Paní Dita by ráda uvařila něco opravdu dobrého ze surovin, které považuje tak trochu za neoblíbené či v kuchyni odstrkované. Chce vařit bez předsudků, a taky bez masa. Co na to asi řekne náš profesionální tým? (2009)
00:00:02 VYZVÁNĚNÍ TELEFONU
00:00:06 HOUKÁ SIRÉNA
00:00:14 A je to tady! Služba, na jakou jste dlouho čekali:
00:00:18 Kuchařská pohotovost.
00:00:35 Tak tyhle 3 už znáte.
00:00:37 Jako 1. přichází na scénu šéfkuchař.
00:00:40 Jirko, Jirko! Jé, je.
00:00:44 Jiří, král každé kuchyně. A tohle už je Martina.
00:00:49 Hoši, ale tohle musí být perfektní. Vždycky připravená pomoci.
00:00:54 A do třetice všeho dobrého, v našem případě navíc sladkého,
00:00:58 Vladimír, odborník na dezerty.
00:01:01 Borůvky nerostou.
-Borůvky nerostou, jo?-Ne.
00:01:05 A všichni 3 dohromady? Dokonale sehraný tým, který splní
00:01:09 každé vaše kulinářské přání. Stačí zavolat a vaše problémy
00:01:14 v kuchyni jsou jednou provždy pryč. Ale teď už konec řečí,
00:01:18 je tu nový naléhavý případ.
00:01:20 Dobrý den, tady Kuchařská pohotovost.
00:01:25 Dobrý den, tady Dita, já mám na vás velkou prosbu.
00:01:29 Ráda bych uvařil jídlo, které by mohla jíst celá moje rodina,
00:01:32 včetně mého dvouletého dítěte, až po naše rodiče,
00:01:36 kteří byli odjakživa vychovaní na tradiční české kuchyni.
00:01:39 Ráda bych, aby to bylo bez masa a bez cukru,
00:01:42 z tradičních českých potravin, jako jsou třeba kroupy,
00:01:46 pohanka nebo jáhly. Bylo by to možné?
00:01:48 Tak tahle prosba naše kuchaře trochu zarazila. Zdravé menu
00:01:51 bez masa a bez cukru? To nebylo zrovna podle jejich gusta
00:01:55 a hlavně se obávali, že Dita bude zatvrzelá makrobiotička.
00:01:59 Ale na druhou stranu to byla velká výzva
00:02:02 a tu přece nemohli odmítnout! Rozhodli se tedy nechat si
00:02:05 svůj názor pro sebe a vypořádat se s tímto úkolem co nejlíp.
00:02:09 Ostatně jako vždycky!
00:02:11 V tom případě děkuji. těšíme se a brzy nashledanou.
00:02:16 Výběr jednotlivých chodů nepatřil k nejsnadnějším,
00:02:19 ale nakonec bylo přece jen rozhodnuto
00:02:22 a Kuchařská pohotovost mohla vyrazit k netradičnímu zásahu.
00:02:31 Ty jsi zazvonil a ono se rozsvítilo.-Fakt, jo? Aha.
00:02:39 Dobrý den, pojďte dál.
-Dobrý den.-Dobrý den.
00:02:52 Tak vás vítám u nás v kuchyni.
-Děkujeme.-Hezké.
00:02:55 Máme připravené to zdravé menu. Máme tam kroupy, jáhly, pohanku,
00:03:00 všechno, co jste chtěla. Perfektní, to jsem moc ráda.
00:03:02 Začneme předkrmem. Tam je pohankový salát, rajčátka,
00:03:06 je to taková svěží chuť. Potom bude kroupové rizoto
00:03:10 s trochou vína a se smetanou. S vínem pro malé dítě?
00:03:14 Ten bude spinkat, jako miminko. Ne, pro malého máme vymyšlený
00:03:23 jiný pokrm, nebo jiné hlavní jídlo, a to bude od Ládi.
