Paní Hana si zamilovala ruskou kuchyni, ale není si vůbec jistá, jestli všechny klasické ruské pokrmy vaří správně. A tak se spolu s ní podíváme, jak se dělá pravý ruský boršč, galja z telecího masa a sladké pirohy (2009)
00:00:00 .
00:00:02 VYZVÁNĚNÍ TELEFONU
00:00:08 HOUKÁ SIRÉNA
00:00:11 A je to tady! Služba, na jakou jste dlouho čekali:
00:00:17 Kuchařská pohotovost.
00:00:33 Tak tyhle 3 už znáte.
00:00:36 Jako 1. přichází na scénu šéfkuchař.
00:00:39 Jirko, Jirko! Jé, je.
00:00:43 Jiří, král každé kuchyně. A tohle už je Martina.
00:00:48 Hoši, ale tohle musí být perfektní. Vždycky připravená pomoci.
00:00:53 A do třetice všeho dobrého, v našem případě navíc sladkého,
00:00:58 Vladimír, odborník na dezerty.
00:01:00 Borůvky nerostou.
-Borůvky nerostou, jo?-Ne.
00:01:04 A všichni 3 dohromady dokonale sehraný tým, který splní
00:01:08 každé vaše kulinářské přání. Stačí zavolat a vaše problémy
00:01:13 v kuchyni jsou jednou provždy pryč. Ale teď už konec řečí,
00:01:17 je tu nový naléhavý případ.
00:01:20 Dobrý den, tady Kuchařská pohotovost.
00:01:24 Dobrý den, mám takovou prosbu, mohli byste mi pomoct uvařit něco
00:01:29 z ruské národní kuchyně? A jakou máte představu o tom,
00:01:33 co se bude vařit? Přála bych si boršč
00:01:36 a to ostatní bych nechala na vás. Paní Hana má už léta
00:01:40 pozitivní vztah k Rusku, jehož kultura a mentalita
00:01:43 je jí blízká. Proto si zamilovala i ruská národní jídla.
00:01:47 Kuchařská pohotovost její žádosti o pomoc jako vždy ráda vyhověla.
00:01:51 Zejména volba hlavního chodu byla ovšem trochu složitější,
00:01:55 poněvadž ruská kuchyně je stejně rozmanitá,
00:01:58 jako je celá tato země rozlehlá. Nakonec však bylo rozhodnuto
00:02:01 a náš tým vyrazil na cestu, příznačně hodně mrazivou.
00:02:17 Dobrý den, to je dobře, že jste tady.
00:02:19 Dobrý den. Pojďte dál.
00:02:22 Dobrý den. Dobrý den.
00:02:24 Honem, pojďte dál. Není divu, že paní Hanka
00:02:27 tak pospíchá. Nad tímhle počasím by zaplesalo srdce
00:02:31 každého pravého filmaře. Jak se říká: Je zima jako v Rusku.
00:02:35 Tak tohle je naše kuchyň, tady budeme vařit dneska.
00:02:39 Já si myslím, že je bezvadná. Prostoru hodně,
00:02:41 sem se vejdeme všichni. My jsme připravili ten boršč.
00:02:45 Děkuji, to jste mi udělali radost. To jsem rád.
00:02:49 Potom bude galja - telecí plátky v čočce s bylinkami.
00:02:54 Je to taková zajímavá, voňavá záležitost.
00:02:56 Na závěr...-...uděláme smažené sladké pirožky s ořechy a s mákem.
00:03:00 Samá oblíbená jídla. Takže čím začneme?
00:03:03 Začneme tou polévkou, ta se dělá nejdéle.
00:03:09 Na pravý ruský boršč budeme potřebovat: hovězí přední,
00:03:13 vepřové plecko, kosti, můžou být hovězí nebo vepřové,
00:03:18 prostě potřebujeme silný vývar. Dále: nové koření, bobkový list,
00:03:21 celý pepř. To je na vývar. Dále budeme potřebovat:
00:03:24 kořenovou zeleninu - celer, mrkev, petržel, cibuli, hlávkové zelí,
00:03:30 červenou řepu, citron kvůli chuti, brambory, rajčata, smetanu.
