Dvacetiletý Jakub pořádá utajenou grilovací party a náš tým vyjíždí tomuto nezkušenému kuchaři poradit s výběrem i přípravou menu, které uspokojí i kamarády – vegetariány (2008)
00:00:01 VYZVÁNĚNÍ TELEFONU
00:00:10 HOUKÁ SIRÉNA
00:00:14 A je to tady! Služba, na jakou jste dlouho čekali:
00:00:17 Kuchařská pohotovost.
00:00:29 Chystáte rodinnou oslavu nebo chcete připravit steak
00:00:31 jak se patří a nevíte si rady?
00:00:33 Obraťte se na kuchařskou pohotovost.
00:00:36 Dokážeme splnit všechna vaše kulinářská přání.
00:00:38 Naše zásahy můžete sledovat každý týden nebo zavolejte
00:00:42 a náš tým špičkových odborníků pomůže právě vám.
00:00:45 Stačí nás kontaktovat a my přijedeme,
00:00:47 nakoupíme, poradíme, uvaříme.
00:00:50 VYZVÁNĚNÍ TELEFONU
00:00:53 A kdo se to o vás tak dokonale a nezištně postará?
00:00:56 Jako první je tu velký šéf, skutečný král v kuchyni,
00:01:01 chápající a velkorysý, ale když přijde na věc,
00:01:03 umí si prosadit svou.
00:01:05 Jiří, kapitán národního týmu kuchařů a cukrářů České republiky.
00:01:08 A tohle už je náš profesionální cukrář.
00:01:10 Chtěl být výtvarníkem, ale pak pochopil,
00:01:13 že obrazy se dají tvořit i jinak.
00:01:15 Vladimír, šéfcukrář velkého pražského hotelu.
00:01:18 Následuje jemný ženský prvek, ozdoba týmu,
00:01:21 která se ovšem i přes své mládí umí v kuchyni pěkně ohánět.
00:01:24 Svým šéfům je vždy k ruce, i když si o nich občas myslí své.
00:01:27 V našem týmu se Martina rozhodně neztratí.
00:01:30 A teď už rychle do práce, je tu nový naléhavý případ.
00:01:33 VYZVÁNĚNÍ TELEFONU
00:01:36 Dobrý den, tady Kuchařská pohotovost.
00:01:39 Dobrý den, tady Jakub. Já mám takový problém,
00:01:41 odjeli mi rodiče a na večer jsem si pozval kamarády a...
00:01:45 Jakub je vysokoškolák. Za chvíli mu skončí prázdniny,
00:01:49 ale rád by si ještě něco užil a tak hned po odjezdu rodičů
00:01:52 na dovolenou pozval pár spolužáků na zahradní party s grilováním.
00:02:00 Příchod návštěvy se kvapem blíží, jenomže se ukazuje,
00:02:03 že Jakub asi nebude ten nejlepší hostitel.
00:02:05 Naštěstí je tu Kuchařská pohotovost.
00:02:08 Její telefonní číslo si Jakub nedávno uložil do telefonu,
00:02:11 což mu teď přišlo vhod.
00:02:13 A kdy mají kamarádi přijít? No, právě, už dnes večer.
00:02:18 Je nás 6.-Jo.
-Navíc 2 z nich jsou vegetariáni.
00:02:23 To je tedy nadělení. Kuchařská pohotovost je zvyklá
00:02:25 na ledacos, ale tohle je oříšek. V žádném případě však nikoho
00:02:28 nemůže nechat na holičkách a tak po bleskové poradě vyrážejí
00:02:32 naši 3 hrdinové na nákup a pak honem za bezradným Jakubem.
00:02:45 Pojďte dál. Bezvadné, jdeme na to.
00:02:49 Kde budeme vařit? Třeba tady na stole.
00:02:54 Je takový menší.-Nebude jiná možnost, nemáte něco jiného?
00:02:58 Leda tak pingpongový stůl. To je dobrý nápad.
