 a s Evinou pomocí zakryl potravinářskou fólií.
00:04:21 Tak, teď dáme do chladu. Evo, můžu poprosit?
00:04:25 Určitě. A my se pustíme do přípravy polévky
00:04:31 Na moravskou cibulačku budeme potřebovat:
00:04:34 cibuli nakrájenou na půlkolečka, vývar, suché aromatičtější víno,
00:04:40 moravské uzené, vajíčko, hladkou mouku, máslo,
00:04:45 trošičku česneku, špetku cukru, pepř, sůl a chilli.
00:04:52 Tak se do toho pustíme. Rozehřejeme si máslo
00:04:55 a opečeme cibulku dozlatova.
00:05:03 Cibulka je akorát, přidáme trochu mouky,
00:05:06 ale opravdu trochu.
00:05:13 Orestujeme a přilijeme vývar a bílé víno.
00:05:27 Přivedeme k varu a provaříme 10 minut.
00:05:40 Máme provařeno, přidáme uzené.
00:05:51 Vajíčko lehce rozšleháme a přidáme do polévky.
00:06:01 Mícháme lehce, aby nám zůstaly větší kousky.
00:06:08 Začneme s dochucováním: špetku česneku,
00:06:13 ale opravdu jen trošku, trochu pepře, špetku cukru a sůl.
00:06:27 Soli dáme víc. A trochu chilli? Hm.
00:06:31 Uděláme pikantnější, dáme trochu chilli.
00:06:43 Máme hotovo, tak ochutnáme.
00:06:51 Jaká je? Vynikající, nemám slov.
00:06:55 Mně taky chutná. Fakt skvělá.
00:07:01 Necháme na teple, přiklopíme a při podávání
00:07:05 přidáme opečený rohlík se sýrem. Nyní je ovšem na řadě rekapitulace.
00:07:10 Na rozehřátém másle dorůžova osmažíme cibuli
00:07:13 nakrájenou na půlkolečka. Přisypeme trochu hladké mouky,
00:07:18 orestujeme, přilijeme vývar a bílé víno. Přivedeme k varu
00:07:21 a zhruba 10 minut provaříme. Pak přidáme kostičky uzeného masa
00:07:25 a rozšlehaná vejce. Lehce promícháme a ještě chvíli provaříme
00:07:29 Ochutíme trochou česneku, pepře, špetkou cukru a solí,
00:07:33 případně chilli. Podáváme se sýrovými krutony,
00:07:36 tedy plátky rohlíků potřenými máslem
00:07:39 a posypanými strouhaným sýrem, které jsme v troubě zapekli.
00:07:42 A teď už patří místo v kuchyni Vladimírovi.
00:07:45 Já jsem velmi dlouho přemýšlel, co uděláme pravého moravského,
00:07:49 protože já jsem Pražák jak poleno. Nakonec se mi podařilo získat
00:07:53 recept na koláčky přes naši paní režisérku
00:07:56 od paní Ireny z Tuřan. Já ji zdravím a děkuji za koláčky.
00:08:00 Dělají se jako buchtičky, ne jak děláme v Praze
00:08:03 takové ty tlačené koláče. Přesně, tady se to dává
00:08:06 ke každé slavnostní příležitosti, ať je to svatba, narozeniny
00:08:10 nebo jen posezení. Už jsi je dělala?
00:08:13 Ne, já co je od sladkého, tak já ... Proto jsem moc ráda,
00:08:17 že vás tady mám. Na těsto na tyto koláčky
00:08:20 budeme potřebovat: hladkou mouku, polohrubou mouku,
00:08:24 cukr krystal, droždí, mléko, žloutky,
00:08:28 olej a majonézu.
00:08:30 Mě překvapila majonéza, protože co v ní je - žloutky, olej...
00:08:34 Tam není nic špatného. Zkusíme to. Nejdřív vezmeme droždí.
00:08:40 Já to dělám tak, že vůbec nedělám žádný kvásek,
00:08:43 takže my si ho uděláme rovnou do toho kotlíčku.