00:03:37 Poté přidáme slaninu, uzené, hladkou mouku, cukr, sůl, papriku,
00:03:43 pepř a sůl na dochucení, kopr a kysanou smetanu přidáme na závěr.
00:03:48 Připravíme si vývar. Máte velký hrnec?
00:03:51 Tady. Stačí? Bezvadný. Aby byl vývar silný,
00:03:56 tak se dává maso do studené vody, aby se nám nesrazily bílkoviny.
00:04:00 Přesně tak! Maso se totiž, jak se říká, "nezatáhne“,
00:04:03 a pustí pak mnohem více šťávy. Přidáme kosti.
00:04:10 A šup s hrncem na sporák. Pokud si teď říkáte,
00:04:13 že Jiří zapomněl na koření, jste na omylu. Vývar se musí
00:04:17 nejdříve zavařit, takže na koření je ještě času dost.
00:04:20 Náš šéfkuchař ovšem umí v kuchyni využít každou chvilku
00:04:23 a všechny volné ruce, takže si na pomoc zavolal i Martinu.
00:04:28 Než se nám vývar zavaří a sebereme pěnu,
00:04:31 tak si nakrájíme zeleninu. Všecko uděláme
00:04:33 na přibližně stejné kostičky, asi tak jako na bramborový salát.
00:04:47 Vy jezdíte takhle do Ruska? Já nejezdím nikam.
00:04:51 A ten vztah k ruské kuchyni? Víceméně proto,
00:04:55 že máme slovanské žaludky, tak mi připadá,
00:04:58 že mi víc chutnají jídla orientovaná na 2 stranu,
00:05:02 než americké hamburgery a podobně.
00:05:17 Je to takhle dobré? No, dobrý je za tři,
00:05:21 tak je to dobré. Trošku pravidelněji.
00:05:24 Zdá se, že Jiří nám teď ukázal svůj smysl pro detail.
00:05:28 Pod jeho přísným dohledem Martina s Hankou nakrájely
00:05:31 nejen všechnu zeleninu, ale i uzené maso,
00:05:34 na stejné kostičky a slaninu nadrobno.
00:05:36 Když bylo všechno hotové, zrovna začal vývar vřít.
00:05:39 Jiří z něj stáhl pěnu, aby byl čirý
00:05:42 a konečně přišla řada na pár kuliček celého pepře,
00:05:45 nového koření a bobkové listy. Nezapomeňte,
00:05:47 že s bobkovým listem a novým kořením
00:05:50 se to nemá přehánět, jinak bude mít vývar trpkou chuť.
00:05:53 Než bude hotový ten náš, chvíli to potrvá,
00:05:55 takže zatím převezme žezlo Vladimír.
00:05:58 Já jsem si pro vás připravil pirožky. Uděláme je
00:06:02 s makovou a ořechovou náplní. Dají se dávat i jiné náplně,
00:06:05 třeba tvarohová. Ale ona se dělá i slaná náplň.
00:06:09 Určitě. S masovou náplní, ty já mám nejradši,
00:06:11 ale já jsem Jirkovi nechtěl fušovat do řemesla.
00:06:14 A víte, jak se dělá s masová náplň? Nevím.
00:06:16 Cibulku si zpražíte na oleji, přidáte mleté maso
00:06:20 a když se maso celé zapraží, tak přidáte vajíčko, bílek,
00:06:24 pepř, sůl. Tuto směs necháte vychladnout a tím se pirožky plní.
00:06:30 Základem pro všechny druhy pirožků je těsto,
00:06:33 a na to budeme potřebovat: hladkou mouku, cukr krystal,
00:06:39 droždí, vejce, vodu, sůl a máslo. Nejdřív si uděláme kvásek.
00:06:46 My tady máme takový pěkný stroječek,
00:06:48 už to nemusím dělat v ruce. Dáme droždí.
00:06:54 Vás poprosím o vodu. Já vás zastavím.
00:06:58 Dobré. S vodou se musí opatrně, i s mlékem, když se zadělává těsto,
00:07:02 abychom takzvaně neutopili pekaře, protože nevíme,
00:07:04 jak nám bude mouka sát. Přidáme jen trošku cukru.
00:07:11 Trošku to zahustím moukou.