00:03:16 V pohodě, jdeme vařit. Přesně tak. Rychle do práce.
00:03:22 Jako předkrm budou bramborové špízy s křepelčími vajíčky,
00:03:25 hlavní jídlo vepřová panenka v pepřové a medové marinádě
00:03:29 a pro vegetariány pečený lilek a cuketa.
00:03:32 Dezert vybral Vladimír. Budou jablka v medovém rumu,
00:03:36 za což sklidil od Jakuba pochvalu.
00:03:39 To z lilku a cukety Jakub tak nadšený nebyl.
00:03:43 Protože mámo málo času, nejprve si naložíme maso,
00:03:47 aby se přece jenom trošku naložilo. Panenku si očistíme,
00:03:50 protože tady máme šlachu a ta není nejlepší.
00:03:53 Tady je kousek tuku, to všecko dáme pryč.
00:03:56 Tady na panence je takový paleček... Ten se taky oddělává?
00:04:00 Opatrně ho podřízneme, abychom se dostali na začátek šlachy.
00:04:13 To byla instruktáž. Takže odřízneme paleček.
00:04:18 Ale ten z té panenky. Jasně.
00:04:22 Nabral moc masa. Jé, jé...
00:04:28 Panenka se nám zmenšuje, už je ořezaná jak verzatilka.
00:04:32 No, takhle tedy ne, opravdu jen tu šlašku.
00:04:38 Budeme krájet plátky. Samotné by byly malé,
00:04:42 tak je trošku nedokrojíme, 1. lehce, 2. úplně.
00:04:50 Dá se grilovat každý druh masa? Z vepřového panenka, kotleta,
00:04:55 krkovička taky, ale tam je potřeba ji naložit na delší dobu,
00:05:01 ale i to pečení trvá trochu déle.
00:05:05 Máme nakrájeno. Teď naklepat. To bys mohl zvládnout ty.
00:05:08 Snad to nepokazím.
-Já jsem Jirka.-Kuba, čau.
00:05:13 Takže, Kubo, jdi do toho. Naklepat jen tak lehce, ne moc.
00:05:17 Z obou stran? Z jedné stačí.
00:05:20 Lépe se nám do toho dostane marináda
00:05:23 a při pečení to bude akorát.
00:05:27 Takhle ne. Potřebujeme mít hezké plátky.
00:05:30 Takhle si to tam naházíme, sice rychle, ale hezky.
00:05:38 Maso máme připravené. Uděláme pepřovou marinádu.
00:05:42 Budeme potřebovat: pepř, česnek, sůl, olej. Martino, poprosím tě.
00:05:51 4 stroužky česneku. Toho pepře se tam dává
00:05:58 přesné množství nebo přiměřeně? Přiměřeně, tak na oko.
00:06:06 Trošku soli. A teď olej. Dobré.
00:06:16 Teď to rozmixujeme.
00:06:25 Můžeme nakládat. Dáme si trochu na plech
00:06:30 a budeme přikládat maso. Takhle ho trošku natřeme.
00:06:35 Pusťte se do toho.
00:06:41 Jelikož už máte špinavé ruce, tak marinádu dolijeme
00:06:46 a hezky to rozmažte. To se tak jako potírá?
00:06:51 Ano. Uložíme do chladu, umyjeme si ruce
00:06:54 a jdeme na 2. marinádu. A než se Jakub vrátí ze sklepa,
00:06:58 celý postup si zopakujeme: vepřovou panenku zbavíme šlach
00:07:02 a tuku, nakrájíme na plátky, z jedné strany zlehka naklepeme,
00:07:06 potřeme rozmixovanou směsí oleje, česneku, soli a pepře
00:07:09 a dáme do chladu zaležet. A teď už rychle na chilli s medem.
00:07:14 Budeme potřebovat: chilli papričky, mletou papriku, česnek, sůl, med,
00:07:23 olej a sójovou omáčku. U výběru pozor, vybrat tu nejlepší.
00:07:29 Jak hodně pálivé? Akorát na žízeň.