00:08:46 Nejdřív se udělá s cukrem. Ukaž, já to udělám,
00:08:52 ona ta cukrařina je přece jen chlapská práce.
00:08:56 Nesmí se tam toho cukru dát moc, protože kvasinky to nemají rády.
00:09:01 Ale vždyť cukr je taková živná půda pro kvasinky.
00:09:05 Vždyť z toho papají, ne? Je to stejné, jako u lidí.
00:09:08 Představ si, dáš si kostku cukru. Výborné.
00:09:11 Když ti do pusy někdo nasype celou krabici, tak tě to zabije,
00:09:14 tak to je to samé, jako u kvasinek.
00:09:19 Přidáme trochu mléka.
00:09:26 Teď tam nadávkujeme hladkou mouku.
00:09:36 Ještě maličko a už to bude stačit.
00:09:39 Bude to středně husté jako jogurt. To je ono.
00:09:44 Teď na to navrším mouku.
00:09:52 Dáme tam žloutky, cukr, majonézu.
00:10:07 Teď počkáme, ono nám to droždí za chvilku prokyne nahoru.
00:10:15 Koukej, jak nám to pěkně vyběhlo. No, vidím.
00:10:19 Teď tam dáme zbytek dalších surovin: polohrubou mouku,
00:10:24 olej a trošku mléka. Zbytek mléka budeme dolévat opatrně.
00:10:33 Dám to do našeho hnětacího strojku. Dalo by se to zadělat v ruce,
00:10:37 ale tohle nám práci usnadní. Já si myslím.
00:10:45 Začíná to vypadat dobře. Možná přidám trošku tekutiny,
00:10:50 nechci abychom utopili pekaře, teda pekaře, mlynáře!
00:10:54 Pokud netušíte, jak se dá mlynář utopit,
00:10:57 vězte, že se to stane v okamžiku, kdy to s přidáváním tekutiny
00:11:00 přeženete a těsto příliš zřídne. To vypadá dobře.
00:11:04 To sice ano, ovšem ještě je potřeba zjistit,
00:11:07 jestli to i dobře chutná. Mně tam něco chybí.
00:11:10 Každý ti neřekne, co do toho všechno dává,
00:11:13 ale já vždycky do těsta dávám
00:11:15 trošku citrónové kůry, ono to pěkně provoní.
00:11:18 Na 1 kg mouky bude kůra z 1 citrónu akorát.
00:11:23 Ještě tam dávám muškátový oříšek, ten mám rád.
00:11:31 Myslím, že to stačí. Ono se to ještě proleží.
00:11:34 Těsto budeme asi tak 3x přetužovat,
00:11:37 to znamená, že ho necháme vykynout... Pak zase prohnětat a zase vykynout.
00:11:44 Přesně. A to je právě to, co se mi zdá
00:11:46 se sladkým jídlem pracné. Pořád hníst v rukách, nechat
00:11:52 a zase hnětat. Když vaření, tak ať máš za 1-1 a 1/2 hodiny hotovo.
00:11:59 Taky bych byl snad radši kuchař, ono je to opravdu jednodušší.
00:12:03 Nekecej. Hele, Jirka, už tam protestuje.
00:12:07 Není divu, kuchař si přece taky při vaření zrovna neodpočine.
00:12:10 Ale cukrář, jak je známo, si občas musí vyhrnout rukávy
00:12:13 a pořádně zabrat. Naštěstí toho našeho cukráře
00:12:17 tahle práce zjevně stále ještě baví.
00:12:19 Já vždycky, když si udělám ten bochánek,
00:12:22 tak si ho srovnám a hezky ho poplácám.
00:12:25 Přes prdel. Po prdelce, Jiříku.
00:12:29 Hodíme přes něj utěrku a necháme ho vykynout.