00:07:22 Tohle je správná hustota kvásku. Já to takhle zapráším seshora
00:07:26 a pak to tam dám úplně všechno. A když ten stroj doma nemáme,
00:07:29 tak to děláme jak? Tak jako jsme to dělali
00:07:32 ve všech ostatních dílech. To znamená jako naše babičky.
00:07:35 Uděláme si hromádku mouky, uděláme si zvlášť kvásek
00:07:39 a budeme to všechno pomalu takhle hezky pěkně hníst,
00:07:42 až propracujeme těsto. A já už takhle jednoduše přidám
00:07:46 zbytek cukru, vajíčka, špetku soli a kousek másla.
00:07:59 Já to na chvíli přikryji a za chvíli zaděláváme.
00:08:13 Paráda. No, a my to můžeme dát do strojku a zamíchat.
00:08:23 Konečně má Vladimír nového pomocníka,
00:08:26 který mu ušetří námahu. Ale doladit správnou hustotu těsta,
00:08:29 to za něj žádný stroj neudělá. Těsto už máme pěkné, propracované.
00:08:34 Dáme si ho na vál. Pomoučíte ho trošku?
00:08:37 Hanka pomoučila vál i váleček, Vladimír pak i uhnětené těsto,
00:08:41 které rozdělil napůl a pustil se do válení.
00:08:44 Samozřejmě ne sudů, ale těsta.
00:08:49 Těsto máme připravené, nakrájíme si čtverečky.
00:08:55 Pirožky můžete dělat jakýchkoliv tvarů, jaké budete chtít.
00:08:59 Nejobvyklejší tvar je? Trojúhelníček,
00:09:02 proto dělám čtverečky, které takhle přehneme na trojúhelníček.
00:09:05 Já na každý kousek těsta dám náplň ořechovou a ukáži vám,
00:09:10 jak se to balí a už můžete balit. Takhle vezmete čtvereček,
00:09:14 přehnete a zmáčknete, aby to drželo. A tím rádýlkem
00:09:22 tomu dáme hezký ostrý tvar. Ořechovou i makovou náplň
00:09:26 už jsme v našem pořadu dělali, proto si postup jejich přípravy
00:09:30 jen krátce zopakujeme. Začneme náplní ořechovou.
00:09:33 Vrátíme se k dílu, kde se to ořechy jen hemžilo:
00:09:36 Do vody nastrouháme kůru z omytého citronu,
00:09:38 přidáme krystalový cukr, glukózu nebo med, sušené mléko
00:09:42 a uvedeme k varu. Přisypeme mleté ořechy, vanilkový cukr
00:09:45 a za stálého míchání vytvoříme hustou hmotu,
00:09:48 kterou necháme vychladnout. Láďo, já když tě vidím,
00:09:51 to bychom tady byli do večera. Já ti jdu pomoct.
00:09:54 To jsem zvědavý, co tady teď budu dělat já.
00:09:56 Co bude dělat Vláďa, to se teprve uvidí,
00:09:59 ale my si připomeneme, jak se dělá maková náplň.
00:10:02 Vrátíme se tedy k dílu o bramborových plackách:
00:10:05 Svaříme mléko, přidáme cukr, povidla a špetku skořice,
00:10:08 nakonec mák a všechno pořádně provaříme.
00:10:11 Necháme vychladnout a můžeme začít plnit pirožky.
00:10:13 Dobré, ne? Na to, že jsi želatinový gastronom
00:10:16 ze studené, tak tedy dobré. Hele, hele, jo, smích tě přejde.
00:10:19 Jen aby, Vladimír si nenechá jen tak něco líbit. Zatím čeká
00:10:23 na svou další příležitost a pilně hněte těsto.
00:10:26 A Martina stejně pilně dělá pirohy. Láďo, jedeme!
00:10:32 To není vlašák, to chce svůj čas. Tak se ukaž, krasavice.
00:10:35 Já se ti nebudu plést do řemesla. Pojď.
00:10:38 Ne, já jsem ze studené... Ačkoliv to teď vypadá,
00:10:41 že vyválet kynuté těsto na půl centimetru silný plát
00:10:43 si Martina netroufá, brzy se ukáže, že to bylo jen laškování.