00:03:27 My uděláme jáhlový nákyp bez cukru.
00:03:30 -Perfektní.-A mladý ho dostane jako hlavní chod.
00:03:33 No, já bych začala salátem, protože je studený
00:03:36 a musí se hodinu odležet. Bezvadný nápad.
00:03:39 Tak jdeme na to.
00:03:42 Na pohankový salát budeme potřebovat: pohanku,
00:03:45 zeleninový vývar, rajčata, zelenou cibulku, olivový olej, limetky,
00:03:49 plochou petržel, koriandr, sůl, pepř a chilli. Dáme horký vývar.
00:04:00 Přidáme pohanku.
00:04:07 Dito, já vás poprosím, jestli to dáte na sporák.
00:04:09 Ano, dám. Jak dlouho to mám vařit? Tahle pohanka se vaří 2-3 minuty,
00:04:14 ale každá pohanka se vaří jinak, takže se budeme řídit podle návodu
00:04:18 na obalu. Já zatím nakrájím rajčata na kostičky.
00:04:27 Tak budete krájet se mnou? Dobře.
00:04:31 Atmosféra byla příjemná a paní Dita mnohem přístupnější,
00:04:35 než naši kuchaři čekali. Nejspíš proto Martina jako první
00:04:38 nevydržela a porušila slib mlčení. Já tedy, abych pravdu řekla,
00:04:42 já ty jáhly a pohanku moc nemusím. To jsem právě doufala,
00:04:45 že to budete umět udělat a připravit tak chutně,
00:04:48 že i zatvrzelí masožroutové si dají říct.
00:04:52 Doufám, že se nám jídlo povede a vám bude chutnat.
00:04:56 Taky doufám.
00:05:00 Nepůjdeme zkontrolovat tu pohanku? Já si myslím,
00:05:03 že se to už 2 minuty vaří. No, určitě.
00:05:11 Ještě je taková tvrdší, tak ji sundáme z plotny
00:05:15 a necháme ji dojít pod pokličkou. Dobře.
00:05:17 Po odstavení pohanky se Martina s Ditou vrátily k práci.
00:05:21 Když byla rajčata hotová, Dita začala krájet zelenou cibulku
00:05:25 a Martina najemno nasekala petrželku a koriandr.
00:05:30 Au. Vy jste se řízla.
00:05:32 Hm. Tak malý moment. Kamery stop!
00:05:38 Než si Dita zalepila prst, tak já jsem pořádně propláchla
00:05:41 pohanku a trošku jsem tady poklidila.
00:05:44 Vypadalo to hůř, než jsme mysleli, ale dobré.
00:05:48 Tak teď už se můžete jenom dívat. Já budu pomáhat, co to půjde.
00:05:51 Dobře, pohanku máme hotovou, přidáme rajčata,
00:05:59 nasekanou zelenou cibulku,
00:06:04 nasekaný koriandr a petržel, trošku olivového oleje,
00:06:14 sůl, trošku pepře a chilli.
00:06:27 Můžu poprosit lis na limetku. Samozřejmě.
00:06:34 Aspoň s něčím můžu pomoct. Já to udělám, tak se koukejte...
00:06:38 Martina měla zřejmě strach z dalšího úrazu,
00:06:41 a tak šťávu z limetky raději vymačkala sama a salát okyselila.
00:06:45 Všechno důkladně promíchala a mohlo se začít ochutnávat,
00:06:48 s čímž ochotně pomohla i Dita.
00:06:51 Hm, výborné. Necháme to hodinu odstát v chladu,
00:06:55 takže se to ještě proleží. Když tak to pak ještě dochutíme.
00:06:58 Tak jestli můžu poprosit do lednice,
00:07:01 a vy si zatím můžete zopakovat recept.