00:12:34 A my si zatím zopakujeme recept: Droždí rozmícháme s trochou cukru,
00:12:39 mléka a hladké mouky. Na tento základ navršíme
00:12:42 zbývající hladkou mouku a cukr, žloutky, majonézu a chvíli počkáme,
00:12:47 až droždí nakyne. Pak přidáme polohrubou mouku, olej
00:12:50 a během hnětení postupně opatrně přidáváme další mléko,
00:12:54 dokud těsto nebude mít požadovanou konzistenci.
00:12:57 Dochutíme ho citrónovou kůrou a muškátovým oříškem
00:13:01 a necháme v teple vykynout. Po vykynutí těsto
00:13:04 ještě aspoň 3x přetužíme a můžeme se pustit do koláčků.
00:13:07 Na lehce pomoučeném vále těsto vyválíme,
00:13:11 nařežeme na čtverečky, přidáme náplň a zabalíme.
00:13:14 Podle tvaru jednotlivých koláčků by přitom mělo být jasně patrné,
00:13:18 jaká náplň se uvnitř skrývá, aby si každý host mohl vybrat
00:13:22 právě tu, kterou má rád. Proto udělal Vladimír
00:13:25 povidlové koláčky čtvercové s přeloženými rohy do středu,
00:13:29 ořechové oválné, shora naříznuté a makové jako hřebínek.
00:13:33 Posledním druhem, na kterém si dnes budou moci
00:13:36 hosté pochutnat, budou koláčky s náplní tvarohovou,
00:13:39 tu ale Vladimír s Evou nejdřív musí připravit.
00:13:42 Na tvarohovou náplň budeme potřebovat: měkký tvaroh, žloutky,
00:13:46 cukr krystal, pudinkový prášek a citrónovou kůru.
00:13:49 Tak to rychle zamícháme, ať můžeme pokračovat.
00:13:52 Já dám do kotlíčku tvaroh, cukr, žloutky, pudingový prášek,
00:14:07 kůru z citrónu. A dáme to míchat.
00:14:22 Pojď, ochutnáme to.
00:14:27 Co? Parádní, nemá chybu!
00:14:30 Výborně, v tom případě zbývá jen rychle uklidit stůl
00:14:34 a pustit se do plnění posledního druhu koláčků.
00:14:38 Tvarohové uděláme klasické kulaté moravské koláčky.
00:14:45 Můžu? Ne, musíš.
00:14:53 Tak jedeme dál, ať nám to odsejpá. Máme jich udělat ještě spoustu.
00:14:56 Přesně tak, a než budou všechny koláčky naplněné,
00:14:59 máme dost času zopakovat si postup přípravy tvarohové náplně.
00:15:03 Promícháme tvaroh, cukr, žloutky, pudinkový prášek
00:15:06 a nastrouhanou citrónovou kůru a je to hotovo.
00:15:09 Tvarohové koláčky děláme kulaté a nahoru můžeme přidat
00:15:13 křupavou posýpku, kterou jsme dělali už na jablečný koláč.
00:15:16 Naplněné koláčky vyskládáme na vymazaný plech,
00:15:19 pomašlujeme rozšlehaným vejcem, necháme asi 15 minut vykynout
00:15:23 a pečeme na 200 až 220 stupňů dozlatova.
00:15:26 Ale to ještě není všechno! Po upečení je pomašlujeme
00:15:29 rozpuštěným máslem s trochou rumu
00:15:32 nebo pravé moravské slivovice, pak je pocukrujeme
00:15:35 a pokusíme se je uchránit před mlsnými jazýčky
00:15:37 až do příchodu návštěvy. A zatímco budou koláčky
00:15:40 chladnout, jejich místo v troubě zaujmou moravští vrabci.
00:15:43 Maso máme zaleželé, podlijeme trochou vody.
00:15:50 Kdybychom dělali menší množství, tak přiklopíme do pekáčku.
00:15:53 Tady to vyřešíme tak, že zpočátku budeme dělat na nižší teplotu,
00:15:57 zhruba na 160 stupňů, po hodině přidáme na 180
00:16:02 a dopečeme dozlatova. Během pečení budeme podlévat,
00:16:05 obracet. Tak jak se to bude péct.