00:10:47 Když Vladimír odešel rozehřát v pekáči vysokou vrstvu oleje,
00:10:51 hravě si totiž s těstem poradila, takže se brzy mohlo začít smažit.
00:11:00 Dal jsem si zkušební kousek těsta do oleje,
00:11:03 jestli už je správně rozpálený a už je. Martino!
00:11:07 Kde je ten kastrol? Já jsem ho dal Jirkovi
00:11:11 trošku na stranu. On se to nedozví, to uvidí až v televizi.
00:11:14 Vývaru se nic nestane a já potřebuji větší sporák.
00:11:16 Myslíš plamen? Myslím plamen.
00:11:19 Dnes si tedy Martina s Vladimírem nejsou nic dlužni,
00:11:22 naštěstí je vidět, že všechny ty narážky berou jen jako zábavu.
00:11:26 A tentokrát do toho zatáhli i samotného šéfkuchaře.
00:11:29 Ale jak se říká, co oči nevidí... Ale už dost žertování,
00:11:33 olej je rozpálený, takže se Vladimír pustil do práce.
00:11:36 První várku pirožků usmažil z obou stran dozlatova.
00:11:39 A než se usmaží i ty zbývající, zopakujeme si recept:
00:11:43 Z droždí, vody, trochy cukru a mouky si připravíme kvásek.
00:11:46 Když má správnou hustotu, přidáme všechnu zbývající mouku,
00:11:50 cukr, vejce, špetku soli, máslo a necháme chvíli vykynout.
00:11:53 Potom uhněteme těsto. To poprášíme moukou, vyválíme
00:11:56 a nakrájíme na čtverce. Na každý z nich položíme
00:11:59 trochu náplně a přeložíme do trojúhelníčků,
00:12:02 kterým pevně spojíme okraje. Chceme-li být důslední
00:12:04 jako Vladimír, pak okraje na závěr zarovnáme rádýlkem.
00:12:08 Pirožky smažíme ve vysoké vrstvě oleje z obou stran dozlatova.
00:12:12 Tak, Vladimír je hotový, ale vývar se stále vaří,
00:12:15 aby byl pořádně silný,
00:12:16 takže se klidně můžeme pustit do přípravy hlavního chodu.
00:12:20 Připravíme si pokrm, který se jmenuje Galja.
00:12:23 Budeme potřebovat plátky telecí kýty, které jsme lehce naklepali,
00:12:27 osolili a opepřili, vývar, přepuštěné máslo,
00:12:31 cibuli krájenou nahrubo, jedlé kaštany, máme je uvařené,
00:12:36 čočku, mandle nasekané na plátky, mátu, petrželku, česnek, sůl, pepř,
00:12:45 mateřídoušku, nejlépe čerstvou, ale máme sušenou,
00:12:49 a správně bychom ještě potřebovali dřínky, což jsou plody
00:12:54 dřínu obecného, mají ostrou kyselou chuť,
00:12:57 ale ty jsme nesehnali, tak použijeme pár kapek citronu,
00:13:01 abychom tam dostali tu chuť. Ty kaštany jste si předpřipravil
00:13:03 sám nebo už jsou takhle koupené? Ty jsme koupili.
00:13:07 Dají se koupit už vařené, ušetří to práci. Normální kaštan
00:13:11 musíte upéct nebo uvařit, oloupat a pořádně očistit,
00:13:16 takže jsme si ušetřili práci. Takhle to koupíte.
00:13:18 Jako první si opečeme maso. Máslo máme přepuštěné,
00:13:23 takže funguje jako olej a krásně voní.
00:13:35 Maso opečeme, aby se zatáhlo, srazíme ty bílkoviny
00:13:39 a šťáva z masa nebude vytékat. Je to zkrátka přesně naopak,
00:13:44 než u vývaru. Zapamatujte si jednoduché pravidlo: chcete-li mít
00:13:47 křehké maso, musíte ho rychle zatáhnout prudkým žárem
00:13:51 na rozpáleném tuku nebo vysokou teplotou v horké vodě.
00:13:54 Jde-li vám ovšem o šťávu nebo vývar, pečte maso pomalu
00:13:57 na mírním plameni nebo ho vložte do studené vody.
00:14:01 Ale teď už honem zpátky k ruskému menu.
00:14:04 Hanka s Jiřím zatím opekli maso z obou stran a odložili ho bokem.