00:07:34 Na jakou žízeň? Střední.
00:07:37 Papričky pálí poměrně hodně, takže je tam opatrně strkáme.
00:07:43 Pak by nás ruce mohly hodně pálit, a nejenom ruce.
00:07:48 Trošku oleje. Připravím si mixér a Martina tam dá ostatní věci.
00:07:56 Česnek. Zase 4 stroužky česneku?
00:08:01 Přiměřeně 4, trochu soli. Trošku papriky.
00:08:10 Aby to bylo barevné, tak trošku sladké papriky.
00:08:14 Na závěr med. Do výšky to vytáhni. A já to rozmixuji.
00:08:26 Sójová omáčka se tam bude dávat až potom?
00:08:29 To je dobrý postřeh, na tu jsme úplně zapomněli.
00:08:35 Přiměřeně, stačí. Krásně nám to zhoustlo.
00:08:44 Radši ochutnám. Chvíli nic a pak to pěkně pálí.
00:08:53 Výborné. Nalijeme trošku marinády a už to umíte...
00:08:57 Zase stejně? Samozřejmě.
00:09:00 Zatímco Martina s Jakubem budou pokračovat v práci,
00:09:02 my si uděláme malou rekapitulaci. Nakrájené chilli papričky,
00:09:06 mletou sladkou papriku, česnek, sůl, med, olej a sójovou omáčku
00:09:10 rozmixujeme a hotovou směsí potíráme plátky masa z obou stran.
00:09:16 KOSTELNÍ HODINY BIJÍ
00:09:18 Časově to vychází dobře, máme klekání.
00:09:21 Nakonec odneseme do sklepa nebo do ledničky a hurá na předkrm.
00:09:25 Na špíz potřebujeme brambory, rajčata,...-Slaninu, kde je slanina?
00:09:33 Vladimíre, kde je slanina? Já byl v zelenině,
00:09:36 tam slaninu nemají. Tady máte rajčata.
00:09:39 Já myslel, že kupuješ i slaninu. Já pro ni skočím.
00:09:42 Kousek odsud je masna. Vy zatím můžete chystat dál.
00:09:45 Já se za chvilku vrátím. Tak zatím uvaříme brambory.
00:09:47 Tak já jdu. Tak ty uvaříš vajíčka a ty brambory
00:09:51 A já to zkontroluji.
00:09:54 Dobrý den.-Dobrý den. Mohu vás požádat
00:09:56 o čvrt kila slaniny? Potřebujete obyčejnou?
00:10:00 Ta je vhodná na vaření, na prošpikování.
00:10:03 Potřeboval bych na grilování. Na grilování
00:10:06 bych doporučil anglickou slaninu. Podle čeho se pozná, že je čerstvá?
00:10:12 Pozná se podle barvy, vidíte tu světlou barvu,
00:10:15 není zašedlá.-Prosím.
-22. Děkujeme.
00:10:19 Nashledanou. Nashledanou.
00:10:25 Už jsem zpátky. Na stříbrném podnose
00:10:29 rovnou od pana řezníka. My máme hotovo.
00:10:32 Vypadá parádně, krásně voní. Tady jsou vajíčka, brambory.
00:10:38 Tak, a teď si zopakujeme,
00:10:40 co na špízy budeme potřebovat. Křepelčí vajíčka, slaninu,
00:10:45 cherry rajčata, brambory, sůl, pepř, olivový olej.
00:10:53 A špejle. Na špízy.
00:10:57 Čas neúprosně letí a tak Jiří rozdělil úkoly.
00:11:00 Jakub připraví rajčata, Martina potře špičky špejlí
00:11:03 olivovým olejem a sám šéfkuchař nakrájí uvařené brambory,
00:11:06 menší na čtvrtky, větší na šestiny. Máme připraveno, můžeme píchat.
00:11:12 Ještě jenom připomínám, že 2 z nich jsou opravdu vegetariáni.