00:16:08 Takže teď to nepřikryjeme? Ne, necháme to tak.
00:16:12 A než se nám maso upeče, připravíme si zelí a knedlík.
00:16:16 My ale nesmíme zapomenout na rekapitulaci:
00:16:19 Větší kostky vepřového masa promícháme s prolisovaným česnekem,
00:16:23 solí, kmínem a nahrubo nakrájenou cibulí.
00:16:26 Přikryjeme fólií a dáme do chladu, nejlépe přes noc.
00:16:29 Zaleželou masovou směs podlijeme trochou vody
00:16:32 a dáme do trouby péct zpočátku zakryté nebo při nižší teplotě.
00:16:36 Asi po hodině odkryjeme nebo přidáme teplotu na 180 stupňů
00:16:39 a dopečeme dozlatova. Během pečení maso podléváme
00:16:42 a obracíme. Ideální přílohou je
00:16:43 samozřejmě moravské zelí a bramborový knedlík,
00:16:46 jejichž příprava nás čeká právě teď.
00:16:48 Koukal jsem, jak se dělá moravské zelí.
00:16:51 Používá se vaše domácí? Děláte si domácí?
00:16:53 Děláme, jenže ho děláme na podzim,
00:16:56 šlapeme sami, ale už jsme ho stačili sníst, takže bohužel.
00:17:05 Já jsem si to myslel, tak máme připravené čerstvé.
00:17:10 Budeme potřebovat: nakrouhané zelí, nakrájenou cibulku, sádlo,
00:17:15 hladkou mouku, ocet, cukr, kmín a sůl.
00:17:20 Nejdříve si podusíme zelí, lehce osladíme,
00:17:28 potom přidáme a dochutíme, takže teď jen lehce.
00:17:34 Trochu kmínu a trochu soli, to bude takový základ.
00:17:39 Takže přiměřeně? Ano, jen lehce.
00:17:43 Podlijeme vodou, taky lehce, protože zelí pustí vodu
00:17:49 Dáme na sporák. Pro začátek přiklopíme,
00:17:54 podusíme doměkka a v 2. kastrůlku uděláme jíšku.
00:17:59 Použijeme vepřové sádlo. Sádlo rozehřejeme,
00:18:02 přidáme cibulku, osmažíme dorůžova nebo lehce dozlatova,
00:18:06 přidáme mouku, prosmažíme, uděláme světlou jíšku.
00:18:16 Než byla cibule opečená dozlatova, stačil Jiří zkontrolovat zelí
00:18:20 a trochu ho podlít. Do osmažené cibulky pak nasypal
00:18:23 hladkou mouku a orestoval ji, až začala pěnit.
00:18:31 Jíšku máme hotovou, zelí bude asi taky měkké,
00:18:35 tak slijeme a vodu ze zelí přidáme do jíšky,
00:18:39 rozmícháme, provaříme a přidáme do zelí.
00:19:00 Dochutíme.
00:19:02 Přilijeme ocet, přidáme cukr a dosolíme.
00:19:20 Ochutnáme, jestli jsem to trefil.
00:19:27 Tak co? Vynikající.
00:19:30 Pravé moravské kyselé zelí. Není mu co vytknout.
00:19:34 To je paráda. Jako Pražák jsem měl trochu strach,
00:19:37 abychom to trefili, takže jsem moc rád.
00:19:39 Teď nám chybí už jen bramborový knedlík.
00:19:42 Do toho se pustí Martina. A my si uděláme rekapitulaci.
00:19:46 Nastrouhané zelí lehce osladíme, přidáme trochu kmínu a soli,
00:19:49 podlijeme vodou, přiklopíme a podusíme doměkka.
00:19:53 Mezitím na rozehřátém sádle osmahneme cibulku do růžova,
00:19:56 přidáme mouku a vytvoříme světlou jíšku.