00:07:03 Do horkého zeleninového vývaru nasypeme pohanku
00:07:05 a uvaříme doměkka. Pak ji důkladně propláchneme
00:07:08 a smícháme s najemno nakrájenými rajčaty, zelenou cibulkou,
00:07:12 nasekaným koriandrem a petrželkou. Přidáme trochu olivového oleje,
00:07:15 sůl, pepř, chilli a limetovou šťávu,
00:07:18 a alespoň na hodinu dáme vychladit.
00:07:20 Na talíři pak upravíme do úhledného tvaru, ozdobíme
00:07:23 rukolou, pažitkou a cherry rajčátky a můžeme se pustit
00:07:26 třeba do přípravy jáhlového nákypu.
00:07:28 Koukám, že se nám mladý probudil. Ahoj.
00:07:30 Mám pomocníka, když nemůžu já. Jak se jmenuje?
00:07:32 Eda, Edík. Budeš nám pomáhat, Edo?
00:07:34 Když to je hlavní jídlo pro něj, bude určitě rád.
00:07:37 Na jáhlový nákyp budeme potřebovat: jáhly, mléko,
00:07:41 sušené ovoce, bílky, žloutky, máslo, sůl, tuk na vymazání formy.
00:07:48 Na dozdobení budeme potřebovat: skořici, hrušky z kompotu, med
00:07:53 a červené víno. Edo, neboj, ty červené víno nedostaneš.
00:07:59 Já dám nejdřív vařit mléko, aby bylo horké,
00:08:02 protože budeme do něj zavařovat jáhly.
00:08:05 Mezitím jsem si dal vařit vodu na propláchnutí jáhel.
00:08:18 Já je zaliji vařící vodou.
00:08:25 Properu je, vodu sliji a uděláme to takhle ještě 3x.
00:08:31 Vladimír skutečně jáhly ještě 3x propral ve vařící vodě.
00:08:34 Ovšem protože by to byla nuda nejen pro malého Edíka,
00:08:38 ale i pro vás, trochu si pomůžeme.
00:08:42 Jáhly jsem 3x propláchl ve vařící vodě
00:08:45 a mezitím se mi začalo vařit mlíko. Do vařícího mléka přidám
00:08:49 asi tak půlku másla, co tady mám, špetku soli.
00:08:57 Máslo nechám rozpustit, aby se mi rozjelo po hladině.
00:09:03 Eda zpívá. To jsou nějaké staré zapomenuté
00:09:06 indiánské písničky. Z mladého Edíka bude asi zpěvák.
00:09:09 Máslo se rozpustilo, přidáme jáhly.
00:09:18 Jáhly promícháme tak, aby nám v hrnci nevznikaly hrudky.
00:09:22 Přiklopíme pokličkou a necháme dusit doměkka.
00:09:29 Zatím naložím hrušky. Dám do kastrůlku na sporák
00:09:33 červené víno, přidám med, skořici a dáme hrušky.
00:09:46 Hrušky necháme dusit do té doby, než se nám krásně obarví
00:09:50 červeným vínem. A já je přiklopím pokličkou.
00:09:57 Hrušky se nám pěkně táhnou ve víně, ale jáhly už máme hotové.
00:10:02 Já jsem je nechal vychladnout takhle záměrně pod pokličkou,
00:10:06 protože osychají. Občas jsem je běžel promíchat,
00:10:09 aby nebyly zase tak moc slepené. Já mám radši bůček,
00:10:12 cukr mi tam taky trošku chybí, ale budiž. Proto máme
00:10:16 hodně sušeného ovoce, máme ho víc, to nám aspoň dodá pořádnou chuť.
00:10:21 Já vás poprosím, jestli byste vyšlehala žloutky,
00:10:24 já to budu zatím promíchávat. Já to šlehávám vidličkou.
00:10:27 Tak to vyšlehněte vidličkou, ale bílky dáme šlehat do strojku.
00:10:31 Bez toho cukru nám to bude trošku dělat problém,
00:10:34 protože bílek, když se vyšlehá, tak dělá velké bubliny.