00:14:07 Do pekáče pak místo něj nasypali nakrájenou cibuli.
00:14:13 Ono to vypadá, že to máme připálené,
00:14:16 ale není to připálené. V tom kastrůlku nám zůstal výpek z masa.
00:14:20 Jak se tam přidá cibule, pustí vodu a krásně ten výpek odvaří.
00:14:24 Během chvilky budeme mít kastrůlek čistý
00:14:26 a to nejlepší zůstane v té cibuli.
00:14:33 Cibulka je akorát dozlatova, přidáme čočku a maso.
00:14:48 Zamícháme a narovnáme tam maso,
00:14:51 jeden plátek za druhým, hezky do kulata.
00:15:00 Máte to nádherné, sliji tam zbytek šťávy a přilijeme vývar.
00:15:11 Trochu vývaru ponecháme.
00:15:19 Děláme telecí, tak nejlépe by bylo z telecího,
00:15:22 ale můžete použít i hovězí, případně z kostky.
00:15:26 Přiklopíme a vložíme do trouby. Hana troubu nastavila
00:15:30 zhruba na 150 stupňů. Pekáč v ní zůstane asi půl hodiny,
00:15:34 aby maso bylo upečené do poloměkka.
00:15:39 Maso máme skoro hotové, já nasekám kaštany
00:15:42 a vás poprosím prolisovat česnek.
00:15:45 Všechen? Jak máte ráda česnek?
00:15:47 Nám česnek chutná. Tak všechen.
00:16:01 Kaštany jen nahrubo? Ano, kaštany jsou měkké
00:16:05 a kdybychom je udělali na menší kousky, tak se rozvaří.
00:16:08 Česnek zase uděláme najemno, aby ochutil úplně všecko.
00:16:15 Mandle máme nasekané, tak já nasekám mátu.
00:16:18 Tedy jen listy máty, stonky Jiří samozřejmě odstranil.
00:16:25 A jaké to bude, když se přidá máta do toho masa?
00:16:28 Já sám jsem z toho měl trochu obavu, tak jsem si to zkoušel.
00:16:32 Je to trochu zvláštní, ale v kombinaci s česnekem
00:16:35 a ostatními surovinami je to dobré. Trochu petrželky.
00:16:37 Taky otrháme? Taky, ale nebudeme tam dávat
00:16:39 asi všecku. Já bych řekl, že to bude stačit.
00:16:49 Jirko, co se k tomu dává za přílohu?
00:16:52 Jelikož je tam maso a čočka, tak jenom chleba.
00:16:58 Myslím, že máme všecko, jen si rozkrojíme citron.
00:17:07 Všechny suroviny máme připravené a já se podívám,
00:17:09 jestli máme měkké maso.
00:17:21 Krásně to voní a krásně to vypadá.
00:17:24 Maso je měkké, můžeme přidat kaštany, mandle,
00:17:31 česnek, bylinky, mateřídoušku.
00:17:43 Lehce osolíme.
00:17:50 Opepříme trochu? S citem.
00:17:56 Lehce to promícháme, přilijeme zbytek vývaru.
00:18:09 Přiklopíme a dáme do trouby na 180 stupňů na 10 minut.
00:18:17 Copak dělá Galja?
00:18:25 Galja nám krásně voní. Místo dřínku přidáme
00:18:33 pár kapek citronu. Promícháme a ochutnáme.
00:18:46 Moc dobré.
00:18:48 Teď to dáme do trouby, kde to počká na příchod hostů.
00:18:51 My ale na nic čekat nebudeme a uděláme si rekapitulaci:
00:18:55 naklepané plátky telecího masa, které jsme lehce osolili
00:18:59 a opepřili, z obou stran zprudka opečeme na rozehřátém,
00:19:02 přepuštěném másle. Pak dáme maso bokem
00:19:05 a v základu dozlatova opečeme nahrubo nakrájenou cibuli.