00:19:59 Tu zředíme tekutinou, kterou jsme slili z měkkého zelí,
00:20:03 důkladně vše rozmícháme, provaříme a přidáme k zelí.
00:20:06 Na závěr dochutíme octem, cukrem a solí.
00:20:09 A teď už nám chybí pouze bramborový knedlík,
00:20:12 a tak se konečně ke slovu dostane i Martina.
00:20:14 Na bramborový knedlík budeme potřebovat:
00:20:17 najemno nastrouhané vařené brambory, hrubou mouku,
00:20:20 krupici, vajíčko, ocet, sůl a na pomoučení válu
00:20:23 hladkou mouku. Pustíme se do toho.
00:20:27 Dáme brambory, přidáme hrubou mouku, krupici,
00:20:38 vajíčko, lžíci octa a sůl. Uděláme si z toho těsto.
00:21:03 Těsto máme hotové, pomoučíme si vál a jdeme tvarovat.
00:21:16 Hotovo. Zkus ty.
00:21:28 To těsto je hrozně choulostivé. Já se bojím.
00:21:31 S námi se nemusíš ničeho bát. No jistě,
00:21:35 kdo by o tom taky pochyboval, když je Martina tak přesvědčivá.
00:21:40 Hezký knedlík, máš ho krásný. Dáme ho do vroucí osolené vody
00:21:44 a budeme ho vařit 15-20 minut. Můžu tě poprosit,
00:21:47 jestli bys mi odklopila pokličku? Určitě, ráda.
00:21:51 Aspoň je čas na malé vylepšení! Nakonec byla Martina
00:21:54 s jejich výtvory přece jen spokojená,
00:21:56 a tak se oba knedlíky mohly začít vařit.
00:22:04 Menu máme hotové, tak můžeme chystat tabuli, ne?
00:22:07 A co kdybychom si tu tabuli dali ve sklípku?
00:22:10 To je dobré, tak jdeme. A než bude tabule přichystaná,
00:22:13 zopakujeme si recept: Vychladlé vařené brambory
00:22:16 najemno nastrouháme, přidáme hrubou mouku, krupici,
00:22:20 vejce, lžíci octa a sůl. Důkladně prohněteme
00:22:22 a vytvoříme kompaktní těsto. Z něj na pomoučeném vále
00:22:26 vytvarujeme úhledné válečky, které vaříme ve vroucí osolené
00:22:29 vodě asi 15 - 20 min. Tak, uvařit bramborový knedlík umíme,
00:22:33 Eva má prostřeno, Kuchařská pohotovost sbaleno,
00:22:35 takže zbývá už se jen rozloučit.
00:22:37 Přišli jsme se rozloučit s dobrým moravským bílým vínem
00:22:40 od nás, Pražáků. Tady máš ode mě ještě červené.
00:22:44 Děkujeme. My budeme muset jet,
00:22:47 tak jestli nás vyprovodíš. Nevyprovodím, nevyprovodím.
00:22:51 Jak to? Já vás musím zklamat.
00:22:53 Podívejte se, kolik tady mám příborů.
00:22:55 Jak se mnou nezasednete k téhle tabuli,
00:22:57 jako kdybyste u mě nebyli. Tak my tady zůstaneme tedy.
00:23:01 Jo! Jo, to mám radost.
00:23:03 A náš tým snad ještě větší. Není divu, podlehnout kouzlu
00:23:06 jižní Moravy je totiž náramně snadné,
00:23:09 zejména pro trojici Pražanů. Ta výjimečně nemusí spěchat
00:23:13 k dalšímu případu, blíží se totiž prázdniny
00:23:15 a s nimi i reprízy starších dílů. Ale teď konec řečí
00:23:18 a rychle pro hosty, protože pravá
00:23:21 moravská cibulačka už čeká! Já vás vítám na jižní Moravě
00:23:24 a tentokrát nevařím s babičkou, ale s Kuchařskou pohotovostí.