00:10:37 A když se tam dá krystalový cukr, tak ony se ty bublinky roztříští
00:10:42 a sníh je daleko pevnější, je složený z malých bublinek.
00:10:45 Jak dlouho vy se takhle věnujete zdravé výživě?
00:10:48 Ono to je možná zavádějící "věnovat se zdravé výživě“,
00:10:51 já si myslím, že my doma jíme hodně nezdravě.
00:10:54 Třeba jáhly, kroupy... Pohanku...
00:10:59 Já mám z pohanky polštář, já ji nejím.
00:11:03 Nahřívací, ten je bezvadný. Přišlo to postupně.
00:11:07 Maso mi nikdy nechutnalo, když jsem byla malá.
00:11:10 To jsem ještě nevěděla, že se dají udělat výborné steaky.
00:11:14 Takže maso k nám domů taky může, i cukr. Ale když se o to zajímáte,
00:11:19 tak ve výsledku jezte to, co vám chutná.
00:11:22 Já si to taky myslím. A opravdu, kdybyste měl dbát na to,
00:11:25 abyste jenom prospíval svému tělu,
00:11:26 tak to byste nemohl jíst nic. Když jste řekla jáhlový nákyp
00:11:30 do toho telefonu, tak já jsem si to musel vyzkoušet.
00:11:35 Upekl jsem ho doma a můj syn, který je bůčkový jako já,
00:11:38 tohoto pekáčku snědl půlku. Tak to je super.
00:11:42 Ale stejně se pak dojedl uzeného kolena.
00:11:47 Já tam dám ty žloutky, to asi víc vidličkou nevyšleháte.
00:11:57 Já dám bílky šlehat. Bez toho cukru nebudou tak nadlehčené,
00:12:02 ale aspoň nám to ten nákyp trošku nadlehčí, proto nákyp.
00:12:07 Ohlídáte to? Já zatím rozmíchám žloutky v jáhlách.
00:12:10 Ohlídám to. A kdy to mám zastavit? Až to bude vyšlehané.
00:12:15 Šlehala jste bílky? Ne.
00:12:16 Fakt ne? Ne.
00:12:18 To nemám jednoduché. Já jsem netvrdila, že dělám.
00:12:22 Já tam zatím přidám pár kousků sušeného ovoce.
00:12:25 Já bych normálně prosypával ten nákyp,
00:12:27 ale tím, že to máme bez cukru, že ty žloutky a ani ty bílky
00:12:31 nejsou tak našlehané... Co to je všechno za ovoce?
00:12:33 Rozinka, sušená meruňka a ... Švestky?
00:12:37 Ano, a jsou tam brusinky. Ty se mi líbí,
00:12:40 ty si necháme i na ozdobu.
00:12:43 To nám bude stačit. Kdyby to bylo s cukrem,
00:12:45 tak toho máme skoro půlku mísy. Já tam začnu přidávat bílek.
00:12:50 Bílek by to měl nadlehčit, ale je strašně jemný bez cukru,
00:12:57 takže to zas až tak nadlehčené nebude,
00:13:00 ale bez cukru, tak bez cukru. To jste hodný.
00:13:03 Já jsem taky jeden čas žil bez cukru.
00:13:05 Vidíte a jak vám to sluší. Děkuji.
00:13:09 Tak, já to vymažu.
00:13:21 Tak centimetr vrstvu? Já dám malou vrstvičku,
00:13:28 prosypeme to směsí, která nám zbyla.
00:13:31 Vy to ovoce oplachujete nebo spařujete?
00:13:34 To je dobrá otázka, to jsem zapomněl říct.
00:13:36 Já jsem si to ovoce nakrájel a zalil jsem ho studenou vodou.
00:13:44 Je to z toho důvodu, aby se trošku nasáklo,
00:13:47 aby to nebylo takové to tuhé sušené ovoce.
00:13:51 Dáme další vrstvičku... Vladimírovi šla práce skvěle
00:13:57 od ruky. Není divu, když mu k tomu malý Eda
00:14:01 zpoza kamer krásně zpíval.
