Jak vzniká kavárna, kde je příjemné posedět (2006). Režie P. Jirásek

Kavárna jako prostor s výrazným designem a atmosférou, místo pro setkávání lidí – to je téma dalšího dílu magazínu Styl. Spolu s architekty a designéry se zamyslíme nad tím, jak vzniká útulná, příjemná kavárna, kde máme chuť pobýt, číst si noviny – je důležitější dobrá káva nebo souhra prostoru, světla, pohodlného nábytku a vlídného personálu? V Praze jsme navštívili Café Emporio z dílny Báry Škorpilové, zaujala nás Kaaba Café svým interiérem ve stylu 60. let a Café Louvre svou téměř více než stoletou historií, z níž se odvíjí i její dnešní styl. V Brně jsme nemohli minout realizace autorské dvojice Wahla-Rusín – vybrali jsme Café Onyx, kde neopakovatelnou atmosféru vytváří důmyslné použití tohoto kamene, a Café Steiner, kde dominuje jednoduchost a dřevěné obložení stěn. A na závěr kavárna Spolek: kromě knihkupectví v patře má jednu další neocenitelnou kvalitu – nehraje tu hudba, takže slyšíte nejen konverzaci, kvůli které jste přišli, ale i cinkot kávových lžiček.