00:23:29 Na zdraví. Všichni:Na zdraví!
00:23:32 Správně, přípitek moravským vínem a pak už jen "dobrou chuť“.
00:23:36 Doufejme, že dobrá bude nejen pro kamarádky z města,
00:23:40 ale i pro zkušenou moravskou kuchařku.
00:23:43 Jak ti chutná, babi? Dobrá, dobrá. Bodejť by ne,
00:23:46 když se podívám na kluky, tak je člověku líp.
00:23:51 A je to zdravé, je tam všechno, co tam patří.
00:23:54 Babi, taky to vaše víno. A já s vínem nic nejím.
00:23:58 Babička je takový typ člověka, co nikdy nepil alkohol.
00:24:01 Celkem koukám, že už při 1. hltu neřekla "Ou!“.
00:24:05 Nakonec je to dobré, takže můžeme pokračovat
00:24:09 podle nových receptů a udělat to taky tak.
00:24:12 Je vidět, že babička se nebrání ani případným kuchařským
00:24:15 experimentům, takže 2. zkoušky v podobě hlavního chodu
00:24:19 se už nikdo nebojí. Ani není proč, zmizel totiž z talířů
00:24:22 než bys řekl švec. A moravské koláčky?
00:24:25 Ty už přece nevystydnou, proto se naši kuchaři
00:24:28 nechali ochotně pozvat na exkurzi do místního vinného sklípku,
00:24:32 kde se ukázalo, že s koštýřem jim to jde
00:24:35 skoro stejně dobře jako s vařečkou.
00:24:37 Dáte si taky? Tady je dobře na jižní Moravě.
00:24:40 Na Moravě je fajn!
00:24:45 Máte i vy nějaké speciální přání? Nevíte si rady
00:24:49 s tradiční českou kuchyní nebo snad s přípravou velké oslavy?
00:24:53 Kontaktujte Kuchařskou pohotovost.
00:25:00 Přijedeme, nakoupíme, poradíme, uvaříme.
00:25:07 Opět za týden u vás doma.
00:25:33 Prázdninové reprízy jsme už zmiňovali.
00:25:38 Uvidíte díly, které u vás měly největší ohlas.
00:25:42 Můžete si tedy zopakovat, co s velkou rybou,
00:25:45 nečekanou úrodou hub či ořechů, jak si poradit s letním grilováním
00:25:50 nebo dětskou oslavou. Náš tým ale o prázdninách
00:25:53 zahálet nebude, a tak se na zbrusu nové díly
00:25:56 Kuchařské pohotovosti můžete těšit už v září.
00:25:59 Skryté titulky: Dušková
00:26:00 .
V kulinářském přání Evy, která žije na jižní Moravě, byl kousek šibalství. Chtěla by pro své přátele a příbuzné pohoštění, které bude opravdu se vším všudy moravské. Přála si připravit typicky moravská jídla, kterými by mohla do budoucna uctít i hosty z daleka, kteří moravskou kuchyni vůbec neznají. A vše mají prověřit právě zkušené místní moravské kuchařky. Těžký úkol pro náš pohotovostní tým – uvařit pro ty, kteří speciality kraje vinných sklípků a dobrého vína mají v malíčku. Jak to udělat, když věhlas moravských kuchařek a jejich umění je znám široko daleko. Je vůbec možné překonat jejich vynikající kuchyni i jejich domácí speciality? A tak odpověď našeho týmu byla taky tak trochu šibalská.
Celý tým – Jiřího, Martinu i Vladimíra – napadlo, že se z tohoto šibalského úkolu dostanou malou oklikou a připravili menu, které si samu Moravu nese už ve svém názvu. Takže copak se ve sklípku na jižní Moravě bude podávat? Moravská cibulačka, moravský vrabec s moravským zelím a bramborovým knedlíkem a samozřejmě, jak jinak, moravské koláčky. A uvidíte, že i ty nejlepší moravské kuchařky budou nadmíru spokojené.