00:14:04 Přeliji to máslem. Jsem rád, že jste mi aspoň máslo nezakázala.
00:14:09 Strčíme to do trouby na 150 stupňů a budeme to péct 1 - 1 a 1/4 hodiny
00:14:14 A to je dost času na to, abychom si udělali rekapitulaci.
00:14:18 Ve vařícím mléce rozpustíme polovinu dávky másla a špetku soli.
00:14:23 Pak přidáme několikrát spařené a propláchnuté jáhly. Promícháme,
00:14:26 aby nevznikly hrudky, zakryjeme pokličkou a dusíme doměkka.
00:14:30 Za občasného míchání necháme pod pokličkou vychladnout.
00:14:34 Poté přidáme rozšlehané žloutky, část sušeného ovoce,
00:14:37 které jsme si předem nakrájeli a nechali nabobtnat ve vlažné vodě,
00:14:42 a sníh z bílků, který bude hutnější,
00:14:44 pokud ho vyšleháte s cukrem. V takovém případě
00:14:47 ovšem bude stačit polovina uvedeného množství ovoce.
00:14:50 Vrstvu této hmoty rozetřeme na dno vymazané formy,
00:14:53 posypeme sušeným ovocem a znovu pokryjeme jáhlovou směsí.
00:14:57 Přelijeme zbylým rozpuštěným máslem
00:14:59 a pečeme asi hodinu a čtvrt na 150 stupňů. Zdobíme
00:15:02 pošírovanými hruškami a omáčkou. Tu připravíme takto:
00:15:05 půlky hrušek podusíme v červeném víně spolu s medem
00:15:08 a celou skořicí. Když se hrušky zabarví,
00:15:10 dáme je vychladit a poté nakrájíme. Víno prudkým varem
00:15:13 zredukujeme na třetinu, aby omáčka mírně zhoustla.
00:15:16 Podle chuti přisladíme cukrem nebo medem a můžeme podávat.
00:15:19 Tak, a teď by se konečně mohl do práce zapojit sám šéfkuchař!
00:15:23 Už nám zbývá připravit jen hlavní chod - kroupové rizoto.
00:15:27 Co budeme potřebovat: do poloměkka vařené kroupy,
00:15:31 žampiony, vývar, smetanu, šalotku, strouhaný parmazán, sůl, pepř
00:15:38 a pažitku. Žampiony máme nakrájené, tak ještě nakrájím šalotku.
00:15:43 Když já už nepomůžu. Radši sám.
00:15:47 Tak mi zatím povídejte něco o té zdravé stravě,
00:15:50 protože já velice rád vařím s masem.
00:15:53 Co k tomu povídat. Co na to manžel?
00:15:57 Tomu maso nechybí? Manžel má zásadu, že když nevaří,
00:16:00 tak mu chutná a na steaky jezdíme do restaurace.
00:16:04 To je hezké, to je manžel hodný. Prcek vypadá dobře,
00:16:10 tak určitě to špatné nebude. Ale maso taky jí.
00:16:13 Teď se Jiřímu ulevilo. To byl poslední důkaz toho,
00:16:16 že paní Dita je moudrá žena, která sice dbá na zdravou výživu,
00:16:20 ale zároveň si uvědomuje, že pro malého Edu
00:16:23 jsou nezbytné i živočišné bílkoviny.
00:16:25 A protože šalotka už je nakrájená, přemístil se náš šéfkuchař
00:16:28 i se všemi surovinami ke sporáku.
00:16:30 Nejdříve si rozehřejeme máslo. Dito, vy jste už dělala
00:16:36 kroupové rizoto? Ne, to jsem nikdy nedělala.
00:16:39 Já s kroupami málo pracuji, tak jsem doufala,
00:16:42 že se naučím nějaký zajímavý recept.
00:16:44 Všechny ingredience vypadají výborně,
00:16:46 tak když se to smíchá, musí to být výborné.-Samozřejmě.