00:11:16 Jo, myslím na to. Začínám vegetariánem,
00:11:18 abychom nebyli kontaminovaní od slaniny.
00:11:22 Bramboru, vajíčko, rajče a znovu.
00:11:33 Vegetarián je připravený a teď se pustíme do varianty
00:11:36 pro masojedlíky. Vezmeme bramboru a obalíme ji slaninou.
00:11:46 Tak, můžete jít do toho. Kousky uvařených brambor zabalíme
00:11:50 do slaniny a napichujeme na špízy
00:11:52 spolu s cherry rajčátky a natvrdo uvařenými křepelčími vejci.
00:11:56 Pro vegetariány samozřejmě slaninu vynecháme.
00:11:59 Já myslím, že máme hotovo. Ale tady nám ještě zbylo,
00:12:02 tak nemohli bychom jich udělat pár navíc?
00:12:05 Ale jídla bude dost, je tam ještě lilek, cuketa.
00:12:08 Možná ten špíz, nevím... Aby ses nedivil.
00:12:13 Jak jsme na tom s časem? Za jak dlouho jsou tady kamarádi?
00:12:16 Za půl hodiny. Tak máme co dělat.
00:12:20 3. prkénko a jedeme všichni 3. Na kolečka. Na šikmá kolečka.
00:12:26 Jdeme na to. Já se omlouvám,
00:12:31 jen si skočím pro mikinu. To jsi toho moc neudělal,
00:12:35 pospícháme. Vladimíre, prosím tě, pojď.
00:12:48 Teď ještě otočit.
00:12:55 Už jsem tady zpátky. To jsi nám tedy moc nepomohl.
00:12:59 My jsme hotoví. ZVONÍ DOMOVNÍ ZVONEK
00:13:01 Kamarádi už jsou tady. Jdu jim otevřít.
00:13:04 S prostíráním stolu a s přípravou hlavního jídla
00:13:06 pro vegetariány Jakub moc nepomohl.
00:13:09 Je vidět, že se na grilovaný lilek a ani cuketu moc netěší.
00:13:12 Ale Jiří je přesvědčen, že Jakub svůj názor ještě změní.
00:13:17 Já si myslím, že to vypadá dobře na to, že je to grilování.
00:13:26 HUDBA
00:13:30 Ó, tedy to... To snad nemyslíš vážně!
00:13:37 To ne úplně já, to... To jsi nás překvapil.
00:13:41 My jsme trochu pomáhali, ale Kuba taky vařil.
00:13:44 To nás přešla chuť. Já vás představím.
00:13:48 Tohle jsou mí kamarádi a tohle je Kuchařská pohotovost.
00:13:52 Dobrý večer.
00:13:53 Tak se posaďte. Děkujeme.
00:13:56 A ty nám půjdeš pomoct, jdeme grilovat.
00:14:03 Kubo, koukej, ať se něco naučíš a pamatuješ si to na příště.
00:14:07 Potřebujeme špek, kterým přetřeme gril,
00:14:11 aby se nám to nelepilo. I vegetariánům?
00:14:15 Vegetariánům to vyhoří, než to uděláme.
00:14:18 A olej by na to nešel?
-Chceš vidět, co udělá olej?-No.
00:14:26 Půlka grilu je naplno, půlka na mírno.
00:14:29 Takže tady upeču na prudko a potom to přendám na stranu
00:14:32 s menším žárem. Trochu to opepříme,
00:14:36 to můžou i vegetariáni. Ještě to trochu osolíme,
00:14:43 vegetariánům víc, protože ti tam nemají tu slaninu. Ještě 1 fór,
00:14:48 špejličky je potřeba na noc namočit do vody,
00:14:52 aby nám pak neshořely.
00:14:56 Na talíři to přelijeme trochou olivového oleje a můžeme servírovat.
00:15:01 Špízy opečeme po obou stranách, osolíme,
00:15:03 opepříme, na talíři zakápneme olivovým olejem
00:15:07 a nezapomeneme popřát dobrou chuť.