00:19:09 Přidáme čočku, na ni naskládáme maso,
00:19:12 zalijeme částí vývaru, přikryjeme a pečeme v troubě na 150°C
00:19:16 asi půl hodiny do poloměkka. Pak přidáme nahrubo
00:19:21 nakrájené uvařené kaštany, plátky mandlí, prolisovaný česnek,
00:19:24 petrželku, mátu a mateřídoušku, lehce osolíme, opepříme,
00:19:28 promícháme, přilijeme zbytek vývaru a znovu pečeme zhruba 10 minut
00:19:32 při 180 stupních. Než jsme si zopakovali recept,
00:19:35 vepřové maso ve vývaru bylo měkké, a proto ho Jiří vytáhl.
00:19:39 Když bylo měkké i hovězí, vývar scedil, dal ho znovu vařit
00:19:42 a rozdal další úkoly. Všechno máme nakrájené
00:19:46 na krásné kostičky. Teď vás poprosím ještě maso,
00:19:49 to nám vychladlo. Takže nakrájet maso
00:19:52 a já se zatím přemístím ke sporáku. Hana s Martinou nakrájely maso
00:19:55 na větší kostky, takže přišel čas na dokončení boršče.
00:19:59 Scezený vývar se nám začal vařit, tak tam přidáme zeleninu,
00:20:05 začneme kořenovou. Tu je potřeba uvařit
00:20:08 jen do poloměkka, protože k ní ještě přibudou další ingredience.
00:20:15 Zelenina je akorát, přidáme řepu a za chvíli brambory.
00:20:19 To byla rychlost, co? Možná na tom hesle
00:20:20 "...země, kde zítra již znamená včera“, přece jen něco bude!
00:20:25 Brambory uvaříme do poloměkka a mezitím si rozpustíme slaninu
00:20:30 a zpěníme na ní papriku.
00:20:46 Přidáme do polévky, krásně nám to obarví a navoní.
00:20:51 Zanedlouho přišlo na řadu i nakrájené zelí a cibule.
00:20:58 Krátce provaříme, přidáme rajčata.
00:21:06 Než začala polévka i s rajčaty vřít,
00:21:09 stihl Jiří připravit zálivku
00:21:12 ze smetany a hladké mouky, kterou pak za stálého míchání
00:21:16 boršč zahustil.-Máme zahuštěno, provaříme 10 minut, přidáme maso.
00:21:22 Dochutíme, citronem, solí, cukrem a rozsekaným koprem.
00:21:26 Boršč se musí tedy ještě jednou provařit,
00:21:29 takže máme dost času si zopakovat, jak tuto sice pracnou,
00:21:31 ale velmi chutnou polévku připravit: Do studené vody
00:21:34 vložíme syrové maso a kosti a přivedeme k varu.
00:21:37 Pak sebereme pěnu, přisypeme koření
00:21:40 a vaříme pozvolna 2 až 3 hodiny. Nejdřív vytáhneme vepřové maso
00:21:43 a až změkne, i hovězí, vývar scedíme.
00:21:46 Do čistého vývaru nasypeme nakrájenou kořenovou zeleninu
00:21:50 a uvaříme ji do poloměkka. Poté přidáme červenou řepu,
00:21:53 po chvíli brambory a opraženou slaninu s červenou paprikou
00:21:56 a provaříme. Přisypeme nakrájené zelí s cibulí,
00:21:58 pak rajčata, opět přivedeme k varu
00:22:01 a nakonec zahustíme smetanou, ve které jsme rozmíchali
00:22:05 hladkou mouku. Polévku vaříme ještě 10 minut
00:22:08 a na závěr přidáme vařené i uzené maso
00:22:10 nakrájené na kostky a dochutíme solí, cukrem,
00:22:12 citronem a sekaným koprem. Boršč podáváme
00:22:15 se lžící zakysané smetany a chceme-li být dokonalí,
00:22:17 ozdobíme talíř lístkem oblíbené čerstvé bylinky.
00:22:20 A je to! Než jsme si zopakovali
00:22:22 tento složitý recept, byla polévka na stole a hosté u stolu.
00:22:25 Připijeme na dnešní večeři. Jak jinak než vodkou.
00:22:28 A pěkně na ex, po vzoru carských důstojníků.
00:22:31 Ale teď už dobrou chuť!
00:22:41 Já jsem naposledy jedl boršč v Rusku v roce 1986
00:22:45 a tak dobrý nebyl. To je panečku pochvala!
00:22:47 Škoda, že to neslyšel náš tým.