00:16:49 Máslo lehce přepustíme, vyběhne nám nahoru pěna,
00:16:52 syrovátka se nám odpaří a zůstane samotný tuk.
00:16:56 Přidáme šalotku.
00:16:59 Jak dlouho se kroupy vaří? 20 minut, aby byly poloměkké.
00:17:04 Neděláme je úplně doměkka, protože je budeme vařit ve vývaru,
00:17:07 ve smetaně, ve víně... Ve víně. My zapomněli na víno.
00:17:12 Tady je, takže ještě bílé víno do výčtu surovin.
00:17:16 Takže přidáme žampiony, šalotka je orestovaná.
00:17:21 Kdybyste vařili v létě a byly houby, tak nemusíte dávat žampiony,
00:17:25 ale použijete třeba bílé hříbky, ty tmavé ne, ty by to moc obarvily.
00:17:31 Já sám mám rád třeba holoubky nebo růžovky masáky,
00:17:34 ty jsou výborné, aromatické. Zase krátce orestujeme,
00:17:38 abychom dostali ven přebytečnou vodu
00:17:42 a zůstaly nám jen ty aromatické látky.
00:17:48 Žampiony jsou akorát, přidáme kroupy.
00:17:56 Lehce orestujeme jen takové množství
00:18:00 do pánve, abychom mohli dělat frajera.
00:18:04 Chcete to vyzkoušet? Ne.
00:18:06 Je to váš sporák, zamažete si svoje.
00:18:08 Já už mám jen 1 ruku zdravou. Dobře.
00:18:12 Přilijeme vývar,
00:18:18 smetanu a trochu vína.
00:18:26 Lehce osolíme a opepříme.
00:18:33 Přivedeme k varu a budeme vařit.
00:18:36 Není to klasické české rizoto, že zavaříte, orestujete
00:18:38 a dáte do trouby, tohle je italské rizoto.
00:18:41 Budete vařit, jak ty kroupy do sebe budou brát tekutinu,
00:18:45 budete přilévat vývar, smetanu, víno. Já bych s tím vínem
00:18:48 trošku šetřil, přidáme když tak na závěr, nebo si dáme do skleničky
00:18:59 Máme provařeno. Já si myslím, že už bude měkké.
00:19:03 Ochutnávka. Ochutnáme.
00:19:06 Kuchař musí chutnat stále.
00:19:11 Vynikající.
00:19:14 Je tak jako na skus, trošku tužší. Takže jestli máte radši tužší,
00:19:17 tak necháme. To já mám ráda.
00:19:18 Jestli měkčí, přilijeme vývar a budeme vařit ještě chvilku.
00:19:22 Mně to chutná. Mně taky. Tak to dokončíme.
00:19:27 Přidáme trochu syrového másla. Máslo přidáváme úplně na závěr,
00:19:31 aby se nám jenom rozpustilo. Mícháme, ale nebudeme
00:19:35 už moc prohřívat, opravdu jen krátce promícháme,
00:19:39 přidáme trochu parmazánu a na závěr trochu pažitky.
00:19:54 Rizoto máme hotové, připravíme si zeleninu,
00:19:57 se kterou budeme rizoto servírovat. Ale pro vás rekapitulace:
00:20:01 Na rozehřátém přepuštěném másle postupně orestujeme
00:20:05 nakrájenou šalotku, kousky žampionů
00:20:07 a kroupy uvařené do poloměkka, přilijeme vývar, smetanu,
00:20:11 trochu bílého vína, lehce osolíme a opepříme. Přivedeme k varu
00:20:14 a vaříme do měkka, podle potřeby přiléváme další vývar,
00:20:17 smetanu a víno. Na závěr vmícháme máslo,
00:20:20 strouhaný parmazán a nasekanou pažitku.
00:20:23 Podáváme se zeleninou, do jejíž přípravy se pustíme právě teď.