00:15:10 To voní. Voní to krásně.
00:15:12 Posaď se. Dej si taky, udělal jsi toho dost.
00:15:16 My teď uděláme lilek a cuketu a pak nám zase pomůžeš.
00:15:23 Kuba si dává předkrm a my začneme s přípravou
00:15:26 hlavního jídla pro vegetariány. Máme lilek,
00:15:29 který se nám krásně opotil. Je tam tmavá voda,
00:15:32 která je hodně trpká, když ji ochutnáte. Není to dobré,
00:15:36 takže ji slijeme. Něco jsme slili, co jsme neslili,
00:15:42 vysušíme papírovou utěrkou. A můžeme opékat.
00:15:50 Lilek i cuketu potřebujeme ogrilovat, spálit,
00:15:54 utvoří se nám na tom hnědé proužky.
00:16:03 Je to hotové. Dáme si pekáček na gril,
00:16:07 na něj dáme olivový olej
00:16:11 za studena lisovaný a nebudeme šetřit.
00:16:16 Do oleje prolisujeme česnek. Nevím, jaký program mají
00:16:20 děvčata a chlapci, ale pokud se dobře znají,
00:16:23 tak jim to vadit nebude.
00:16:28 Jelikož česnek osmažíme, ztratí tu agresivitu
00:16:32 a zůstane krásně voňavý a myslím, že můžu klidně říct,
00:16:37 že lehce nasládlý. Opepříme. Když máte pepřenku
00:16:44 s mletým pepřem, 2., 3. den, kdy ji otevřete, ztrácí aroma,
00:16:50 takže čerstvě mletý zůstává pořád krásně voňavý.
00:16:55 Přidáme lilek a cuketu a aby se to urychlilo,
00:16:58 tak to tam dám rukou, jelikož to budu dál tepelně opracovávat.
00:17:14 Přidám ještě opečený česnek a máme hotovo.
00:17:23 Lilek a cuketu nakrájíme na plátky a z obou stran opečeme na grilu.
00:17:28 Lilek před grilováním osolíme a necháme odležet,
00:17:31 aby pustil trpkou šťávu, kterou slijeme.
00:17:34 V rozpáleném olivovém oleji do růžova orestujeme
00:17:36 nadrcený česnek, přidáme grilovanou zeleninu,
00:17:38 osolíme, opepříme a necháme prohřát.
00:17:41 Pustíme se do masa. Krásně to zavonělo po slanině.
00:17:49 Panenka v pepři. Panenka v medu.
00:18:02 Grilujeme zprudka, aby zůstalo maso uvnitř šťavnaté.
00:18:09 I na mase by se nám měly udělat proužky.
00:18:21 Mísu na maso si lehce předehřejme,
00:18:24 dáme ji na kraj grilu. Když tam dáme teplé maso,
00:18:27 tak aby nám to nevystydlo. Kubo, šup s tím na talíř.
00:18:36 Vegetarián.
00:18:41 Dobrou chuť.
-Děkujeme.-To je krása.
00:18:46 A zatímco si Jakub a jeho kamarádi budou pochutnávat
00:18:49 na hlavním chodu, my si zopakujeme
00:18:51 pár důležitých rad: Rošt grilu potřete slaninou,
00:18:54 maso ani zelenina se vám pak na něj nebudou připékat.
00:18:57 Vepřovou panenku grilujte zprudka z každé strany 2-3 minuty,
00:19:01 aby nebyla vysušená. Když si na kraji grilu
00:19:04 předehřejete mísu, maso vydrží déle teplé i za chladnějších večerů
00:19:08 To je poprvé v životě, co jím lilek a cuketu.
00:19:10 Tak jak vám chutnalo? Vynikající.
00:19:13 Úžasné. Musím říct, že jsi měl pravdu,
00:19:15 to vegetariánské jídlo je vážně skvělé.
00:19:17 To jsem moc rád. Vidím, že lilek a cuketa zmizeli
00:19:20 jako první, ale nechali jste tam možná to nejlepší.