00:22:57 My jsme vám přišli popřát dobrou chuť a zároveň se rozloučit.
00:23:00 Paní Hanko, mockrát děkujeme. Já taky děkuji.
00:23:03 Tady máte od nás dárek. To je Kuchařská pohotovost,
00:23:05 která uvařila tohle vynikající a nádherné jídlo.
00:23:08 Dobrý večer. Dobrý večer.
00:23:10 Děkujeme za spolupráci, byla jste bezvadná.
00:23:11 Já děkuji za příjemně strávený den. Mějte se hezky.
00:23:14 My pospícháme. Jezte, ať vám to nevystydne
00:23:17 a vás já půjdu vyprovodit. To je pravda. Tuhle specialitu
00:23:21 by si hosté rozhodně neměli nechat vystydnout.
00:23:24 Doufám, že to bude tak dobré, jak byla ta polévka.
00:23:28 A zdá se, že je. Ze všech talířů totiž galja rychle mizí.
00:23:32 Poněkud složitější a delší příprava netradiční večeře
00:23:35 se určitě vyplatila. A křupavé Vladimírovy pirohy
00:23:38 náš vydařený výlet do dalekých ruských krajin
00:23:41 už jen sladce zakončí.
00:23:44 Máte i vy nějaké speciální přání, nevíte si rady s tradiční
00:23:48 českou kuchyní nebo s přípravou velké oslavy?
00:23:52 Kontaktujte Kuchařskou pohotovost.
00:24:01 Přijedeme, nakoupíme, poradíme, uvaříme.
00:24:06 Opět za týden u vás doma.
00:24:39 Příště bude opravdu veselo! A to bez nadsázky,
00:24:42 Kuchařskou pohotovost si totiž pozval 1 svérázný kluk.
00:24:46 Tady Petr, já bych chtěl udělat narozeninovou párty pro kámoše.
00:24:52 Přál by si, aby oslava byla dokonalá,
00:24:55 jenomže jeho maminka díky své práci
00:24:58 a Petrově mladší sestřičce na velké přípravy nemá moc času.
00:25:01 A protože dětem se dá těžko odmítnout,
00:25:04 vymysleli naši kuchaři speciality, které nejen, že budou oslavenci
00:25:07 a jeho malým hostům chutnat, ale budou je i bavit.
00:25:10 Studený bufet bude navíc pastvou pro oči.
00:25:14 Řízky, které děti milují, Jiří ozvláštní zajímavým obalem
00:25:18 z cornflaků a mandlí, a Vladimírova sladká
00:25:21 modelovací hmota dokáže zázraky! A to nejen na dortu...
00:25:25 Skryté titulky: Dušková
00:25:27 .
Paní Hana je architektka a velmi zaměstnaná žena. Z jejího telefonátu bylo hned znát, že je také docela svérázná a zajímavá osoba. A navíc si zamilovala typickou ruskou kuchyni. Chtěla by umět pořádný pravý ruský boršč, případně i jinou typicky ruskou polévku, jako je soljanka, rassolnik, okroška nebo šči, pak by se ráda naučila nějaké neobvyklé ruské jídlo jako jsou golubcy nebo žarkoje, ale ze všeho nejvíc něco dobrého z telecího masa. Hlavně ji zajímají méně známá ruská jídla a sladkosti, z nichž by si chtěla vyzkoušet třeba tradiční kulič, o kterém se říká, že jeho recept je váženým dědictvím starých ruských rodin, či carskou paschu, která patří k tradičním velikonočním sladkostem a nebo i trochu známější sladké pirohy. Mnohá ruská národní jídla už zkoušela připravit sama, protože se nebojí v kuchyni experimentovat. Některá se jí povedla, u jiných ji ale výsledek úplně nenadchl. A tak ze všeho přemýšlení nad záhadami ruské kuchyně byl nakonec telefonát na základnu týmu Kuchařské pohotovosti a prosba o pomoc.
Ani toto pozoruhodné přání nebylo odmítnuto, a tak se paní Hana společně s naším týmem pustí do pořádného ruského boršče, naučí se speciální telecí maso dušené v troubě, kterému se říká Galja. A nakonec to budou tradiční ruské pirohy s makovou a ořechovou náplní.