00:20:27 Budeme potřebovat: karotku, zelený chřest, růžičkovou kapustu,
00:20:32 žampiony, cukrové lusky, cuketu, olivový olej, sůl a pepř.
00:20:37 Ten chřest je oloupaný? Chřest je oloupaný,
00:20:40 ale je to mladý zelený chřest, takže se loupe jen spodní půlka.
00:20:46 Tenhle je už je trošičku starší, ale takové ty menší
00:20:49 se nemusí loupat vůbec. Karotku si lehce povaříme,
00:20:52 nebo ji necháme tvrdou. Co vy na to?
00:20:54 Já bych ji povařila. Tak ji lehce povaříme
00:20:57 v osolené vodě, přidáme tam i kapustu,
00:21:00 ostatní jen lehce opečeme na olivovém oleji, lehce osolíme
00:21:03 a opepříme. Super.
00:21:05 Já bych se teď pustil do té zeleniny
00:21:07 a vy byste mohla připravit stůl. Připravím.
00:21:09 Na olivovém oleji orestujeme karotku a růžičkovou kapustu,
00:21:13 které jsme předem krátce povařili v osolené vodě.
00:21:15 Přidáme zelený chřest, lusky cukrového hrášku,
00:21:18 cuketu nakrájenou na hranolky a čtvrtky žampionů. Lehce osolíme,
00:21:22 opepříme a vše krátce orestujeme. A zatímco Jiří dokončil přípravu
00:21:25 hlavního chodu, Dita prostřela stůl a Martina na něj nachystala
00:21:30 předkrm - ozdobený pohankový salát. Děvčata, moc hezké.
00:21:35 Paráda.-Dita to designově doladila s halenkou.
00:21:39 My jsme přivezli ještě víno. Děkujeme.
00:21:41 Je bio, takže k večeři bude perfektní.
00:21:46 To je pro mladého. To oceňuji.
00:21:51 Děkuji velmi za veškerou pomoc, je to luxusní večeře. Děkuji.
00:21:56 Rádo se stalo. Popřejeme dobrou chuť, krásný večer
00:21:59 a doufáme, že bude chutnat. My už musíme jít do další akce.
00:22:02 To je škoda. Já bych vás tady ráda viděla,
00:22:05 jak své výtvory i jíte. Domluvíme se někdy jindy.
00:22:07 Opravdu pospícháme. Dobře.
00:22:09 Doprovodíte nás? Doprovodím, pojďte.
00:22:11 Náš tým jako vždy spěchá zpátky na základnu,
00:22:14 aby nepropásl další prosbu o pomoc.
00:22:17 My jsme ale s kamerami ještě chvíli zůstali,
00:22:19 abychom si dosyta užili reakce Dity, jejího manžela
00:22:22 a hlavně rodičů, u kterých se pohanka, kroupy
00:22:24 ani jáhly zvláštní oblibě netěší.
00:22:26 My jsme vás pozvali na speciální večeři od profesionálů,
00:22:30 abyste to docenili, protože víte, že já se vařit teprve učím.
00:22:34 Takže jsem to vyřešila tímto způsobem
00:22:36 a pozvali jsme si Kuchařskou pohotovost, která nám uvařila,
00:22:40 i Edíčkovi speciální dobré jídlo. Tady máme pro Edíka židličku.
00:22:45 Máme bio víno jako dárek. To je specialita, jo?
00:22:48 Ochutnejte a uvidíte. Je to dobré.
00:22:52 To jsou nějaké krupky nebo něco?
00:22:58 Babička vyluštila tajenku. A trošku marihuany, koukám.
00:23:04 Babička vyluštila tajenku jen napůl! Pohanka to sice je,
00:23:08 ale marihuana rozhodně ne. Je to rukola,
00:23:11 která je přece jen zdravější. Nicméně, všeobecná dobrá nálada
00:23:15 u stolu nasvědčuje tomu, že jsou všichni s jídlem spokojení.