00:19:23 Je tam ten olivový olej s česnekem,
00:19:25 takže vezměte bagetu a namočte si ji. Vynikající věc.
00:19:29 Ale nechte si ještě místo na dezert.
00:19:31 A nemůžeme vám s ním nějak pomoct,
00:19:33 když tady jen tak sedíme a ládujeme se?
00:19:35 Já budu jedině rád.
00:19:38 Uděláme si jablíčka ochucená rumem
00:19:42 a nahoru to doplníme levandulovou zmrzlinou.
00:19:47 Takže si rozeberte jablíčka, já vám rozdám prkénka. Prosím.
00:19:55 S chutí do toho a půl je hotovo. Vladimír si bude muset pospíšit.
00:19:59 S takovou partou pomocníků bude mít jablka nakrájená hned.
00:20:05 Na jablka v medovém rumu budeme potřebovat
00:20:07 kromě jablek cukr, vlašské ořechy,
00:20:12 předpečenou drobenku, med, rum, skořicový cukr,
00:20:20 na ozdobu levanduli, jablečné plátky a levandulovou zmrzlinu.
00:20:30 Nejdřív si dáme na pánev zkaramelizovat cukr.
00:20:34 Rozprostřeme ho do tenké vrstvy. Je potřeba vždycky rozmělňovat
00:20:40 kousky cukru, aby nezůstávaly velké hrudky.
00:20:45 Cukr karamelizuje při 150 stupních. Je potřeba ho hlídat,
00:20:51 abychom ho nespálili, protože pak by byl hořký.
00:20:53 Kubo, máme ta jablka? Jo, jo.
00:20:55 Můžu poprosit? Děkuji.
-Tady.
00:21:00 Děkuji, vy jste se snažili. Perfektní.
00:21:03 Začíná mít zlatavou barvu a my už tam začneme dávat jablíčka.
00:21:10 Mám ti je tam dávat? Tak mi jich tam pár hoď. Pořádně.
00:21:18 Takhle to tam dáme. Přidáme trošku medu, oříšky,
00:21:29 trošku skořicového cukru,... Není to pak moc sladké?
00:21:34 Není, jablíčka jsou poměrně kyselá a karamel sám o sobě není
00:21:39 zase až tak sladký, protože je mírně nahořklý.
00:21:45 Nechtěl jsem tam dát skořice moc, protože by pak srazila chuť
00:21:52 levandulové zmrzliny. Levandulová zmrzlina?
00:21:55 No, tak vanilkovou dává každý. Jasně.
00:21:59 Zmrzlina se dělá dokonce i z česneku.
00:22:01 Fakt?-No.
-A jak to chutná? Jako česnek, že.
00:22:05 No, ale jak říká Jirka, když se česnek osmaží, ovaří,
00:22:08 opeče, tak potom zesládne a ztratí svoji agresivitu
00:22:13 a je to pak úplně o něčem jiném. Jdeme na ten rum.
00:22:19 Kolik ho tam mám dát? Přiměřeně, přiměřeně.
00:22:25 Říkej si. Ještě trošku, ještě malinko.
00:22:28 To bude velký mejdan. To už je rum.-Se zmrzlinou.
00:22:34 Ty máš rád omáčku. Tak ještě? Ještě trošku.
00:22:40 A máme jablka v rumu.
00:22:43 Na pánvi necháme zkaramelizovat cukr,
00:22:47 do něj nasypeme nakrájená jablka, podusíme, přidáme med,
00:22:51 nasekané vlašské ořechy a trochu skořicového cukru.
00:22:54 Celou směs prohřejeme a na závěr zalijeme rumem.
00:22:58 Začneme to servírovat. Já dám jablíčka do tohoto kroužku,
00:23:02 aby se nám úplně nerozjela po celém talíři.
00:23:06 Malinko je zmáčknu a ty mi tam přidáš drobenku.
00:23:11 Trošku vedle. Dovnitř! Dovnitř bych to chtěl.