00:23:18 A to teprve přichází na řadu hlavní chod. Ale nejdřív přípitek!
00:23:23 Na dobrou chuť. Ať dlouho vydržíme.
00:23:27 Pokud Dita ve svém úsilí vytrvá, určitě se celá rodinka dožije
00:23:30 nejmíň stovky. Teď je ale důležité, aby všem chutnalo.
00:23:33 Kapustičky. Výborné.
00:23:36 Kdybych ti to předložila doma... SMĚJÍ SE
00:23:39 Ale ten chřest je dobrý. Nejen to! Jako celé dnešní menu
00:23:43 je taky opravdu zdravý. Hlavně pro starší pány.
00:23:48 Prostě ukázka, že v jídle nemusí být maso.
00:23:51 Dal by se tento zásah Kuchařské pohotovosti zakončit líp?
00:23:54 Škoda, že to neslyšeli naši hrdinové, kteří se tentokrát
00:23:57 zpočátku museli trochu přemáhat. A maso rozhodně není ani v dezertu!
00:24:01 Ale tam by ho zřejmě nikdo nečekal, na rozdíl od cukru,
00:24:04 který, jak se zdá, kupodivu taky nikomu nechybí.
00:24:07 Všichni dospělí i malý Eda překypují dobrou náladou,
00:24:10 a tak to má koneckonců být, když se rodina sejde u stolu.
00:24:13 PIŠTÍ
00:24:19 Máte i vy nějaké speciální přání? Nevíte si rady
00:24:22 s tradiční českou kuchyní nebo snad s přípravou velké oslavy?
00:24:28 Kontaktujte Kuchařskou pohotovost.
00:24:34 Přijedeme, nakoupíme, poradíme, uvaříme.
00:24:39 Opět za týden u vás doma.
00:25:05 V příštím dílu budeme slavit, a to rovnou osmnáctiny!
00:25:10 Slečna Nikola si totiž přeje pohostit gratulanty
00:25:15 něčím jiným než obvykle! Kuchařská pohotovost
00:25:18 tedy připraví menu, které nejen krásně vypadá,
00:25:21 ale hlavně vydrží chutné celý večer - kuřecí galantinu,
00:25:25 salát s vinnou zálivkou, pažitkovou omáčku
00:25:28 a dort mascarpone s jahodami.
00:25:30 A jako bonus malý přídavek, tak se nezapomeňte dívat.
00:25:33 Skryté titulky: Dušková
00:25:34 .
Další volání o pomoc i zadání našemu týmu trošku zamotalo hlavu. Paní Dita měla velmi složité přání a napsala ve svém dopise: „Přála bych si plné menu, oběd či večeři s polévkou a dezertem – jídlo ze zeleniny, která je obecně málo oblíbena, ale podle mne jen díky neznalosti těch správných receptů, myslím tím červenou řepu, cuketu, mangold, lilek, okurku za tepla nebo luštěniny. Zeleninu ideálně v kombinaci s jáhlami, pohankou, amarantem, mořskými řasami, kroupami.“ A dodala velmi důležitý požadavek: „Jen bych uvítala, aby to bylo bez masa! Maso sice všichni jíme, ale chtěla bych ukázat, že jde velmi chutně vařit i bez masa a z běžně „neoblíbené“ zeleniny. Chtěla bych přesvědčit svou rodinu a hlavně svého otce, že lze vařit a dobře jíst i bez předsudků… a bez masa. Sama se tak snažím, ale mé pokusy jsou hodně v začátcích a chtěla bych předložit v tomto směru něco opravdu chutného, vzhledného a ne jen moje nahodilé experimenty.“
Jak si náš tým poradí s tímto náročným úkolem, jak rozlousknou všechny požadavky, jak se podaří zakomponovat do jídel kroupy, pohanku či jáhly a jakou zeleninu použijí a vůbec, jaké speciality se tentokrát objeví na talíři paní Dity, to už uvidíte v dalším pokračování cyklu.