00:23:15 Já ti to tam hned dám, počkej chviličku.
00:23:18 Malinko to zmáčkni, trochu upěchovat bábovičku. Tak.
00:23:23 Perfektní. Zvedneme to a zůstane nám takováhle hromádka.
00:23:30 Už jsi někdy nandával zmrzlinu kleštěmi? -Ne.
00:23:35 Kleště na zmrzlinu si musíš vždycky namočit,
00:23:39 aby ti z toho dobře vyklouzla. Takhle dáme kopeček zmrzliny,
00:23:44 dáme jablečnou ozdobu a můžeme dávat prvním hostům.
00:23:58 Jablka v medovém rumu můžete nazdobit dle libosti,
00:24:02 ale na křupavou drobenku nesmíte zapomenout.
00:24:05 A pokud vám na drobenku chybí recept,
00:24:07 sledujte Kuchařskou pohotovost.
00:24:09 V některém z příštích dílů vám poradíme, jak na to.
00:24:12 Já se jdu podívat, jestli nepotřebují s něčím pomoct.
00:24:15 Jenomže pomoc tentokrát už nebude potřeba.
00:24:17 Kuchařská pohotovost ovšem Jakubovu ochotu ocenila
00:24:20 a tak mu na památku zůstanou praktické dárky.
00:24:24 To se Kubovi povedlo, že? Úplný luxus.
00:24:28 Ano, dopadlo to skvěle a všem evidentně chutná.
00:24:32 Vegetariáni se sice trochu zlobí na své kamarády,
00:24:35 že jim snědli téměř všechny lilky a cukety,
00:24:38 ale u moučníků jim to hezky oplatili.
00:24:41 Nakonec se zaprášilo i po posledním kousku dezertu
00:24:45 a tak nezbývá, než se rozloučit.
00:24:47 Děkujeme. Nashledanou.
00:24:56 Máte i vy nějaké speciální přání? Nevíte si rady
00:24:59 s tradiční českou kuchyní nebo snad s přípravou japonského sushi?
00:25:03 Kontaktujte Kuchařskou pohotovost.
00:25:07 VYZVÁNĚNÍ TELEFONU
00:25:13 Přijedeme, nakoupíme, poradíme, uvaříme opět za týden u vás doma.
00:25:50 A co nás čeká příště? Uděláme si výlet do italské kuchyně,
00:25:54 takže se můžete těšit na salát Caprese, těstoviny,
00:25:58 pražmu na zelenině a chybět nebude ani tradiční italské tiramisu.
00:26:02 Dobrou chuť.
00:26:04 Skryté titulky: Dušková
00:26:04 .
To, že se na základnu Kuchařské pohotovosti dovolá někdo z mladé generace, se doslova samo nabízelo a bylo více než pochopitelné. Jen si přiznejme, kdo z nás ve dvaceti uměl něco opravdu pořádného uvařit, usmažit či dokonce grilovat. Nikdo přece kuchařem z nebe nespadl.
Tým Kuchařské pohotovosti si tentokrát na pomoc zavolal dvacetiletý Jakub a měl tak trochu tajné přání. Jeho rodiče totiž odjeli na dovolenou a on by tak rád udělal pořádnou zahradní párty s grilováním pro své kamarády. Večírek už možná nějaký zažil, ale o grilování neví vůbec nic, a situaci mu navíc ještě komplikuje i to, že někteří jeho kamarádi jsou vegetariáni a maso vůbec nejedí.
A protože všechno velmi spěchalo, pro kuchařský tým to byl docela složitý úkol, ale poradili si s noblesou sobě vlastní a pro utajenou párty mladých přátel připravili opravdu skvostné menu: jako předkrm špíz s křepelčími vajíčky ve variantě i pro vegetariány, vepřové panenky v marinádě z černého pepře a nebo medu a chilli, pro vegetariány lilek a cuketu na grilu, jednoduchý zeleninový salát a jako dezert pečená jablka s rumovým karamelem.